Από σήμερα και για τρεις εβδομάδες η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου όπως και οι αντίστοιχες υπηρεσίες όλης της χώρας σταματούν να πραγματοποιούν διοικητικές πράξεις, να εκδίδουν άδειες και να δίνουν εγκρίσεις, καθώς προχωρούν σε στάση εργασίας μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.
Η δραματική υποστελέχωση και η εξαθλίωση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω του αποδεκατισμού τους, που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, έχει σαν αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το έργο τους, οι ελάχιστοι εργαζόμενοι να μην μπορούν να διαχειριστούν τον τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο όγκο δουλειάς και ο κόσμος να μην εξυπηρετείται.
Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση των πανελλήνιων συνδικαλιστικών οργάνων των μηχανικών του Δημοσίου, ξεκινούν από σήμερα κινητοποιήσεις με σκοπό η κυβέρνηση να πιεστεί και να λάβει μέτρα στήριξής τους, με πρώτο βήμα την πρόσληψη των 500 ατόμων που έχουν αναδειχτεί μέσα από σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις ημέρες της αποχής οι εργαζόμενοι θα είναι κανονικά στις θέσεις εργασίας τους, θα μπορούν να διευκολύνουν τους πολίτες σε επίπεδο πληροφοριών, να καθοδηγούν τους μηχανικούς αλλά δεν θα γίνεται καμία διοικητική πράξη.
Απερίγραπτη η εικόνα της υποστελέχωσης
Όπως προκύπτει, σήμερα οι Πολεοδομίες εμφανίζουν μια εικόνα διάλυσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους 332 δήμους της χώρας, οι 168 μόλις δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι.
Από τις 168 ΥΔΟΜ, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες ΥΔΟΜ (Υπηρεσίες Δόμησης). Επίσης η μεγάλη πλειονότητα των δήμων κάτω των 10.000 κατοίκων δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ, τριάντα τρείς δήμοι άνω των 25.000 κατοίκων δεν διαθέτουν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων οι 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων περισσότεροι από τους μισούς μεσαίους δήμους δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ.
Δραματική η κατάσταση στην Κρήτη
Στην Κρήτη, όπως έχει αποκαλύψει η «Π», η κατάσταση είναι επίσης τραγική, καθώς καμία από τις εννέα Πολεοδομίες σε όλο το νησί, δεν έχει διασφαλίσει τη στοιχειώδη επάρκεια σε ό,τι αφορά την κάλυψη των βασικών επιστημονικών ειδικοτήτων που θα έπρεπε να έχει για να μπορεί να αντιμετωπίσει την πληθώρα των αδειών που καλείται να διαχειριστεί.
Αυτό προκύπτει από σχετικό έλεγχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρο το νησί, στο πλαίσιο του συνολικότερου ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην υπόλοιπη χώρα.
Όπως προκύπτει, η έλλειψη των βασικών επιστημονικών ειδικοτήτων είναι εντονότατη στις τέσσερις Πολεοδομίες στις έδρες των νομών, δηλαδή στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον Άγιο Νικόλαο.
Όμως η κατάσταση είναι κυριολεκτικά δραματική στις πολεοδομίες της ενδοχώρας του νησιού, όπως για παράδειγμα στον Δήμο Φαιστού, στον Δήμο Μινώα στον Δήμο Μυλοποτάμου αλλά και στους Δήμους Ιεράπετρας και Σητείας όπου στις υπηρεσίες αυτές δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στηρίζονται από ένα υπάλληλο που καλείται να διαχειριστεί ένα ασήκωτο φόρτο εργασίας που κυριολεκτικά τον ξεπερνά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε καμία Πολεοδομία σε ολόκληρο το νησί δεν υπάρχει χωροτάκτης πολεοδόμος, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται δραματικές ελλείψεις σε αρχιτέκτονες μηχανικούς, τοπογράφους, μηχανολόγους μηχανικούς, και πολιτικούς μηχανικούς.
Ο έλεγχος αυτός ανέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το βαρύ πρόβλημα της υποστελέχωσης των Πολεοδομιών, οι οποίες κυριολεκτικά έχουν αφαιμαχθεί από προσωπικό, την ίδια ώρα που καλούνται να διαχειριστούν το εξαιρετικά κρίσιμο και κομβικό ζήτημα της δόμησης και της οικιστικής ανάπτυξης.
Η οδυνηρή υποστελέχωση των Πολεοδομιών είναι πρόβλημα της κοινωνίας
Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην «Π» το στέλεχος της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης του ΤΕΕ/ ΤΑΚ κ. Αντώνης Μαυρογιάννης, η κατάσταση έχει κυριολεκτικά φτάσει στο απροχώρητο. Οι Πολεοδομίες λυγίζουν από τη δραματική έλλειψη προσωπικού και το χειρότερο από όλα είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Για να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης αρκεί να σκεφτεί ότι η δραματικά υποστελεχωμένη Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου ουσιαστικά καλύπτει όλο το βόρειο παραλιακό μέτωπο, δηλαδή τους Δήμους Χερσονήσου και Μαλεβιζίου.
Δηλαδή όλο το βόρειο αναπτυξιακό μέτωπο του νομού Ηρακλείου. Αυτή τη στιγμή στο Τμήμα Αδειών υπάρχουν τέσσερα άτομα, από τα οποία η μία είναι προϊσταμένη και άλλο ένα άτομο ετοιμάζεται να φύγει με συνταξιοδότηση…
Σε αυτό το τμήμα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από χίλιες άδειες που εκκρεμούν να εκδοθούν και η δυνατότητα που υπάρχει είναι να εκδίδονται τέσσερις την ημέρα.
Όλος ο κόσμος αυτός πότε θα εξυπηρετηθεί; Πώς θα καλύψει τις ανάγκες του; Εδώ που έχουμε φτάσει το αδιέξοδο γίνεται όλο και πιο βαθύ, όλο και πιο πολύπλοκο και η Πολιτεία έχει την ευθύνη να δώσει λύση όχι μόνο για να μπορέσουν να αντέξουν οι εργαζόμενοι για να κρατήσουν όρθιες τις υπηρεσίες αλλά και για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες του κόσμου που είναι το πρόταγμα.
Αυτός είναι ο λόγος της κινητοποίησης και στον αγώνα μας αυτό έχουμε την ανάγκη στήριξης και του κόσμου” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνης Μαυρογιάννης.