«Πόλεμος» των εργολάβων για το εργατοτεχνικό προσωπικό

Στον «πάγο» έχουν μπει δεκάδες δημόσια έργα στην Κρήτη, αφού από τη μια οι ελλείψεις εργατοτεχνικού προσωπικού και από την άλλη το γεγονός ότι δεν έχει γίνει αναθεώρηση τιμών, έχουν φρενάρει την εξέλιξη της κατασκευής τους και μάλιστα όλα αυτά την ίδια ώρα που τρέχουν μεγάλες δημοπρατήσεις έργων χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι ισχυρές πιέσεις, που ασκεί η κατάσταση αυτή στον τεχνικό κλάδο, έχει δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση στο εσωτερικό του, αφού οι μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες έχουν αποσπάσει μεγάλο αριθμό εργατοτεχνικού προσωπικού από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

«Ξεγυμνώνουν τα εργοτάξια των μικρομεσαίων εταιρειών. Δημιουργείται ένα χάος» τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» το στέλεχος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών κ.Ζαχαρίας Αθουσάκης ο οποίος σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα έργα των Δήμων και των Περιφερειών διότι συμβασιοποιήθηκαν με μεγάλο ανταγωνισμό με εκπτώσεις 40 και 50% (ειδικά αυτά που δημοπρατήθηκαν πριν την ενεργειακή κρίση) και δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε το προσωπικό που φεύγει.

Δραματική έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού

Οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό είναι τεράστιες και σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών οι κενές θέσεις φτάνουν τα 3.500 άτομα.

Μάλιστα εδώ και μεγάλο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός ανάμεσα στους εργολήπτες, αφού οι ισχυρές εταιρείες για να μπορέσουν να εκτελέσουν τα μεγάλα έργα που έχουν συμβασιοποιήσει με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, προσεγγίζουν εργατοτεχνικό προσωπικό των μικρομεσαίων εργοληπτικών εταιρειών και το αποσπούν για λογαριασμό τους με τη δέσμευση ενός καλύτερου μισθού.

Το γεγονός αυτό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους μικρομεσαίους εργολήπτες που χάνουν το προσωπικό τους μέσα από μια διαδικασία αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως υποστηρίζουν, επειδή οι μεγάλες εταιρείες έχουν συμβασιοποιήσει έργα ισχυρού οικονομικού εκτοπίσματος με εξαιρετικά χαμηλές εκπτώσεις την ίδια ώρα που οι μικρότερες επιχειρήσεις τρέχουν έργα με σαφώς χαμηλότερους οικονομικούς προϋπολογισμούς και  πολύ μεγάλες εκπτώσεις  και άρα δεν έχουν το περιθώριο να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για τις μισθοδοσίες.

Την κατάσταση επιτείνει το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν επιτεύχθηκαν με ευθύνη της Κυβέρνησης οι διακρατικές συμφωνίες που είχε ανακοινώσει για την εισαγωγή προσωπικού από άλλες χώρες ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε χειριστές μηχανημάτων, εργοδηγούς και άλλες ειδικότητες τεχνικού προσωπικού (σιδεράδες, σε τεχνίτες διαχείρισης του μπετόν και τοποθέτησης του σιδερένιου οπλισμού, σε καλουπατζήδες και επιστρωτές σκυροδέματος).

Το στέλεχος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας Αθουσάκης
Το στέλεχος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας Αθουσάκης

Σύμφωνα με τον κ. Αθουσάκη, «το πακέτο στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης έφερε 2,5 φορές πάνω δημόσια έργα που αντιστοιχούν σε ένα ποσό 15 δισ. τα οποία πέρασαν στα χέρια  5 μεγάλων εταιρειών.

Το θέμα είναι πώς θα κατασκευαστούν αυτά; Με ποιό προσωπικό; Πού είναι οι χειριστές, οι οδηγοί, οι εργατοτεχνίτες που χρειάζονται οι εξειδικευμένοι. Έχουν φύγει σε άλλες χώρες. Αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς τη στήριξη της πολιτείας, όχι επειδή θα κάνει χάρισμα στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά επειδή το οφείλει από τη νομοθεσία και να προχωρήσει σε αναθεώρηση τιμών.

Ο ίδιος σημειώνει ότι τις μεγάλες απώλειες εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού τις βιώνουν οδυνηρά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επειδή δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους ενισχυμένους μισθούς των μεγάλων εργοληπτικών εταιρειών που όχι μόνο διασφαλίζουν τη μερίδα του λέοντος στα υψηλού οικονομικού διαμετρήματος έργα, αλλά και με πολύ χαμηλές εκπτώσεις με αποτέλεσμα να έχουν τεράστια κέρδη.

Αντίθετα οι μικρομεσαίες εργοληπτικές εταιρείες δίνουν μεγάλες εκπτώσεις για να καταφέρουν να διασφαλίσουν έργα σαφώς χαμηλότερου οικονομικού διαμετρήματος με έσοδα όπως είναι προφανές οριακά για να μπορούν να εκτελέσουν τα έργα και το γεγονός αυτό συρρικνώνει όπως είναι φυσικό τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Πλήγμα για τον κατασκευαστικό κλάδο το γεγονός ότι δεν προχώρησε γενναία αναθεώρηση τιμών

Την ίδια στιγμή στο χορό των διαμαρτυριών της αναθεώρησης τιμών των δημοσίων έργων, εκτός από τις μικρομεσαίες εταιρείες, μπαίνουν και οι μεγάλοι εργολήπτες, καθώς  το σύνολο του τεχνικού κλάδου βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση των έργων.  Όπως είναι γνωστό υπάρχει τεράστια απόκλιση με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και την ίδια ώρα το αρμόδιο υπουργείο δεν προχωρά στη γενναία αναθεώρηση που ζητά πιεστικά ο κλάδος για να μπορέσει να επιβιώσει.

Οι αναθεωρήσεις τιμών νέο ΦΕΚ του υπουργείου Υποδομών με ημερομηνία 31-10-22, από τη μια ήταν επιμέρους και από την άλλη, στο μέσο όρο τους  δεν ξεπερνούν σε ποσοστό το 20%, με αποτέλεσμα οι γενναίες αυξήσεις που ανέμενε ο κλάδος να μην έρχονται, γεγονός που αποτελεί βαρύτατο πλήγμα για τους εργολήπτες. Όπως εξηγεί ο κ. Αθουσάκης «αυτή την ώρα είμαστε σε αναμονή διότι δεν υπάρχει κυβέρνηση. Όμως μετά τις εκλογές είναι βέβαιο ότι θα αναδείξουμε όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο κλάδος».