Νέα σενάρια έχει αρχίσει να επεξεργάζεται το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εδώ και καιρό σε σχέση με την στρατιωτική ενίσχυση της Κρήτης, τα οποία επανέρχονται ωστόσο ακόμα πιο δυναμικά μετά την αυξημένη προκλητικότητα της Τουρκίας.
Ήδη η Κρήτη εμφανίζεται με υπεροπλία δυνάμεων σε σχέση με την ενεργοποίηση της Πολεμικής Αεροπορίας, της Πτέρυγας Μάχης στα Χανιά, αλλά και των μονάδων επιφυλακής τόσο στα Χανιά όσο και στο Καστέλλι, όμως φαίνεται πως αναζητούνται λύσεις για επιπλέον ενίσχυση από το Πεζικό και το Πολεμικό Ναυτικό.
Ήδη το Πεντάγωνο έχει αποφασίσει από την έναρξη της νέας χρονιάς να ενεργοποιήσει ένα ακόμα αερομεταφερόμενο Τάγμα της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, το οποίο και θα έχει έδρα το Ηράκλειο.
Το σημαντικό σε σχέση με την τοποθέτηση του Τάγματος στο Ηράκλειο έχει να κάνει όχι τόσο με την παρουσία ανθρώπινου δυναμικού, όσο με το γεγονός πως επιβάλλεται, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η παρουσία ελικοπτέρων Σινούκ, προκειμένου οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις να μετακινούνται τάχιστα όπου χρειαστεί.
Αναφορικά με το Πολεμικό Ναυτικό, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού έχει εξηγήσει ήδη ότι θα πρέπει να υπάρχει εντονότερη παρουσία και δράση του στόλου στα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Ήδη βέβαια η Ελλάδα έχει μόνιμα παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο με μία φρεγάτα και μία πυραυλάκατο, ωστόσο ο αρχηγός εκτιμά ότι αυτή η παρουσία θα πρέπει να ενισχυθεί.
Ο αρχηγός του επιτελείου Νικόλαος Τσούνης υποστήριξε ότι θα πρέπει να «αναπτυχθεί ο ναύσταθμος της Κρήτης» επισημαίνοντας πως το ιδεατό θα ήταν ο «μισός στόλος να βρίσκεται στην Κρήτη» κατανοώντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα είχε «μεγάλο κόστος».
«Ό,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παραβίασή της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
Οι δηλώσεις του αρχηγού μονάχα τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού φαίνεται πως σε κεντρικό στρατιωτικό επίπεδο η προετοιμασία βρίσκεται στο “κόκκινο”, με την Κρήτη να μην εξαιρείται των σχεδιασμών.
Ειδικότερα μετά τη δημοσίευση της παράνομης κήρυξης Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, γίνεται κατανοητό πως οι διαδικασίες και η προετοιμασία βρίσκονται σε άλλο επίπεδο υπό τον φόβο ανεξέλεγκτων και παράνομων κινήσεων.
Όπως μάλιστα έχει τονιστεί και στο παρελθόν, αν η Τουρκία πατήσει ελληνικό έδαφος ή αν παραβιάσει εθνικά σύνορα, θα δεχθεί άμεσα απάντηση.
Σ’ αυτό το πνεύμα, δεν θεωρούνται καθόλου τυχαίες ούτε και οι δηλώσεις της βουλευτή Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη, που τόνισε ότι «δεν παίζουμε όταν μιλάμε για την Κρήτη και τα νησιά μας».
«Έχουμε δεδικασμένα. Μπορεί να μην του αρέσει του Ερντογάν ότι υπάρχει η Κρήτη» ανέφερε και συμπλήρωσε με έμφαση ότι «και υπάρχει η Κρήτη και είναι και αστακός. Είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και για εμάς και για τους συμμάχους μας. Με την Κρήτη δεν παίζει κανείς».
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την ενεργοποίηση των τελευταίων ημερών και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων την τελευταία διετία είχαν εκπονήσει σχέδια ασπίδας προστασίας, κυρίως στην περιοχή του Καστελλορίζου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, καθώς πάντα εξεταζόταν το σενάριο να αποπειραθεί να κάνει έρευνα στην περιοχή ένα τουρκικό πλοίο.
Έπειτα όμως από τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης δεν αποκλείεται μια νέα τουρκική πρόκληση ή παρουσία τουρκικών πλοίων και κοντά στην Κρήτη, οπότε το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.