Οι δύο περιπτώσεις των γιατρών στο Ηράκλειο που έπεσαν θύματα τηλεφωνικής- διαδικτυακής απάτης πριν λίγες εβδομάδες δεν είναι οι μόνες με υγειονομικούς που εξαπατήθηκαν τελευταίως στον νομό. Σύμφωνα με πληροφορίες, κι άλλοι γιατροί έχουν εξαπατηθεί με τον ίδιο τρόπο με εκείνον που χρησιμοποίησαν οι απατεώνες για να αφαιρέσουν στην περίπτωση μιας καρδιολόγου περίπου 8.500 ευρώ και στην περίπτωση του γιατρού με την ειδικότητα ΩΡΛ 120.000 ευρώ.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι πριν μερικά 24ωρα καταγγέλθηκαν δυο περιστατικά στα οποία υπήρξε άδειασμα τραπεζικού λογαριασμού. Στη μία περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης έγινε «ανάληψη» 16.000 ευρώ και σε μία άλλη 4.000 ευρώ.
Η μέθοδος αυτή έχει προβληματίσει τις Αρχές, λέγεται «money mules» και ουσιαστικά χρησιμοποιείται από εγκληματικές οργανώσεις με ιεραρχία, αλλά κυρίως με φοβερή οργάνωση και ενημέρωση για τα θύματά που θα «χτυπήσουν». Αν και υπάρχουν διάφορα παρακλάδια σε αυτή τη μέθοδο εξαπάτησης, το βασικό της σκέλος έχει να κάνει με άτομα που «στρατολογούν» τρίτους για να καταφέρουν να πείσουν άτομα που έχουν στοχοποιήσει.
Αναφορικά με τους γιατρούς που έχασαν προ ημερών αρκετά χρήματα, και συγκεκριμένα την καρδιολόγο και τον ΩΡΛ, η έρευνα που έκαναν τα ίδια τα θύματα δείχνει ότι οι δράστες είναι πολύ πιθανόν να ήταν οι ίδιοι. Ειπώθηκαν τα ίδια λόγια σε γενικές γραμμές ως προς το «σενάριο» της απάτης και από άτομο (γυναίκα) με ευχέρεια στον λόγο και κυρίως με πολλή ευγένεια και πειθώ.
Money mules
Οι money mules (μεταφορείς παράνομου χρήματος) είναι άτομα που μεταφέρουν σε λογαριασμούς τρίτων, συνήθως σε άλλες χώρες, χρήματα που έχουν αποκτηθεί παράνομα, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια.
Πρόκειται για παράνομη δραστηριότητα, καθώς επιτρέπει σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος να νομιμοποιήσουν τα κεφάλαιά τους και να τα μετακινήσουν εύκολα σε όλον τον κόσμο. Επιπλέον, διευρύνει τον κύκλο παράνομων δραστηριοτήτων, όπως διακίνηση ναρκωτικών, εμπορία ανθρώπων και διαδικτυακές απάτες.
Οι εγκληματίες προσφέρουν φαινομενικά νόμιμες θέσεις εργασίας στα υποψήφια θύματά τους. Έτσι τα χρησιμοποιούν ως μεσάζοντες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ώστε να καλύψουν τα ίχνη τους.
Στρατολογούν τα θύματά τους με διάφορες μεθόδους, όπως με διαδικτυακές αγγελίες, με διαφημίσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με απευθείας αποστολή προσωπικών μηνυμάτων. Γι’ αυτό να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με αγγελίες που περιέχουν συντακτικά, γραμματικά ή ορθογραφικά λάθη.
Εάν πιστεύετε ότι έχετε εμπλακεί σε κύκλωμα μεταφοράς παράνομου χρήματος, επικοινωνήστε αμέσως με την αστυνομία.
Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται τις νέες τεχνολογίες και τις τρέχουσες τάσεις για την εξαπάτηση των θυμάτων τους:
- Διαδικτυακές αγγελίες
- Διαφημίσεις φαινομενικά νόμιμων θέσεων εργασίας
- Άμεση επικοινωνία προσωπικά ή μέσω email
- Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. ανάρτηση αγγελιών σε κλειστές ομάδες στο Facebook)
- Εφαρμογές άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων (instant messaging applications)