Συντονίζουν τον βηματισμό τους οι φορείς της Κρήτης με στόχο την ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης του, νερού μ’έσα από μια ενιαία βάση που θα στηρίζεται στο Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης (ΣΔΑΑΠ Κρήτης) μετά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης υπό την προεδρεία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου.
Όπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης οι τοπικοί φορείς εκτελούν έργα ή δρομολογούν παρεμβάσεις που αφορούν στη διαχείριση του νερού. Όμως τίποτα από αυτά δεν μπορεί να προχωρήσει εάν τα έργα αυτά δεν συνάδουν με το Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης (ΣΔΑΑΠ Κρήτης), καθώς σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία παρέμβαση δεν θα χρηματοδοτείται εάν δεν έχει «κουμπώσει» με τον παραπάνω σχεδιασμό.
Μάλιστα ήδη με πρωτοβουλία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που θα έχει έναν οργανωτικό ρόλο στον συντονισμό των φορέων σε σχέση με την υλοποίηση έργων ξεκινά μια συγκροτημένη καταγραφή όλων των έργων και των παρεμβάσεων που δρομολογούνται ώστε να προκύψει η προτεραιότητα των αναγκών που υπάρχουν σε σχέση με τη διαχείριση του νερού, αλλά και η συμβατότητά τους με τις κατευθύνσεις του ΣΔΑΑΠ Κρήτης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που πρέπει να δοθεί από τους φορείς και οργανισμούς που εφαρμόζουν και υλοποιούν το σχέδιο για τα ύδατα, σε έναν “κοινό οδικό χάρτη συνεργασίας”.
Ευχάριστα τα νέα για τον Αποσελέμη
Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι πρώτες δοκιμές για την ενίσχυση του φράγματος του Αποσελέμη με τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου, μέσω του αγωγού που έχει πλέον ολοκληρωθεί. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Φώτης Καζάσης, στο περιθώριο της σύσκεψης που έγινε χθες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με θέμα τη διαχείριση των νερών της Κρήτης.
Ο ίδιος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την τόνωση του φράγματος από τις συνεχείς βροχοπτώσεις που τροφοδοτούν δυναμικά το φράγμα, το οποίο μετά την ενίσχυσή του με τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου θα αποδώσει τα μέγιστα σε σχέση με τη δυνατότητά του να συγκεντρώνει ποσότητες νερού με σκοπό την αξιοποίησή τους.