Το κύκλωμα στοίβαζε μετανάστες σε σπηλιές της νότιας Κρήτης

Στη φυλακή οδηγούνται οι έντεκα από τους συνολικά 21 εμπλεκόμενους στην πολύκροτη υπόθεση διακίνησης προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, τους οποίους παρακρατούσαν υπό καθεστώς απειλών και βιαιοπραγιών σε σπηλιές και στάνες της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου με σκοπό να τους προωθήσουν με πλοιάρια στην Ιταλία. Μία υπόθεση που απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ αλλά και τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Στα μεγάλα «κεφάλια» οι ποινές και οι χρηματικές ποινές που επιβλήθηκαν… ζαλίζουν. Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς-μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό στέλεχος του εγκληματικού δικτύου της Κρήτης στους οποίους επιβλήθηκε κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 360 ετών (με μικρές διαφοροποιήσεις) καθώς και χρηματική ποινή 1.075.300 ευρώ στον καθένα. Βεβαίως βάσει το νόμου η εκτιτέα ποινή είναι 25 έτη.

Οι καταγεγραμμένες συνομιλίες είναι άκρως αποκαλυπτικές για τη δράση τους. Επιπλέον υπάρχουν καταθέσεις μεταφερόμενων μεταναστών, οι οποίοι τους αναγνωρίζουν και τους περιγράφουν ως ιδιαίτερα βίαιους.

Οι ποινές για τους άλλους επτά καταδικασθέντες κινήθηκαν σε ένα πλαίσιο από έξι έως 12 έτη κάθειρξης και γι’ αυτό το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης δεν έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, πράγμα που σημαίνει ότι θα οδηγηθούν και αυτοί στη φυλακή.

Εκτός φυλακής οι Κρητικοί

Το δικαστήριο αθώωσε πλήρως πέντε κατηγορούμενους, ανάμεσα στους οποίους και ένας Κρητικός. Στους υπόλοιπους πέντε κατηγορούμενους (Κρητικοί) επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης  από μερικούς μήνες έως 5 έτη. Για τον έναν η ποινή ανεστάλη επί τριετίας, για τους τρεις ανεστάλη επί τριετίας υπό τον όρο της εμφάνισης κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους και για τον πέμπτο η ποινή μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη.

Μεταξύ αυτών και ο αστυνομικός, ο οποίος επίσης είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα.  Στις απολογίες τους κάποιοι αρνήθηκαν πλήρως τις κατηγορίες, άλλοι ομολόγησαν μέρος των πράξεων, ισχυριζόμενοι ότι δεν είχαν  γνώση της δράσης του κυκλώματος ή ότι η ενασχόλησή τους ήταν ευκαιριακή και κάποιοι άλλοι ισχυρίστηκαν ότι ενεπλάκησαν σε δευτερεύοντες ρόλους (φύλακες, μάγειρες κλπ) ως αντάλλαγμα για τη δική τους μεταφορά στην Ιταλία. Υπήρξε και κατηγορούμενος που ισχυρίστηκε ότι “χρησιμοποιήθηκε” από το Λιμενικό για να… διεισδύσει στο κύκλωμα για την παροχή πληροφοριών αλλά τον άφησαν …ακάλυπτο.

Να σημειωθεί ότι λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης ενοχής από το δικαστήριο ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία, λιποθύμησε και κλήθηκε ασθενοφόρο για την παροχή πρώτων βοηθειών.