Η οριοθέτηση του ρέματος της Χρυσοβαλάντου

Λύνεται ο γόρδιος δεσμός σημαντικών πολεοδομικών μελετών που βρίσκονταν στο… περίμενε εδώ και χρόνια, και όπως όλα δείχνουν μπαίνουν στην τελική ευθεία της υλοποίησής τους. Μελέτες που αφορούν στη γεωγραφική ενότητα Παπα-Τίτου Μετόχι, τον Άγιο Ιωάννη Χωστό, τα  Καμίνια, την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, και ένα τμήμα από την περιοχή Κορώνι Μαγαρά, πρόκειται να αναρτηθούν μέσα στους πρώτους μήνες του καλοκαιριού.

Παρά τη δραματική υποστελέχωσή του, το τμήμα μελετών της πολεοδομίας φαίνεται ότι προχωρά σε ένα δυναμικό βήμα προς τα εμπρός μετά και την πρόσληψη δύο επιστημόνων και συγκεκριμένα ενός πολεοδόμου και ενός γεωλόγου που άνοιξαν τον δρόμο για τη δρομολόγηση σημαντικών μελετών που είχαν κολλήσει χρόνια τώρα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, τονίζει η αντιδήμαρχος πολεοδομίας κ. Στέλλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη.

η αντιδήμαρχος πολεοδομίας και δημοτικής περιουσίας Στ. Αρχοντάκη Καλογεράκη

Η ίδια σημειώνει ότι ήδη η Πολεοδομία την τρέχουσα δημοτική περίοδο έχει καταφέρει να κλείσει κρίσιμα κεφάλαια που για χρόνια εκκρεμούσαν και αφορούν στην οριοθέτηση των ρεμάτων του Κατσαμπαδιανού και της Χρυσοβαλάντου, την έγκριση της μελέτης ανάπλασης της Αγίας Τριάδας, της οριοθέτησης τριών οικισμών της Κνωσού (Βλυχιά, Μπουγάδα Μετόχι, Μακρύ τείχος), την οποία επεξεργάζεται η Αρχαιολογία, ενώ οδεύει προς τελική έγκριση του ΣΟΑΠ ΒΑΑ του Ηρακλείου.

Παράλληλα τονίζει είναι ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για να ξεπεραστούν οι εμπλοκές που αφορούν τα πολεοδομικά σχέδια των Καμινίων και των Βασιλειών.

Δύο δυναμικές οικιστικά περιοχές με υψηλή ζήτηση ως περιοχές κατοικίας, και ιδιαίτερα θελκτικές σε σχέση με τα πλεονεκτήματά τους έχουν εγκλωβιστεί στη δίνη μιας απίστευτης γραφειοκρατίας που περιπλέκει συνεχώς τα πράγματα.

Και οι δύο μελέτες ανατέθηκαν, υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν με ευθύνη της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Οι μελετητές τις παρέδωσαν στο Υπουργείο, το οποίο όμως καθυστέρησε δραματικά να τις ελέγξει και να κάνει τις παρατηρήσεις του.

Όταν λοιπόν το Υπουργείο αποφάσισε να βγάλει τις μελέτες από τα συρτάρια, η ευθύνη των μελετών είχε περάσει στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου και οι συμβάσεις των μελετών ήταν ανενεργές. Έτσι οι μελέτες επέστρεψαν στην Πολεοδομία, η οποία καλείται να διαχειριστεί ένα κρίσιμο θέμα.

Πώς θα επικαιροποιήσει δύο πολεοδομικές μελέτες, με ανενεργές τις συμβάσεις των μελετητών που τις ολοκλήρωσαν; Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος, εκτός των άλλων  ζητημάτων που υπάρχουν, επειδή οι μελέτες εκτελέστηκαν σε παλαιότερο χρόνο, αλλά ελέγχθηκαν πολλά χρόνια αργότερα, υπάρχει ακόμα ένα σοβαρό ζήτημα.

Ότι  όλο το υλικό αυτό πρέπει να επικαιροποιηθεί με βάση τα σημερινά δεδομένα που προϋποθέτουν ένα διαφορετικό υπόβαθρο. Η κ. Αρχοντάκη σημειώνει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί διεξοδική λύση στο επίμαχο θέμα, που είναι μόνο μια πτυχή των κρίσιμων θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί η υπηρεσία.

Η ίδια σημειώνει ότι αυτό που απαιτούν οι τοπικές κοινωνίες από τον Δήμο Ηρακλείου και η υπηρεσία δίνει τον καλύτερο εαυτό της στην κατεύθυνση αυτή, είναι να προχωρήσει δυναμικά η προώθηση των πολεοδομικών μελετών, που καλύπτουν ανάγκες ζωτικής σημασίας.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός στον κρίσιμο αυτό τομέα που το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να αποδίδουν και στην πράξη.