κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλούς και παραλίες

Στο πόδι οι τουριστικοί φορείς της Κρήτης εν όψει της ενεργοποίησης των πρωτόκολλων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών, για τις οποίες έχουν ήδη ενημερωθεί οι υπεύθυνες επιχειρήσεις, στις οποίες δίδεται μια πίστωση χρόνου για  να αποξηλώσουν τις αυθαιρεσίες τους, καθώς σε αντίθεση περίπτωση η όλη διαδικασία θα προχωρήσει με ευθύνη του εργολάβου, στον οποίο έχει αναθετεί το έργο αυτό από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Έτσι ενώ λήγουν την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 15 του μήνα τα πρώτα ειδοποιητήρια που είχαν αποσταλεί  σε επιχειρήσεις που έχουν καταπατήσει αιγιαλούς και παραλίες του νησιού, οι τουριστικοί φορείς της Κρήτης με επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Περιβάλλοντος  και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στους συναρμόδιους υπουργούς και άλλους φορείς, επιχειρούν να φρενάρουν την όλη διαδικασία, με κεντρικό επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν εν μέσω πανδημίας να “μεγαλώνει” τη βλάβη στον τουριστικό κλάδο.

Όπως είναι γνωστό, με βάση το σχεδιασμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έχουν ήδη αποσταλεί ειδοποιητήρια για να γίνουν κατεδαφίσεις στο νομό Λασιθίου σε κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί με ευθύνη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται  με τον τουρισμό και αφορούν σε ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης και γενικότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ υπάρχουν και κάποιες εντοπισμένες περιπτώσεις κατοικιών που έχουν επεκτείνει πέργκολες και αυλές επάνω στο κύμα.

Η σχετική λίστα των καταπατήσεων καταγραφεί περισσότερες από 400 περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε όλη την Κρήτη τα οποία βρίσκονται σε αιγιαλούς, παραλίες, δάση και δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα ειδοποιητήρια που έχουν αποσταλεί, δίδεται μια δεκαήμερη προθεσμία στους καταπατητές να αποξηλώσουν τις αυθαίρετες κατασκευές τους, και αν δεν το κάνουν τότε αυτό θα συμβεί με τα τεχνικά συνεργεία εργολάβου στον οποίο έχει ανατεθεί η όλη διαδικασία.

Την επιχείρηση αυτή προσπαθούν να φρενάρουν με επιστολή τους στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνης, η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, η Ένωση Ξενοδόχων Αγίου Νικολάου, η Ένωση Ξενοδόχων Σητείας, η Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας, και ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Στην επιστολή τους χαρακτηρίζουν ως «καταστροφικό» το έργο της αποξήλωσης των αυθαίρετων κατασκευών,  το οποίο όπως σημειώνουν «πρόκειται να επηρεάσει άμεσα αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τουριστικές εγκαταστάσεις σε όλη την Κρήτη, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο  σημαντικούς και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλη την επικράτεια. Και τούτο, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η συμβολή των τουριστικών επιχειρήσεων της Κρήτης στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην ενίσχυση της Εθνικής Οικονομίας είναι αδιαμφισβήτητη και ιδιαίτερα σημαντική.

Μάλιστα, σε όλους τους νομούς του νησιού έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν νόμιμα, εδώ και δεκαετίες, πληθώρα ιστορικών και προβεβλημένων ξενοδοχειακών μονάδων, με ξεχωριστή πορεία στον τουριστικό κλάδο και ύψιστης σημασίας έργο στον τόσο σημαντικό για τη χώρα μας τομέα του τουρισμού.

Η ομαλή λειτουργία των εν λόγω ξενοδοχείων, λόγω της συμβολής τους στην βελτίωση της εθνικής οικονομίας, είναι καίριας σημασίας και θα έπρεπε να συνιστά θεμελιώδη κατεύθυνση της πολιτικής των αρμόδιων Υπουργείων.

Παρά ταύτα, σε βάρος όλων των ανωτέρω ξενοδοχειακών μονάδων, επισπεύδεται, εν προκειμένω, η εκτέλεση του ως άνω έργου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και μάλιστα εν μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης και πρωτοφανούς χρονικής συγκυρίας για την χώρα, ήτοι της διαρκούς εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού COVID-19, για την αποφυγή της οποίας έχουν επιβληθεί αναρίθμητα μέτρα από την Ελληνική Κυβέρνηση, τους τελευταίους 11 μήνες.

Οι συνέπειες των εν λόγω περιοριστικών μέτρων για τη λειτουργία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και τουριστικών καταλυμάτων, έχουν όπως όλοι γνωρίζουν, έως και σήμερα, υπάρξει εξόχως επιβλαβείς. Ενδεικτικά, άλλωστε, αναφέρεται ότι, πέραν του γεγονότος ότι είχε ανασταλεί πλήρως η λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, για χρονικό διάστημα τεσσάρων και πλέον μηνών, με συνέπεια την απώλεια χιλιάδων κρατήσεων, περιορισμένος αριθμός καταλυμάτων λειτούργησαν ,μόνο κατά τους θερινούς μήνες, και τούτο με ελάχιστη διαθεσιμότητα, κατά περίπτωση.

Η ζημία, δηλαδή, την οποία ήδη έχει υποστεί ο τουριστικός κλάδος από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού, είναι ανυπολόγιστη, καθίσταται δε δυσχερής η επανόρθωση αυτής.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω, η τυχόν εκτέλεση του έργου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, και μάλιστα τη δεδομένη χρονική στιγμή, πρόκειται όχι απλώς να διογκώσει την ήδη προκληθείσα περιουσιακή ζημία των ξενοδοχείων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, αλλά να δώσει τη «χαριστική βολή» στην λειτουργία τους και να οδηγήσει τις περισσότερες από αυτές σε μόνιμη αναστολή λειτουργίας.

Και τούτο διότι η ιδιαίτερα δυσμενής ενέργεια της κατεδάφισης εγκαταστάσεων, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, και από τις οποίες εξαρτάται η συνολική λειτουργία των εν λόγω ξενοδοχείων, εν γένει, θα οδηγήσει αναμφίβολα σε «οριστικό λουκέτο» των εν λόγω επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι από τις δυσμενείς συνέπειες που πρόκειται να επιφέρει το εν λόγω έργο, θα επέλθει άμεσα η απόλυτη οικονομική κατάρρευση ιδιαίτερα σημαντικών για την οικονομική ανάπτυξη τουριστικών μονάδων, οι οποίες αποτελούν υπόδειγμα για τον τουριστικό κλάδο, σε διεθνές επίπεδο,θέτοντας ουσιαστικά σε άμεση διακινδύνευση την ύπαρξή τους στο μέλλον.

Ανυπολόγιστη θα είναι και η ηθική βλάβη που πρόκειται να υποστούν οι εν λόγω τουριστικές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι στις εν λόγω επιχειρήσεις απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι πρόκειται να καταστούν άνεργοι, και οι οικογένειές τους σε πλήρη ανέχεια, οι κοινωνικές συνέπειες του εν λόγω εγχειρήματος πρόκειται να είναι εξίσου καταστροφικές.

“Προτείνουμε λοιπόν να μην προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις των εν λόγω αυθαιρέτων κτισμάτων στην ζώνη αιγιαλού και παραλίας αλλά το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε σχετική ρύθμιση για την υπαγωγή τους στη διαδικασία νομιμοποίησης – τακτοποίησης  με χρηματικό αντίτιμο, ώστε αφενός να εισπραχθούν έσοδα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, αφετέρου να σωθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι θέσεις εργασίας αλλά και οι υποδομές που απευθύνονται σε υψηλού οικονομικού επιπέδου επισκέπτες”.