Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις των προτάσεων για την πλατεία Ελευθερίας

Το μεγάλο κεφάλαιο της αποκατάστασης της πλατείας Ελευθερίας ανοίγει η δημοτική Αρχή μέσα από μια δημόσια διαβούλευση της μελέτης που έχει διαμορφώσει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, παρουσιάζοντας την αναθεωρημένη πρότασή της, για το ποια θα είναι η εικόνα που πρέπει να εμφανίζει η κεντρικότερη πλατεία στην καρδιά της πόλης.

Τη μελέτη συνοδεύουν σειρά ερωτημάτων, στα οποία θα κληθούν να τοποθετηθούν τοπικοί φορείς, σύλλογοι, και απλοί πολίτες που επιθυμούν να διατυπώσουν την άποψή τους και τις προτάσεις τους για το είδος των αλλαγών που πρέπει να δρομολογηθούν.

Η δημόσια διαβούλευση θα βγει στον αέρα την ερχόμενη εβδομάδα και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Γ. Αναστασάκη είναι η έγκριση του τοπικού αρχαιολογικού συμβουλίου και ακολούθως οι αναγκαίες εγκρίσεις των υπηρεσιών ώστε το έργο να προχωρήσει.

Όπως είναι γνωστό η αποκατάσταση της πλατείας Ελευθερίας είναι το πιο πολυσυζητημένο έργο στην πόλη, καθώς η σημερινή εικόνα της λειτουργικά και αισθητικά ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από την τοπική κοινωνία.

Το πρόβλημα της πλατείας Ελευθερίας δεν είναι μόνο τα διαλυμένα μάρμαρα, ο κατεστραμμένος αστικός εξοπλισμός, τα σκουριασμένα σίδερα, τα επικίνδυνα σκαλιά και η εικόνα της γενικευμένης  απαξίωσης που καλύπτει τον  πιο κεντρικό δημόσιο χώρο του Ηρακλείου.

Είναι και το γεγονός  ότι η πλειοψηφία των δημοτών δεν έχει αποδεχτεί το ψυχρό σκηνικό στο οποίο κυριαρχεί η  παγωνιά του μάρμαρου και η έλλειψη πρασίνου και ζητά λύση εδώ και τώρα…

Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις των προτάσεων για την πλατεία Ελευθερίας

«Βασική πολιτική στόχευση του δημάρχου κ. Β. Λαμπρινού είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της πλατείας Ελευθερίας που κυριολεκτικά ασφυκτιά από την πληθώρα των προβλημάτων που υπάρχουν», τονίζει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γ. Αναστασάκης, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι  «η διαδικασία του δημόσιου διαλόγου που ανοίγει η Λότζια είναι ο πιο ασφαλής και δημοκρατικός δρόμος για να συναποφασίσουμε για την αυριανή εικόνα του σημαντικού αυτού κοινόχρηστου χώρου».

Ο ίδιος εξηγεί ότι η πρόταση που θέτει σε δημόσια διαβούλευση ο Δήμος προβλέπει τη βελτίωση της προσβασιμότητας, τη δημιουργία νέων χώρων συνάθροισης, ανάπαυσης, την αύξηση του πρασίνου.

Επίσης τη δημιουργία υδάτινου στοιχείου-γλυπτού τη δημιουργία νέων ισόπεδων προσβάσεων, νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και προσαρμογές που επιβάλλονται από την ανάπλαση της οδού Δικαιοσύνης, αναβάθμιση του επίπεδου φωτισμού και εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση φωτιστικών LED, και αντικατάσταση του υλικού δαπεδόστρωσης.

Για όλες αυτές τις προτάσεις τίθενται ερωτήματα από το ερωτηματολόγιο που συνοδεύει τη μελέτη που πρόκειται να βγει σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, στο οποίο τίθεται και το ερώτημα της απομάκρυνσης των υφιστάμενων πυλώνων φωτισμού από τον κεντρικό διάδρομο της πλατείας.

Τι προβλέπει η μελέτη ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας

Με τη νέα πρόταση καθαιρείται ένα μεγάλο μέρος των υφιστάμενων περιμετρικών σκαλοπατιών, τα οποία καταλαμβάνουν έναν σχετικά αχρησιμοποίητο χώρο. Η πρόσβαση στην πλατεία προβλέπεται να γίνει κυρίως με ράμπες πρόσβασης στο υπερυψωμένο “Belvedere” της πλατείας καθώς και από την πλευρά του Αρχαιολογικού Μουσείου προβλέπεται μια ράμπα πρόσβασης στην πλατεία.

Η δημιουργία καθιστικών και παρτεριών στη θέση των υφιστάμενων περιμετρικών σκαλοπατιών οριοθετεί και την ασφαλή πρόσβαση του πεζού στην πλατεία, οδηγώντας τον στις διαβάσεις. Δημιουργούνται νέοι χώροι φύτευσης και αύξηση των υφιστάμενων.

Επιχειρείται η ανάδειξη του κτηρίου της Περιφέρειας Κρήτης με τη δημιουργία νέας όδευσης από την πύλη Αγίου Γεωργίου και η αντικατάσταση της πλακόστρωσης μπροστά από το κτήριο με εγχώριο πωρόλιθο χρώματος ώχρας ή ανοιχτού μπεζ ώστε να επιτύχουμε αισθητική και βιοκλιματική αναβάθμιση με μικρότερη απορρόφηση θερμότητας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Γίνεται αποξήλωση των υφιστάμενων πυλώνων φωτισμού λόγω της στατικής ανεπάρκειας των διαβρωμένων ιστών και της αστοχίας του περιβλήματος που οφείλεται στη φθορά που έχουν υποστεί με το πέρασμα του χρόνου και της δυσκολίας να επιλεγούν βιομηχανοποιημένα φωτιστικά που να μπορούν να τοποθετηθούν επί των υφιστάμενων ιστών. Επίσης δημιουργείται υδάτινο στοιχείο στο βόρειο τμήμα της πλατείας Ελευθερίας.

Στη διασταύρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου όπου το πεζοδρόμιο της πλατείας διευρύνεται δημιουργείται μια δεξαμενή νερού (συντριβάνι) με ένα μεταλλικό γλυπτό εκτοξευόμενου νερού, του οποίου τα σχέδια έχει δωρίσει ο γλύπτης Μανώλης Μαριδάκης στον Δήμο Ηρακλείου.

Διατηρείται το υφιστάμενο στέγαστρο στη δυτική πλευρά της πλατείας, απομακρύνονται οι ιδιωτικές κατασκευές και γίνεται προσαρμογή στη νομοθεσία και τις προδιαγραφές της μελέτης της παλιάς πόλης ως προς τις πινακίδες των καταστημάτων και τον φωτισμό.

Στη θέση των ιδιωτικών ιστών φωτισμού προτείνεται φύτευση νέων δέντρων για συμπληρωματική σκίαση. Γίνεται σύνδεση της διαμόρφωσης της πλατείας με το πάρκο Γεωργιάδη που αναβαθμίζεται.

Προβλέπεται δημιουργία λωρίδας πρασίνου εκεί όπου σήμερα σταθμεύουν αυτοκίνητα. Δημιουργείται μια λωρίδα πρασίνου από μεγάλα δέντρα σε συνδυασμό με χαμηλή φύτευση που αρχίζει από το πάρκο Γεωργιάδη ως την πλατεία Ελευθερίας κατά μήκος της διαδρομής πεζών.

Επίσης μετακινείται η προτομή του Ν. Καζαντζάκη στην υφιστάμενη όδευση της πλατείας (από πορφυρίτη) στο νότιο τμήμα της που διακόπτεται από την οδό Αβέρωφ με σκοπό την ανάδειξη του αγάλματος και διαμόρφωση ενός μεγάλου χώρου πρασίνου (430μ2) περιμετρικά από αυτά με  δέντρα, χαμηλή φύτευση και καθιστικά.