Αν θέλετε η ψήφος σας να μην πάει στράφι και το ψηφοδέλτιό σας να μην καταμετρηθεί ως άκυρο, τότε φροντίστε να μην χρησιμοποιήσετε κόκκινο στυλό όταν το σταυρώσετε. Το κόκκινο στυλό είναι «καραμπινάτη» αιτία ακυρότητας. Προτιμήστε μαύρο ή μπλε, ακόμα και τα δύο, ζήτημα ακυρότητας δεν θα υπάρξει.
Αν πάλι μπερδευτείτε στους σταυρούς και για παράδειγμα είστε τύποι large και βάλετε μερικούς σταυρούς παραπάνω, τότε τη… νύφη θα πληρώσουν οι υποψήφιοι της προτίμησής σας αλλά τουλάχιστον η ψήφος θα καταμετρηθεί κανονικά στον συνδυασμό.
Αρκεί βεβαίως αυτό το λάθος να είναι αθώο και να μην υποκρύπτει πονηριές και σκοπιμότητες. Αν για παράδειγμα θεωρηθεί από τον αρμόδιο δικαστικό αντιπρόσωπο ότι στο ελεγχόμενο ψηφοδέλτιο υπάρχουν διακριτικά χαρακτηριστικά που είναι σαν να το «σημαδεύουν», τότε «πάει πατριώτες, τη χάσαμε την ψήφο».
Αυτά είναι μερικά ξεκάθαρα παραδείγματα περί ακυρότητας ή μη που αναφέρθηκαν στη διάρκεια του ενημερωτικού σεμιναρίου που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου για τους δικαστικούς αντιπροσώπους που διορίστηκαν στα εκλογικά τμήματα του νομού Ηρακλείου.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Άρης Ροζάκης και η δικηγόρος και νομική σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου κ. Πελαγία Ζαχαριουδάκη ανέλαβαν να ενημερώσουν τους δικαστικούς αντιπροσώπους για όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας αλλά και για τις περιπτώσεις που ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να καταμετρηθεί ως άκυρο.
Στην αίθουσα του Α’ Τριμελούς δεν έπεφτε «καρφίτσα» και οι περισσότεροι σημείωναν με θρησκευτική ευλάβεια τις οδηγίες. Πολλά τα ερωτήματα, μεγάλο το άγχος κυρίως από τους δικαστικούς αντιπροσώπους που είναι εκπαιδευτικοί και δεν έχουν καμία εμπειρία.
Πολλές ερωτήσεις αφορούσαν τις περιπτώσεις για τις οποίες ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να χαρακτηριστεί “άκυρο”. Αυτό που υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου είναι ότι το πνεύμα του νόμου τάσσεται υπέρ της διάσωσης του ψηφοδελτίου.
«Δεν ακυρώνουμε ένα ψηφοδέλτιο με το παραμικρό. Οι περιπτώσεις ακυρότητας θα πρέπει να είναι εξαιρετικά σοβαρές. Να κάνετε τη δουλειά σας κατά την κρίση σας. Μην φοβάστε, δεν θα σας κατηγορήσει κανείς. Το πολύ-πολύ να υποβληθεί κάποια ένσταση» υπογράμμισε ο κ. Ροζάκης απευθυνόμενος στους δεκάδες δικαστικούς αντιπροσώπους.
Εκτός από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις π.χ. με τον κόκκινο στυλό, τα διακριτικά χαρακτηριστικά (σημάδια, σημεία στίξης κλπ), άκυρο επίσης θεωρείται το ψηφοδέλτιο που αφορά σε άλλη εκλογική περιφέρεια ή ένα ψηφοδέλτιο που είναι σκισμένο. «Όταν λέμε σκισμένο, σκισμένο. Όχι απλά να έχει ένα μικρό σκίσιμο από το άνοιγμα ενδεχομένως του φακέλου από τον δικαστικό αντιπρόσωπο».
Ένα ζήτημα για το οποίο εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις από τους ομιλητές είναι το θέμα των σταυρών. Η γενική κατεύθυνση είναι ότι αν οι σταυροί είναι επιπλέον από τους προβλεπόμενους, τότε δεν θα μετρήσουν αλλά το ψηφοδέλτιο θα κατοχυρωθεί στον συνδυασμό.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου έχει την άποψη ότι αν στο κεντρικό ψηφοδέλτιο οι σταυροί είναι παραπάνω αλλά στο τοπικό κανονικά, τότε θα πρέπει να καταμετρηθεί κανονικά ο σταυρός των υποψηφίων στα τοπικά.
Σήμερα θα ακολουθήσει και δεύτερο σεμινάριο στην αίθουσα του Α’ Τριμελούς για τους δικαστικούς αντιπροσώπους.
Αλαλούμ με τα μέλη των εφορευτικών
Την ίδια ώρα, αλαλούμ επικρατεί με τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που ζητούν να εξαιρεθούν. Τα τελευταία 24ωρα στην Εισαγγελία Ηρακλείου έχουν «ανάψει» τα τηλέφωνα από ενδιαφερόμενους που ζητούν οδηγίες για την εξαίρεσή τους. Ουκ ολίγοι είναι και εκείνοι που προσέρχονται στα δικαστήρια για να ζητήσουν εξαίρεση.
Πάρα πολλοί διορισμοί μελών εφορευτικών επιτροπών αφορούν μαθητές της τρίτης λυκείου, οι οποίοι βρίσκονται σε «πυρετώδεις» ρυθμούς πανελληνίων.
Η εξαίρεσή τους ή μη εναπόκειται στην κρίση του δικαστικού αντιπροσώπου και βέβαια στο κατά πόσο τα υπόλοιπα μέλη της εφορευτικής θα είναι στο πόστο τους.
Για παράδειγμα οι γονείς ή συγγενείς των μαθητών που αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, θα πρέπει να πάρουν ένα σχετικό έγγραφο από το σχολείο των μαθητών και να το προσκομίσουν πρωί-πρωί της Κυριακής στον δικαστικό αντιπρόσωπο.
Αυτό ισχύει για όλες τις περιπτώσεις εξαίρεσης. Για παράδειγμα έχει διοριστεί σε εφορευτική επιτροπή κοπέλα που γέννησε πριν λίγες ημέρες, άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, κάποιοι έχουν φύγει και εργάζονται στο εξωτερικό.