Η φετινή αντιπυρική περίοδος μετρά ήδη αρκετές ημέρες από την έναρξή της, πολλά είναι όμως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες του νησιού, τα οποία αφορούν σε οχήματα – εξοπλισμό αλλά και σε ελλείψεις στο έμψυχο δυναμικό.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Αντωνακάκης μιλώντας στην «Π» τονίζει ότι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που διαχρονικά υπάρχουν αφορά στα πεπαλαιωμένα οχήματα και στην έλλειψη που υπάρχει σε δασικά οχήματα. «Στον νομό Ηρακλείου το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τα αυτοκίνητα, λόγω της παλαιότητάς τους, είναι μεγάλο.
Πρόκειται για οχήματα ηλικίας άνω των 20 ετών. Όσο καλή συντήρηση και να γίνει, όσα service και να κάνουμε, αυτά θα βγάλουν βλάβη. Eίναι πιθανόν να πάνε σε ένα συμβάν και να μας αφήσουν στη μέση του δρόμου» αναφέρει ο κ. Αντωνακάκης και προσθέτει: «Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι στον νομό Ηρακλείου τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχουν δοθεί δασικά οχήματα. Αυτός σημαίνει ότι τα αστικά οχήματα δεν μπορούν να προσεγγίσουν σε δύσβατα εδάφη, όπου μπορεί να έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά».
Προβληματική είναι όμως και η επικοινωνία μεταξύ του κέντρου που δίνει οδηγίες και κατευθύνσεις και των πυροσβεστών που έχουν μεταβεί σε κάποιο περιστατικό. Κι αυτό γιατί η ασύρματη επικοινωνία δεν είναι στα… καλύτερά της και παρά τις ενοχλήσεις για αντικατάσταση και επισκευές, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. «Οι εγκαταστάσεις είναι πεπαλαιωμένες και χρειάζονται αλλαγές, γιατί οι συντηρήσεις δεν αρκούν. Δεν μπορούμε με ένα κινητό να δουλεύουμε, αυτό δεν είναι λύση» προσθέτει ο κ. Αντωνακάκης.
Σε επίπεδο νησιού ο ίδιος θέτει ένα ακόμα πρόβλημα. Όπως λέει, δημιουργήθηκαν διοικητικές υπηρεσίες – κυρίως σε Ρέθυμνο και Λασίθι- χωρίς να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό. «Αυτό που έγινε εκεί όπου ιδρύθηκαν διοικητικές υπηρεσίες ήταν να πάρουν μάχιμο προσωπικό για να στελεχώσουν τις διοικητικές αυτές υπηρεσίες. Θα έπρεπε να γίνουν προσλήψεις και όχι κάλυψη αυτών των θέσεων με τέτοιο τρόπο».
Έντονο θεωρεί ο κ. Αντωνακάκης ότι είναι το πρόβλημα με τις αποστρατείες στον νομό Ρεθύμνου, ενώ όπως τονίζει δεν αντικαθίστανται τα άτομα που θα συνταξιοδοτηθούν. «Όλο αυτό που συμβαίνει δημιουργεί πολλά προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας και στον τρόπο εργασίας του πυροσβέστη. Συνάδελφοι δεν παίρνουν ούτε μια ημέρα για ξεκούραση το καλοκαίρι, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να ζητηθεί από το συνάδελφο να καθίσει 48 συνεχόμενες ώρες σε ένα συμβάν».
Αναφερόμενος στις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή ο κ. Αντωνακάκης επισημαίνει το πρόβλημα με την μη παραχώρηση επενδυτών στο προσωπικό. «Οι συνάδελφοι που ήταν πενταετείς και μονιμοποιήθηκαν δεν έχουν λάβει επενδυτές, την ειδική δηλαδή στολή που τους προστατεύει, όταν χρειαστεί να μπουν σε μία φωτιά για να τη σβήσουν».
Τέλος ο πρόεδρος των πυροσβεστών αναφέρει ότι δεν ανοίγουν οι θέσεις που πρέπει σε όσους πυροσβέστες πήγαν σε σχολή επιμόρφωσης για να γίνουν αξιωματικοί. Όπως λέει, μπορεί για παράδειγμα να παρακολούθησαν την εκπαίδευση αυτή 10 άτομα και οι θέσεις που άνοιξαν να είναι πολύ λιγότερες. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί από αυτούς ίσως χρειαστεί να μετακινηθούν μακριά από τον νομό που υπηρετούν.