το πασχαλινό τραπέζι

Με ντόπιο αρνάκι που αναδείχτηκε ο κεντρικός πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού στην Κρήτη, καλύφθηκε η τοπική αγορά του νησιού που  δέχτηκε αφόρητες πιέσεις, με αποτέλεσμα οι ανάγκες να καλυφθούν οριακά και με τσιμπημένες τιμές.

Με βάση τα στοιχεία που δείχνει ο παλμός της αγοράς, ο κόσμος είναι αποφασισμένος να το γιορτάσει το φετινό Πάσχα, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι καταγράφεται αύξηση κατά 45% στις μπύρες και 40% στο κρασί, ενώ στα είδη του σουπερ μάρκετ ο κόσμος δείχνει την προτίμηση του στα γαλακτοκομικά, ενώ τα θαλασσινά και φέτος προτιμήθηκαν και δεόντως λόγω της νηστείας. Με αυτοσυγκράτηση εξελίσσονται οι αγορές στους φρούρνους, όπου ο κόσμος τιμά όλα τα παραδοσιακά εδέσματα που προβλέπουν τα έθιμα του τόπου μας στο πασχαλινό τραπέζι.

Αύξηση στην τιμή του αρνιού προκάλεσε η μεγάλη ζήτηση

ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών νομού Ηρακλείου κ. Μανόλης Δατσέρης
Ο κ. Δατσέρης

Με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών νομού Ηρακλείου κ. Μανόλης Δατσέρης, τονίζει ότι η τοπική αγορά δέχτηκε μεγάλες πιέσεις αφού λόγω του Πάσχα των Καθολικών, πολλοί τοπικοί παραγωγοί φρόντισαν να εξάγουν το κρέας που είχαν στη διάθεση τους.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, συνήθως το Πάσχα των Καθολικών προπορεύεται κατά μια εβδομάδα σε σχέση με το δικό μας, όμως αυτή τη φορά, ο χρόνος ήταν μεγαλύτερος. Για την ακρίβεια είχαμε ένα μήνα διαφορά.

Έτσι πολλοί παραγωγοί επέλεξαν να εξάγουν το κρέας που είχαν στη διάθεση τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα όμως μετά η τοπική αγορά να δεχτεί μεγαλύτερη πίεση.

Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι φυσικό είχε άμεση αλληλεπίδραση με τη λειτουργία της τοπικής αγοράς που δέχτηκε αφόρητες πιέσεις για τα αρνάκια γάλακτος που είναι και το πιο ποιοτικό προϊόν, το οποίο φεύγει ταχύτερα στην κατανάλωση. Ο κ. Δατσέρης σημειώνει ότι είναι ευχάριστο το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των καταναλωτών αντιλήφθηκε την πίεση που υπάρχει στην αγορά και έσπευσε να παραγγείλει εγκαίρως το κρέας που ήθελε να προμηθευτεί.

Έτσι, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό η ζήτηση καλύφθηκε μεσω των παραγγελιών.

Όμως σε κάθε περίπτωση η ζήτηση ήταν μεγάλη και το γεγονός αυτό έφερε και αύξηση της τιμής που όπως σημειώνει ο πρόεδρος των κρεοπωλών πήγε κατ΄ευθείαν στην τσέπη του παραγωγού. Για την ακρίβεια όπως εξηγεί, ενώ πέρυσι η τιμή στο αρνί ήταν 8,5- 9,5 ευρώ και στο κατσίκι 9-10,5 ευρώ, φέτος κατ΄ αντιστοιχία η τιμή του αρνιού κυμάνθηκε περίπου στα 10,5-11 ευρώ, και αντίστοιχα στο κατσίκι 11-11,5 ευρώ. Άρα και σε αρνί και σε κατσίκι είχαμε μια αύξηση 2 ευρώ.

Ο κ. Δατσέρης σημειώνει επίσης ότι κρίσιμος παράγοντας που επηρέασε σημαντικά την αγορά του κρέατος ήταν και η πολύ σοβαρή αύξηση του κόστους των ζωοτροφών που σε ποσοστό έφτασε μέχρι και 30%.

 

Τι δείχνει ο παλμός της αγοράς

Ο πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου της Κρητικής εταιρείας «Logistics», Νεκτάριος Κανακαράκης
Ο κ. Νεκτάριος Κανακαράκης

Η χαλάρωση των μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση λόγω του Πάσχα φαίνεται ότι έπαιξαν το ρόλο τους και ο κόσμος είναι αποφασισμένος να το γιορτάσει και θα τιμήσει τα έθιμα του τόπου μας.

Ο πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου της Κρητικής εταιρείας «Logistics», Νεκτάριος Κανακαράκης μας δίνει τον παλμό της αγοράς όπως αυτός αποτυπώνεται από την κίνηση των  τοπικών σούπερ μάρκετ.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, «τις τελευταίες πέντε μέρες παρατηρήθηκε αύξηση 5 % στα είδη που πωλούνται στα μανάβικα, λόγω της νηστείας που κάνει ο κόσμος και επιλέγει για το σκοπό αυτό τις συγκεκριμένες τροφές. Μαρούλια φρέσκα κρεμμυδάκια ντομάτες πατάτες και   φρούτα κυρίως μπανάνες φαίνεται να κυριαρχούν στις επιλογές των καταναλωτών.

Αντίστοιχα τις τρεις τελευταίες μέρες καταγράφηκε μεγάλη αύξηση κατά 15 % στα αυγά, καθώς λόγω του εορτασμού του Πάσχα ο κόσμος ήθελε να βάψει και παράλληλα να κάνει τα γλυκά του.  Οι μπύρες φαίνεται ότι κατακτούν κεντρικό ρόλο στις προτιμήσεις των καταναλωτών» αφού σύμφωνα με τον κ. Κανακαράκη «καταγράφουν αύξηση κατά 45%, ενώ την ίδια στιγμή το κρασί εμφανίζει επίσης αύξηση 40%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλη ζήτηση έχουν οι ασκοί, που περιέχουν πέντε και δέκα κιλά κρασιού, οι οποίοι εμφανίζουν αύξηση 20%, ενώ στην κατανάλωση στα αναψυκτικά καταγράφεται μεγαλύτερη ζήτηση σε ποσοστό 15%.

Ακόμα ο κόσμος έστρεψε το ενδιαφέρον του στα γαλακτοκομικά είδη που εμφανίζουν αύξηση 10%, καθώς το τυρί και η μυζήθρα θα έχει περίοπτη θέση στο γιορτινό τραπέζι του Πάσχα. Επίσης τις τελευταίες μέρες αποτυπώθηκε αύξηση κατανάλωσης 12 % στο αλεύρι και το βούτυρο, καθώς ο κόσμος ήθελε να κάνει τα γλυκά του.

Ο παλμός της αγοράς έδειξε ακόμα τελευταίες μέρες αύξηση της ζήτησης στα θαλασσινά, καθώς  σουπιές χταπόδι καλαμαράκια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της προτίμησης των κρητικών, με αποτέλεσμα να αποτυπωθεί αύξηση της ζήτησης σε ποσοστό 14%. Στα αξιοσημείωτα της αγοράς είναι επίσης η ζήτηση στις μάσκες προστασίας κατά 7%. Επίσης αυξήθηκαν 5% τα είδη οικιακής χρήσης όπως τραπεζομάντηλα».

 

Συγκρατημένοι οι καταναλωτές στα είδη αρτοποιίας

Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών “Δήμητρα”  κ. Βασίλης Δαφέρμος
Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών “Δήμητρα” κ. Βασίλης Δαφέρμος

Με αυτοσυγκράτηση εξελίσσονται οι αγορές στους φρούρνους, όπου ο κόσμος τιμά δεόντος και φέτος όλα τα παραδοσιακά εδέσματα που προβλέπουν τα έθιμα του τόπου μας στο πασχαλινό τραπέζι.

Ο γραμματέας του Σωματείου Αρτοποιών Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»  κ.Βασίλης Δαφέρμος με δηλώσεις του στην «Π» περιγράφει ότι η αγορά στα είδη αρτοποιίας κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ διαφαίνεται και μια ελαφρά ανοδική τάση που αναμένεται να αποτυπωθεί σήμερα που θα κλείσει ο κύκλος των αγορών της τελευταίας στιγμής.

Ο ίδιος εξηγεί ότι οι τιμές των προϊόντων είναι συγκρατημένες κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι καθώς δεν έχουν γίνει αυξήσεις, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση στις βασικές πρώτες ύλες. Ειδικότερα όπως τονίζει, υπάρχει αύξηση και στο λάδι και στο βούτυρο σε ποσοστό 20-30% με ότι αυτό συναπάγεται.

Ο κ. Δαφέρμος σημειώνει ότι ο κόσμος αγοράζει με αυτοσυγκράτηση και στις προτιμήσεις του είναι όλα τα παραδοσιακά εδέσματα όπως το τσουρέκι το παραδοσιακό και το γεμιστό, τα καλιτσούνια και τα λυχναράκια και τα ανεβατά, όπως επίσης και τα μικρά τσουρέκια.