Στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πέππας, συνοδευόμενος από κρητικούς Αρεοπαγίτες όπως τον κ. Ιωάννη Φιοράκη, την Επιθεωρήτρια Αρεοπαγίτη κ. Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου (η οποία μάλιστα υπήρξε η πρώτη πρόεδρος του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης) και η κ. Ελένη Φραγκάκη.
Η παρουσία του προέδρου του Αρείου Πάγου στην Κρήτη εντάσσεται στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί στα Πρωτοδικεία της χώρας σε μία προσπάθεια να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα υφιστάμενα προβλήματα, συνομιλώντας με τους προϊσταμένους τους.
Ο κ. Πέππας είχε μία πρώτη συζήτηση με τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης στο Ηράκλειο (εισαγγελείς, δικαστές, ειρηνοδίκες) στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου ενώ στην συνέχεια επισκέφθηκε τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου. Νωρίτερα το πρωί ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου επισκέφθηκε και το Δικαστικό Μέγαρο Λασιθίου, στην Νεάπολη.
Το ζήτημα του κτιριακού είναι ξεκάθαρο για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα και στα δύο Δικαστικά Μέγαρα Ηρακλείου και Λασιθίου. Ιδιαίτερα για το Ηράκλειο τόνισε με έμφαση την αναγκαιότητα κατασκευής ενός σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου.
Σε ό,τι αφορά στο έμψυχο δυναμικό, μίλησε με θετικά λόγια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πληρότητα. Ερωτηθείς για το Λασίθι, παρατήρησε ότι ναι μεν υπάρχει πληρότητα εντούτοις καταγράφεται μία μεγαλύτερη πίεση λόγω των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων.
Από την πλευρά τους καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την διευθέτηση αιτημάτων που υποβάλλονται για την εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις τοποθετήσεις, μετακινήσεις και προαγωγές με στόχο πάντα την αποτελεσματικότερη απονομή Δικαιοσύνης.
Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο σήμερα οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Δικαιοσύνη αλλά και το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη έχει μετατραπεί σε «σάκο του μποξ» για πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου τόνισε ότι σαφέστατα και οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την Ελληνική Δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι οι δικαστές οφείλουν να είναι ήρεμοι, ψύχραιμοι, νηφάλιοι και ανεπηρέαστοι να αποδίδουν δίκαιη κρίση.