Το παρκάκι της Όασης έχει εγκαταλειφθεί.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΑΣΗ

Το ομορφότερο σημείο της πόλης βυθίζεται στην εγκατάλειψη

Στα αζήτητα εξακολουθεί να παραμένει μια από τις πιο όμορφες περιοχές του Ηρακλείου, που αναπτύσσεται περιμετρικά του ενετικού τείχους από το ύψος της Όασης μέχρι και το «Κομμένο Μπεντένι», που  δεν είχε ποτέ την τύχη να ενταχθεί στα λεγόμενα «έργα βιτρίνας», με συνέπεια να έχει βυθιστεί στο χάος και τη μακροχρόνια  εγκατάλειψη.

Ένα υπέροχο τμήμα του Ηρακλείου που αναπτύσσεται κατά μήκος του ενετικού τείχους, ένας σπουδαίος δημόσιος χώρος βουλιάζει κάτω από την ανεξέλεγκτη πυκνή βλάστηση  που έχει καλύψει τα πάντα και σε πολλά σημεία κοντεύει να καταπιεί και τον διαλυμένο αστικό εξοπλισμό που παρά τις διαχρονικές πολιτικές  εξαγγελίες ποτέ δεν ανανεώθηκε.

Αναξιοποίητη η κρήνη που κάποτε έτρεχε νερό

Παρά το γεγονός ότι η σπουδαία αυτή περιπατητική διαδρομή απέχει μια ανάσα από το κέντρο της πόλης,  βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διαχρονική απαξίωση τα τελευταία χρόνια, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες ότι ο χώρος θα αποκατασταθεί.

Κατεστραμμένα φωτιστικά εδάφους που γίνονται παγίδα για τους περιπατητές, φωτιστικοί στύλοι που γέρνουν και κοντεύουν να αγγίξουν το πρανές, δρόμοι γεμάτοι λακκούβες,  παγκάκια διαλυμένα, μια παιδική χαρά  μόνο κατ΄ όνομα είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό της απαξίωσης ενός σπουδαίου τμήματος της πόλης. Εκτός των άλλων, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το πράσινο της περιοχής δεν συντηρείται από την αρμόδια υπηρεσία που στεγάζεται ακριβώς στον ίδιο χώρο και το πρώτο πράγμα που θα περίμενε κανείς είναι να έχει αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη σπουδαία αυτή έκταση.

Πυκνή βλάστηση από αγριόχορτα παντού

Όλα τα θέματα αυτά αναδείχτηκαν πριν ένα χρόνο σχεδόν από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, που ζητούσαν την παρέμβαση της δημοτικής αρχής, για να ανατραπούν οι απαράδεκτες συνθήκες εγκατάλειψής της. Στο κείμενό τους οι κάτοικοι αναφέρονταν στην παλιά αίγλη που είχε το σπουδαίο αυτό κομμάτι του Ηρακλείου, που αρκετά  χρόνια πριν ήταν μια από τις πρώτες επιλογές για την αναψυχή των Ηρακλειωτών ή για τις εκδρομές των σχολείων που απολάμβαναν μια υπέροχη διαδρομή κατά μήκος ενός πανέμορφου τμήματος του μεγαλύτερου οχυρωματικού έργου της Μεσογείου, απολαμβάνοντας τις ομορφιές του βοτανικού κήπου  και διασκεδάζοντας στην παιδική χαρά.

Περασμένα μεγαλεία, όπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν  κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Όασης επί της οδού Γεωργίου Γεωργιάδη, οι οποίοι ζητούσαν και εξακολουθούν να διεκδικούν την παρέμβαση του Δήμου για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αυτά. Όπως μάλιστα υπογράμμιζαν στο κείμενό τους, η σημερινή κατάντια της περιοχής δεν τιμά την ιστορία της πόλης, ενώ  την ίδια στιγμή στερείται και ο Ηρακλειώτης τη χαρά να απολαύσει  την απόλαυση μιας διαδρομής που θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ηρακλείου.

Κατεστραμμένος αστικός εξοπλισμός

Δυστυχώς από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, καθώς το πάρκο που αναπτύσσεται περιμετρικά του τείχους  είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στα αγριόχορτα, στους θάμνους, στα ξερά φύλλα των δένδρων και στα κλαδιά. Σε όλο το τμήμα αυτό του πάρκου δεν υπάρχει ουδεμία δημόσια τουαλέτα.  Το πάρκο έχει ελλιπέστατο, αν όχι  ανύπαρκτο, φωτισμό, και επανειλημμένα, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων έχουν βρεθεί   πεταμένες χρησιμοποιημένες  σύριγγες.

Ακόμα επισημαίνουν «την άθλια κατάσταση του αστικού εξοπλισμού καθώς τα παγκάκια που υπάρχουν είναι σπασμένα, ενώ  ο χωματόδρομος που ξεκινά από τον Βοτανικό Κήπο και καταλήγει στο Κομμένο Μπετένι είναι γεμάτος τεράστιες λακκούβες, που καταλαμβάνουν όλο το πλάτος του δρόμου και οι οποίες τις βροχερές μέρες γεμίζουν με νερό και καθιστούν αδύνατη τη διέλευση των δημοτών.  Οι περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων είναι μισοκατεστραμμένοι και η αποκομιδή τους δεν γίνεται τακτικά, με συνέπεια να ξεχειλίζουν και να σωριάζονται τα σκουπίδια στο έδαφος δημιουργώντας εστίες μόλυνσης…

 

Διαλυμένη η παιδική χαρά του πάρκου

Γ. Αναστασάκης: “Μας μπλοκάρει το Υπουργείο”

Το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί μας μπλοκάρει το αρμόδιο Υπουργείο, τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γ. Αναστασάκης. Ο ίδιος σημειώνει ότι το υπουργείο έχει ζητήσει να γίνει μια ενιαία μελέτη για τη διαμόρφωση της τάφρου σε όλη την έκταση του ενετικού τείχους.

Κατεστραμμένη κούνια μέσα στην ανεξέλεγκτη βλάστηση

Πρόκειται για μια τεράστια δουλειά που θα πρέπει να γίνει και καθόλου εύκολη, όπως υπογραμμίζει. Για την ακρίβεια, αυτό το οποίο έχει ζητήσει το Υπουργείο είναι να διαμορφωθεί μια ενιαία μελέτη που θα καλύπτει το ισόπεδο τμήμα του τείχους, η οποία εξελικτικά είναι σε πολύ καλό σημείο.

Επίσης έχει ζητήσει ένα ενιαίο σχέδιο για τις χαμηλές πλατείες και τις πύλες και ένα αντίστοιχο για τη διαμόρφωση των τάφρων. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τις τάφρους, ενώ σε αυτή τη φάση προτεραιότητα έχει δοθεί στο ισόπεδο τμήμα, ώστε να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα των πολιτών και των τουριστών στο ενετικό μνημείο.