Ούτε στον χειρότερο εφιάλτη τους δεν φαντάζονταν οι παραγωγοί της Κρήτης το μέγεθος της καταστροφής που μπορούσαν να φέρουν στην παραγωγή τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.
Ενώ αρχικά εικαζόταν πως το φαινόμενο θα είχε περιορισμένο χαρακτήρα και θα περιόριζε την καταστροφή, μετά και τις χθεσινές μεσημβρινές καταιγίδες επεκτάθηκε σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, πλήττοντας σοβαρά τα σταφιδάμπελα, τα οινάμπελα και τα επιτραπέζια σταφύλια. Μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις επίσης και τις συνθήκες που δημιουργούνται στα αμπέλια, ευνοείται η ανάπτυξη βοτρύτη, γεγονός που συνεπάγεται ότι ακόμα και από τις καλλιέργειες που «σώθηκαν» είναι αμφίβολο το πόση παραγωγή θα μπορέσει να αποδοθεί τελικά.
Την ίδια ώρα, οι συνθήκες που δημιούργησαν τα ακραία φαινόμενα έχουν σημαντικότατες επιπτώσεις και στην ελαιοπαραγωγή καθώς ευνοούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του δάκου. Παρ’ όλα αυτά, προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει μια ακριβής εκτίμηση της ζημιάς, αλλά ούτε και το πραγματικό μέγεθός της.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν γενικότερα τη φετινή χρονιά, οι παραγωγοί είχαν να διαχειριστούν αρκετές ασθένειες, αφού με δεδομένη την κλιματική κρίση, βιώνουν πλέον μια νέα πραγματικότητα.
«Μιλάμε για μια τυφλή ζημιά που έχει επεκταθεί σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, τις συνέπειες της οποίας θα αρχίσουμε να βλέπουμε από την Τρίτη» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης και προσθέτει:
«Μετά τα χθεσινά φαινόμενα μιλάμε για μια εκτεταμένη ζημιά που δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς, αλλά ήδη φαίνεται πως είναι σχεδόν καταστροφική για τους περισσότερους παραγωγούς».
Αναφέρεται ότι μέχρι και χθες ήταν τεράστιες οι καταστροφές που είχαν καταγράψει οι παραγωγοί σε Αρχάνες, Προφήτη Ηλία, Φορτέτσα, Τέμενος και Μαλεβίζι κατά κανόνα σε αμπέλια που δεν είχαν ακόμα τρυγηθεί. Σημαντικότατες είναι και οι καταστροφές που καταγράφονται σε σταφίδα, αφού η παραγωγή που ήδη είχε απλωθεί και σαπίζει πλέον στο Ηράκλειο, υπολογίζεται σε μερικές εκατοντάδες τόνους.
Ο ΕΛΓΑ έχει ήδη ενημερωθεί, ενώ έχουν γίνει κάποιες πρώτες καταγραφές. Από Δευτέρα παράλληλα βγάζει ανταποκριτές για την καταγραφή των νέων ζημιών σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα. Προτεραιότητα στις καταγραφές έχουν τα αμπέλια που δεν έχουν τρυγηθεί, ενώ σε όσα έχουν τρυγηθεί και υπάρχουν «μάρτυρες» θα γίνει εκτίμηση ζημιάς. Οι παραγωγοί έχουν περιθώριο για αναγγελίες ζημιών ως και τις 12 Σεπτεμβρίου προκειμένου να γίνουν οι σχετικές καταγραφές και να εκτιμηθεί το ύψος των αποζημιώσεων.