Πλήγμα για τους τουριστικούς Δήμους ο «κόφτης» στα τέλη παρεπιδημούντων

Νέο πλήγμα στα οικονομικά των Δήμων χαρακτηρίζεται η ρύθμιση- «κόφτης» που φέρνει το Υπουργείο Εσωτερικών μειώνοντας σε ποσοστό 10% τα τέλη παρεπιδημούντων με σκοπό να ενισχυθούν οι οικονομικά αδύναμοι Δήμοι.

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην αυτοδιοίκηση με το δήμαρχο Ζαχαρία Δοξαστάκη να ξεκαθαρίζει ότι η παρακράτηση ποσοστού από τα τέλη παρεπιδημούντων 10% για τους ασθενέστερους Δήμους προσκρούει στο Σύνταγμα!

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Όπως προκύπτει, η νέα ρύθμιση έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο που έχει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις».

Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να αυξήσουν το τέλος σε 0,75% επί του τζίρου των μισθώσεων, καθώς και να διαφοροποιούν το ποσοστό της χρέωσης σε 0,50% ή 0,75% είτε κατά οικιστικές περιοχές που οριοθετούνται με συγκεκριμένο τρόπο, είτε κατά τις μορφές-κατηγορίες καταλυμάτων.

Μέσα από τη ρύθμιση προβλέπεται ότι από το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων κάθε μήνα εσόδων, ορίζεται ποσοστό παρακράτησης και απόδοσης στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 5%. Επιπλέον, ένα ποσοστό 10% μεταβιβάζεται σε ειδικό λογαριασμό που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πρόκειται για το «Λογαριασμό Αρωγής Δήμων», στον οποίο θα οδηγούνται οι εισπράξεις, προκειμένου τα έσοδα να αποδοθούν σε οικονομικά ασθενέστερους Δήμους.

´Τσουνάμι αντιδράσεων

Η νέα ρύθμιση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην αυτοδιοίκηση που εκτιμά ότι επιφέρει νέο πλήγμα στους πόρους των Δήμων, που είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Όπως ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης, η παρακράτηση ποσοστού από τα τέλη παρεπιδημούντων 10% για τους ασθενέστερους Δήμους προσκρούει στο Σύνταγμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον, όπως εξηγεί, «η ρύθμιση αυτή μόνο πόρους αφαιρεί από τους τουριστικούς Δήμους την ίδια ώρα που η χρηματοδότησή τους είναι ελλιπής και ανεπαρκής. Η ισχύουσα νομοθεσία δεν αποτυπώνει και δεν κοστολογεί ότι οι ανάγκες σε υπηρεσίες στις τουριστικές περιοχές δεκαπλασιάζονται για οκτώ μήνες.

Όπως εξηγεί ο κ. Δοξαστάκης, ο πληθυσμός για παράδειγμα του Δήμου Χερσονήσου από 30.000 κατοίκους για 8 μήνες, υπερβαίνει τις 200.000 κατοίκους την τουριστική περίοδο.

Ο εποχιακός πληθυσμός δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε για την κατανομή των πόρων ούτε για το διοικητικό σύστημα του Δήμου, (προσλήψεις αντιδήμαρχοι). Η σύγκλιση, όπως εξηγεί ο δήμαρχος, δεν επιτυγχάνεται από τους θεσμοθετημένους πόρους των Δήμων αλλά από κρατικούς πόρους.

Η επιβολή τέλους παρεπιδημούντων δεν είναι δίκαιη γιατί εξαιρούνται υπόχρεοι που όμως πραγματοποιούν υψηλούς τζίρους (όπως για παράδειγμα χρυσοχοεία και επιχειρήσεις θαλάσσιων εκδρομών).