Πρωτιά όχι μόνο σε επίπεδο χώρας, την οποία κατακτά σχεδόν κάθε χρόνο, αλλά πολύ συχνά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποδοτικότητα του αστυνομικού τμήματος αερολιμένα Ηρακλείου στην προσπάθεια που γίνεται για τον εντοπισμό ατόμων που προσπαθούν να ταξιδέψουν από την Κρήτη προς την Ευρώπη με πλαστά ή και κλεμμένα διαβατήρια. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από έγκυρες πηγές ενημέρωσης που γνωρίζουν τις μετρήσεις και τις αναφορές που γίνονται και στις οποίες αποτυπώνεται η απόδοση των τμημάτων αερολιμένων της Ελλάδας – κυρίως στα μεγάλα αεροδρόμια- αλλά και των τμημάτων αερολιμένων χωρών της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ηράκλειο έρχεται σχεδόν κάθε χρόνο πρώτο στον εντοπισμό πλαστών εγγράφων στη χώρα, στοιχείο που προκύπτει από δείκτες που μετρούν τον αριθμό των κατασχεθέντων πλαστών εγγράφων, αλλά και από τους αριθμούς που δίνονται από άλλες ξένες υπηρεσίες αναφορικά με τα πόσα άτομα κατάφεραν να ταξιδέψουν αν και δεν έπρεπε, σε χώρες της Ευρώπης. Το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 96%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει φτάσει και το 98%!
Τα υψηλά αυτά ποσοστά έχουν να κάνουν και με τους μήνες, καθώς την καλοκαιρινή περίοδο παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση και προσπάθεια πολλών ατόμων με πλαστά έγγραφα να φύγουν για το εξωτερικό, εκμεταλλευόμενα τον συνωστισμό και το φόρτο εργασίας που υπάρχει. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ειδικά το καλοκαίρι Ηράκλειο και Αθήνα, δηλαδή τα αστυνομικά τμήματα των αερολιμένων των δύο πόλεων «κονταροχτυπιούνται» για την πρωτιά και τις περισσότερες φορές το Ηράκλειο κατακτά την πρώτη θέση.
Βέβαια, υπάρχει εξήγηση ως προς αυτά τα υψηλά ποσοστά, όπως αναφέρουν αρμόδιοι. Δεν είναι μόνο η καλή εκπαίδευση των αστυνομικών που αναζητούν πλαστά έγγραφα, αλλά και στο γεγονός ότι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου ελέγχεται ευκολότερα από εκείνο των Αθηνών. Αυτό που δεν αποτελεί βοηθητικό παράγοντα είναι ο συνωστισμός και η μεγάλη παρουσία κόσμου σε ένα μικρό αεροδρόμιο, όπως αυτό του Ηρακλείου.
Πώς όμως εντοπίζονται τα πλαστά έγγραφα; Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι το πιο σημαντικό όπλο για το άτομο που εκτελεί αυτή τη δουλειά είναι η εμπειρία στο αντικείμενο «Τα σεμινάρια που γίνονται είναι πολλά. Εάν έχεις πιάσει στα χέρια σου 1000 έγγραφα γερμανικών αρχών, έχεις την ικανότητα να διακρίνεις τα γνήσια από τα πλαστά. Βέβαια, υπάρχουν και πλαστά που είναι πολύ κοντά σε αυτό που λέμε γνήσιο. Στους ελέγχους συναντάμε κατηγορίες πλαστών εγγράφων» αναφέρει αρμόδια πηγή και προσθέτει: «υπάρχουν παραποιημένα έγγραφα που το καταλαβαίνεις αμέσως με την αφή.
Ο κάτοχός τους έχει βάλει μια φωτογραφία του μόνο. Υπάρχουν όμως και κλεμμένα έγγραφα, διαβατήρια, όπου ο κάτοχός τους μοιάζει πολύ με τον άνθρωπο που είναι στη φωτογραφία. Έχουμε συναντήσει περιπτώσεις όπου το άτομο που θέλει να ταξιδέψει με πλαστό διαβατήριο είτε έχει αλλάξει το χτένισμά του, είτε έχει προσθέσει μία ελιά στο πρόσωπο, όπως και στη φωτογραφία, είτε ακόμα φοράει και περούκα ή γυαλιά».
Από τις διαπιστώσεις των αστυνομικών προκύπτει επίσης ότι πολλές είναι οι περιπτώσεις εκείνων που θέλουν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, έχοντας επιλέξει εταιρείες χαμηλού κόστους.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, σημαντική είναι και η βοήθεια που προσφέρουν και τα άτομα που δουλεύουν στα αεροδρόμια, στην επίγεια εξυπηρέτηση, τα οποία και ενημερώνουν τις Αρχές εάν διαπιστώσουν ότι κάτι δεν πάει καλά… Όμως και από την εμφάνιση και τη συμπεριφορά των επιβατών έχει τύχει να βγει καλή δουλειά. «Κάνουμε και ελέγχους όλο το 24ωρο, ειδικά το καλοκαίρι. Εάν διαπιστώσουμε ότι με κάποιον επιβάτη κάτι μας κέντρισε το ενδιαφέρον, τότε κάνουμε έλεγχο και πολλές φορές έχει αποδειχτεί ότι είχε μαζί του πλαστά έγγραφα για να ταξιδέψει».
Σημειώνεται τέλος ότι και το αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου Χανίων βρίσκεται σε πολύ ψηλή θέση αναφορικά με την αποδοτικότητά του στο συγκεκριμένο θέμα.