το Μέγαρο Κοθρή -Λιοπυράκη επί της 25ης Αυγούστου

Μπαράζ επισκέψεων σε υπουργεία σχεδιάζει ο Δήμος Ηρακλείου, με στόχο να διεκδικήσει μεγάλα δημόσια κτίρια που καταρρέουν κάτω από τη μύτη των αρμόδιων υπηρεσιών, που εξακολουθούν να μη δίνουν λύση στο κρίσιμο ζήτημα της αποκατάστασής τους.

Από την πλευρά της, η Λότζια έχει διαμορφώσει έναν αναλυτικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση των σπουδαίων αυτών κτιρίων, ο οποίος συγκροτήθηκε μέσα από τη χαρτογράφηση των σύγχρονων αναγκών της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, έχει διαμορφώσει ειδικούς φακέλους για κάθε κτίριο, στους οποίους ξεκαθαρίζεται το  ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα τοπογραφικά στοιχεία και όλες οι αναγκαίες πληροφορίες σε σχέση με το ιστορικό τους και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.

Το υλικό αυτό -το οποίο κανείς άλλος μέχρι σήμερα δεν μπήκε στον κόπο να ετοιμάσει- μαζί με το αίτημα του Δήμου για την παραχώρηση των δημόσιων κτιρίων θα προωθηθεί σε όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία στο πλαίσιο επισκέψεων που σχεδιάζει η δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Στ. Αρχοντάκη Καλογεράκη, ο στόχος που έχει τεθεί είναι μαζί με τον δήμαρχο Ηρακλείου να έρθουμε σε επαφή με τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να δρομολογήσουμε τη διαδικασία παραχώρησης των δημοσίων κτιρίων στον Δήμο Ηρακλείου. Όπως σημειώνει η κ.Αρχοντάκη, “είναι σημαντικό και τα τρία κτίρια της πρώην Τροχαίας, του Ειρηνοδικείου και των πρώην Αστυνομικών Τμημάτων αφενός να αποκατασταθούν, αλλά κυρίως να δοθούν σε χρήση ώστε να είναι ενταγμένα στην πόλη και όχι μόνο να στεγάζουν υπηρεσίες, αλλά πολιτιστικές δραστηριότητες”.

κτίριο της Τροχαίας στην οδό Ταγματάρχου Τζουλάκη

Η ίδια μάλιστα υπογραμμίζει  ότι ο Δήμος έχει διευκολύνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις το ελληνικό Δημόσιο, παραχωρώντας χώρους και εκτάσεις που έχει στη διάθεσή του, όπως για παράδειγμα το Εφετείο, ή τον χώρουανέγερσης του Αστυνομικού Μεγάρου, και στη βάση αυτή μπορεί να υπάρξει μια ανταποδοτικότητα με τη διάθεση των κτιρίων που προαναφέρθηκαν τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν ανάγκες και των δύο πλευρών.

Η πρόταση του Δήμου για την αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων της πόλης

Ο Δήμος βάζει ξανά στο τραπέζι το θέμα της οικίας Χρονάκη, με σκοπό να στεγάσει τη σπουδαία συλλογή που έχει στη διάθεσή του από την Οθωμανική περίοδο. Εκτός από το τουρκικό αρχείο που αποτελείται από χειρόγραφα του Ιεροδικείου Ηρακλείου, ο Δήμος έχει στη διάθεσή του και έναν σημαντικό αριθμό από αντίγραφα χαρτών, γκραβούρες του 17ου και 18ου αιώνα, πίνακες ζωγραφικής και άλλα έργα τέχνης.

Στόχος του είναι να δημιουργήσει μια συγκροτημένη δομή με αυτοσκοπό την ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμού και να συνεχίσει τη συλλογή τεκμηρίων για την ανάδειξη όλου του υλικού που έχει συγκεντρωθεί.

Μουσείο Εθνικής  Αντίστασης στο κτίριο της πρώην Τροχαίας

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει ο Δήμος Ηρακλείου στο κτίριο της πρώην Τροχαίας, μαζί με όλο το υλικό των ενθυμημάτων της Μάχης της Κρήτης. Το ακίνητο της πρώην Τροχαίας το οποίο βρίσκεται στη συμβολή της Χάνδακος με την Ταγματάρχου Τζουλάκη, έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ιστορική και πολιτιστική σημασία.

Έχει χτιστεί επί του αραβοβυζαντινού τείχους και στο παρελθόν αποτελούσε τμήμα του Φούντικου, του συγκροτήματος των σιταποθηκών της ενετικής περιόδου. Η αξιοποίηση του χώρου αυτού εκτιμάται ότι ενδείκνυται για τη στέγαση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, με τρόπο συγκροτημένο, καθώς ο εσωτερικός χώρος που διαθέτει έχει μεγαλύτερο εύρος και είναι καταλληλότερος σε σχέση με την πύλη Μακάσι.

Πινακοθήκη στο κτίριο του Ειρηνοδικείου

Την ίδρυση μιας σύγχρονης και λειτουργικής δημοτικής πινακοθήκης και γλυπτοθήκης σχεδιάζει ο Δήμος Ηρακλείου στο ακίνητο που βρίσκεται  στη συμβολή των οδών Έβανς και Δικαιοσύνης, που είναι το τρίτο τμήμα των στρατώνων του Αγίου Γεωργίου και αποτέλεσε στέγη του Ειρηνοδικείου.

Ειρηνοδικείου

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κ. Στ. Αρχοντάκη Καλογεράκη, ο Δήμος σήμερα διαθέτει χίλιους πίνακες ζωγραφικής,  πολλά γλυπτά και χαρακτικά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται έργα των Βασιλείου, Τσαρούχη και Μόραλη, ενώ το σημαντικότερο όλων είναι ο πίνακας του Δ. Θεοτοκόπουλου «η βάφτιση του Χριστού», που σήμερα φυλάσσεται στο Ιστορικό Μουσείο.

Μέγαρο Κοθρή – πολυχώρος έκφρασης

Τη δημιουργία ενός πολυχώρου έκφρασης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανάδειξης των εικαστικών τεχνών σχεδιάζει ο Δήμος Ηρακλείου να προωθήσει στο μέγαρο Κοθρή. Το σπουδαίο αυτό αρχιτεκτονικό δημιούργημα. που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών 25ης Αυγούστου και Επιμενίδου, φέρει τη σφραγίδα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακού και αποτελεί κορυφαίο δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

Σύμφωνα με την κ. Αρχοντάκη. η ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου αποτελεί  βασική προτεραιότητα του Δήμου και στο πλαίσιο αυτό εξελίσσεται ο σχεδιασμός για τη δημιουργία πολυχώρου έκφρασης.

Το αρχείο   των εφημερίδων της  Βικελαίας στο πρώην Α και Β Αστυνομικό Τμήμα

Την επανάχρηση του σπουδαίου ακίνητου στο οποίο παλαιότερα στεγαζόταν το Α και Β Αστυνομικό Τμήμα στην πλατεία των Λιονταριών σχεδιάζει τώρα ο Δήμος Ηρακλείου. Το ακίνητο αποτελούσε τμήμα του Φούντικου του συγκροτήματος των σιταποθηκών της ενετικής περιόδου το οποίο την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου γκρεμίστηκε, και έτσι αποκόπηκε από το δυτικό μέρος του κτιρίου στη διασταύρωση των οδών Τ.Τζουλάκη και Χάνδακος.

Στον συγκεκριμένο χώρο ο Δήμος σχεδιάζει να στεγάσει το τμήμα των εφημερίδων και των περιοδικών της Βικελαίας, στο οποίο φυλάσσεται όλη η ιστορία της Κρήτης από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα. Το αρχείο αυτό, που σύμφωνα με την αντιδήμαρχο αποτελεί ανεξάντλητη πηγή ιστορικών γεγονότων, περιλαμβάνει εφημερίδες και περιοδικά από τον 19ο αιώνα.

Η ίδια σημειώνει ότι τμήμα του κτιρίου μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος έκφρασης, στέγασης και ανάδειξης του τοπικού καλλιτεχνικού πλούτου και φιλοξενίας εκθέσεων καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.