Πιστολίδι

Έμειναν στη φυλακή ως υπόδικοι σχεδόν 18 μήνες για το Φαρ-Ουέστ στο Ασήμι. Από τη μία μέρα στην άλλη ξέχασαν τις φιλικές σχέσεις και έβγαλαν τα όπλα. Το ένα μάλιστα από τα δύο ένοπλα επεισόδια σημειώθηκε μέρα-μεσημέρι, στον κεντρικό δρόμο. Από σήμερα όμως μπορούν να επιστρέψουν  στα σπίτια  και στις οικογένειες τους ελεύθεροι και… μονιασμένοι.

Όλη η Ελλάδα έμαθε μέσω των ΜΜΕ ότι δύο ημέρες πριν την έναρξη της δίκης, βασικοί κατηγορούμενοι είχαν προχωρήσει σε συντεκνιά μέσα στις φυλακές Χανίων. Και επειδή ο «σασμός» …πουλάει  και τηλεοπτικά, το όλο θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Μάλιστα, χθες, όσο στη δικαστική αίθουσα οι πρωταγωνιστές των ένοπλων επεισοδίων του Ασημίου προσπαθούσαν να πείσουν την έδρα για τον δικό τους σασμό, στα Λιοντάρια, στη Λότζια και στον Άγιο Τίτο οι Ηρακλειώτες αποθέωναν τους πρωταγωνιστές του τηλεοπτικού «Σασμού», την Αργυρώ Βρουλάκη και τον Βασίλη Σταματάκη.

Οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι της ογκώδους δικογραφίας (οι δύο αδέρφια) ναι μεν κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου ένοχοι, κατά πλειοψηφία, για απόπειρα ανθρωποκτονίας (οι δύο κατά συρροή), όμως τούς αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Το ελαφρυντικό αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπήρξε  (από θαύμα) τραυματισμός, είχε ως αποτέλεσμα η ποινή  για τους δύο που κατηγορούνταν για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, να διαμορφωθεί σε 4 έτη και 8 μήνες, ενώ στον τρίτο επιβλήθηκε συνολική ποινή τεσσάρων ετών. Και για τους  τρεις η έφεση έχει  ανασταλτικό χαρακτήρα. Να σημειωθεί ότι απαλλακτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα έδρας.

Οι υπόλοιποι που κάθισαν στο εδώλιο για άλλες κατηγορίες (διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, εκβίαση κλπ) αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του δικαστηρίου εξέφρασε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων για τις απόπειρες, Σπύρος Βρέντζος. Όπως δήλωσε, «το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου  εκτίμησε ότι ήταν ένα ατυχές, μεμονωμένο περιστατικό και δέχτηκε ότι έχει επέλθει κοινωνική ειρήνη μεταξύ των βασικών εμπλεκομένων. Όλα  αυτά συνεκτιμήθηκαν  στην επιμέτρηση της ποινής που τους επιβλήθηκε».

Σε σχέση με τους άλλους κατηγορούμενους που αθωώθηκαν τόνισε ότι από τη δικογραφία και από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία που να τους συνδέουν με τις αποδιδόμενες πράξεις.

Ικανοποιημένος από τη δικονομική μεταχείριση των εντολέων του δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης, Γιώργος Κοκοσάλης. «Άλλη μια υπόθεση που στηρίζεται αποκλειστικά σε άρσεις του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, χωρίς κανένα εύρημα, κατέληξε στον κάλαθο. Ακόμα και για τις πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν οι εντολείς μας καταγράφηκε ισχυρή μειοψηφία, πράγμα που μας κάνει βάσιμα να πιστεύουμε ότι στο Εφετείο θα αθωωθούν. Άλλωστε απαλλακτική πρόταση εισέφερε και ο εισαγγελέας της έδρας».

Από την πλευρά της, η συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των δύο αδερφών και άλλων μελών της οικογένειας, κ. Θεονύμφη Μπέρκη, δήλωσε: «Υπήρχαν στο βούλευμα νομικά κενά, νομικά άτοπα. Σαφώς και δεν αποδεχόμαστε την αποδιδόμενη απόπειρα ανθρωποκτονίας. Υποστηρίζουμε ότι ο εντολέας μου  δεν θα έπρεπε καν να δικαστεί, ωστόσο έτσι έκρινε το δικαστήριο και η απόφαση είναι σεβαστή. Είμαστε όμως ικανοποιημένοι επειδή ο εντολέας μου ανέκτησε την ελευθερία του και αύριο θα είναι στο σπίτι του όπως και οι υπόλοιποι. Είμαστε πεπεισμένοι ότι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα απαλλαχθεί εντελώς».