Για κάποιους το μάζεμα των ελιών αποτελεί μια κοπιαστική εργασία. Για κάποιους άλλους όμως μπορεί να αποτελεί κομμάτι ευχάριστων γιορτινών διακοπών.
Μπορεί να ακούγεται παράξενο, όμως είναι μια πραγματικότητα που έχει γίνει παράδοση τα τελευταία 20 χρόνια, την οποία υπηρετεί πιστά ο αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Σταμάτης Λυμπερόπουλος.
Κάθε χρόνο από το 1999, με μια μικρή παύση λόγω τεχνικών δυσκολιών, ο κ. Λυμπερόπουλος συνοδεύει μια «πολιτισμική αποστολή» Γερμανών, οι οποίοι έρχονται να γνωρίσουν την Κρήτη, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό της. Στα βασικά σημεία της τουριστικής επίσκεψής τους οι Γερμανοί οπωσδήποτε θα μαζέψουν και ελιές. Κι όπως φαίνεται, όχι απλώς το απολαμβάνουν, αλλά εκτιμούν ακόμα περισσότερο το «χρυσάφι» της κρητικής γης, που στη χώρα τους πωλείται ως προϊόν πολυτελείας. Κλασικός οικοδεσπότης των Γερμανών στην Κρήτη και το … λιόφυτο, ο αγρότης από τους Ζωφόρους Δημοσθένης Σαπουτζάκης, ο οποίος στηρίζοντας το πρόγραμμα, αφήνει περίπου 50 ρίζες ελιές σε λιόφυτο της ιδιοκτησίας του αμάζευτες, προκειμένου να τις μαζέψουν οι Γερμανοί που έρχονται στην Κρήτη.
Στη φετινή αποστολή συμμετέχουν συνολικά 22 άτομα από τα λαϊκά πανεπιστήμια της περιοχής μεταξύ Ντίσελντορφ και Ντόρτμουντ. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το πρόγραμμα εκτελούνταν από την Ακαδημία Τόμους Μόρρους, ωστόσο υπήρξαν κάποιες μικρές τροποποιήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, λόγω αλλαγών στο διοικητικό σχήμα της Ακαδημίας.
Οι Γερμανοί όπως κάθε χρόνο έρχονται στην Κρήτη αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, κάνουν Πρωτοχρονιά στο νησί και στη συνέχεια επιστρέφουν στην πατρίδα τους.
Μέχρι στιγμής οι Γερμανοί έχουν μαζέψει ελιές, έχουν επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Κνωσό, ενώ για τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε Μάλια, Άγιο Νικόλαο, Ελούντα, Πλάκα, Γόρτυνα και Φαιστό.
«Είναι ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτισμού στο οποίο οι συμμετέχοντες ζουν παράλληλα τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης, βιώνουν την καθημερινότητά της και συνυπάρχουν με τους ανθρώπους της» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο κ. Λυμπερόπουλος για να προσθέσει:
«Η ζήτηση που υπάρχει γι’ αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ μεγάλη, καθώς υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι έχουν επιθυμία να γνωρίσουν την Κρήτη, τις πλούσιες αρχαιότητές της, αλλά και τον πολιτισμό της».
Οι Γερμανοί θα αλλάξουν χρόνο στη Μυρτιά, σε παραδοσιακό εστιατόριο, ενώ θα αναχωρήσουν για τη χώρα τους όπως κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου.