Μία ακόμα δικογραφία που περιγράφει το πώς δρουν τα κυκλώματα διακινητών προσφύγων και μεταναστών με αφετηρία τις ακτές της γείτονος χώρας είναι αυτή που εκδικάστηκε στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης και αφορά στο ιστιοφόρο με τους 53 επιβαίνοντες-ανάμεσα τους και 21 γυναικόπαιδα-το οποίο λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής αναγκάστηκε να δέσει στην Γαύδο, τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η υπόθεση είχε κινητοποιήσει τις λιμενικές και αστυνομικές Αρχές ενώ οι έρευνες είχαν καταλήξει σε δύο νεαρούς Ιρακινούς που θεωρήθηκαν βασικοί ύποπτοι για τη διακίνηση.
Οι δύο Ιρακινοί είχαν αναλάβει δράση στον χειρισμό του σκάφους κατά τη διαδικασία πρόσδεσης και έτσι σε συνδυασμό με κάποιες μαρτυρίες βρέθηκαν κατηγορούμενοι και προσωρινά κρατούμενοι. Υποστήριξαν ότι και εκείνοι μεταφερόμενοι ήταν όπως και οι άλλοι, όμως όταν οι πραγματικοί διακινητές τούς εγκατέλειψαν στην τύχη τους, πήραν το πηδάλιο στα χέρια τους για να σώσουν και να σωθούν εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής.
Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας διευκρινίστηκε ότι οι δύο κατηγορούμενοι δεν ήταν οι μόνοι που είχαν εμπλακεί με τη διαδικασία χειρισμού του σκάφους.
Και άλλοι από τους επιβαίνοντες είχαν πιάσει το πηδάλιο. Ακόμα αποσαφηνίστηκε ότι οι πραγματικοί διακινητές είχαν αρχικώς κλειδώσει στο αμπάρι και τους 53 επιβαίνοντες στο σκάφος άρα και τους δύο κατηγορούμενους, όπως κατατέθηκε.
Κουκουλοφόροι και ένοπλοι
Αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες μεταναστών που επέβαιναν στο ιστιοφόρο το οποίο φέρεται να απέπλευσε από ερημική ακτή της Κωνσταντινούπολης τέσσερις ημέρες πριν το σκάφος δέσει στην Γαύδο. Κάποιοι έμεναν 5 και 7 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, σχεδιάζοντας το ταξίδι τους στην Ιταλία. Πλήρωσαν σε Τούρκο από 5.300 έως 7.500 δολάρια. Τους μετέφεραν σε εκείνη την ακτή με βαν. Μαζεύτηκαν σε ένα δάσος σχεδόν 60 άτομα και λίγους-λίγους τους μετέφεραν στο ιστιοφόρο.
Αθώοι για το «τρομακτικό ταξίδι του χαμού» με τα γυναικόπαιδα
Τους περίμεναν τέσσερις ένοπλοι και κουκουλοφόροι. «Οι καπετάνιοι φορούσαν κουκούλες και μας είχαν όλους κάτω, μας έβαλαν σαν πρόβατα στο αμπάρι και μας είπαν να μην μιλήσουμε καθόλου. Μια μέρα πριν φθάσουμε έφυγαν οι καπετάνιοι για να φέρουν νερά και φαγητό αλλά δεν ξαναήρθαν πίσω. Εμείς τότε βγήκαμε από το αμπάρι, μαζί με άλλα άτομα οδηγούσαμε γιατί είχε πολλά κύματα… δεν ξέρω να οδηγώ αλλά βοήθησα να μην πνιγούμε» υποστήριξε ο ένας εκ των κατηγορουμένων.
Κατά την αγόρευσή της η συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των δύο κατηγορουμένων, Ευθυμία Σωμαρά αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στο αποδεικτικό υλικό που παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο και τόνισε την ηθική απαξία του εγκλήματος της διακίνησης παράνομων μεταναστών, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Θλίβομαι βαθύτατα που κάποιοι άνθρωποι, εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, εκμεταλλεύονται τον κόπο, τον πόνο και την αγωνία ανθρώπων που επιθυμούν να αλλάξουν τις συνθήκες της ζωής τους και τους γεμίζουν με ψεύτικες ελπίδες, επιδιώκοντας να τους αποσπάσουν χρήματα και τους βάζουν σε ένα καράβι αφήνοντάς τους στο έλεος της μοίρας τους, αβοήθητους να πνιγούν.
Όμως αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι, είναι θύματα επίσης των διακινητών, δεν είναι διακινητές. Η μόνη τους ενέργεια ήταν να προσπαθήσουν αφ’ ενός να σωθούν οι ίδιοι κι αφετέρου να σώσουν τους υπόλοιπους μετανάστες μεταξύ των οποίων βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά».
Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης αθώωσε τους δύο κατηγορούμενους ενώ απαλλακτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού. “Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόφαση του δικαστηρίου. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι κατηγορούμενοι ήταν αθώοι» δήλωσε η κ. Σωμαρά.