Ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της απόκτησης του σχεδίου πόλης των Καμινίων έγινε χθες με την ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής να αξιολογήσει τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί και να οδηγηθεί η σχετική μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Οκτώ ενστάσεις έγιναν δεκτές και οκτώ απορρίφθηκαν, ενώ μια από αυτές έγινε μερικώς δεκτή, τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, που εκφράζει την αισιοδοξία της για την εξέλιξη της πολεοδομικής μελέτης και, όπως εξηγεί, εφόσον εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα γίνει ΦΕΚ και επιτέλους τα Καμίνια θα αποκτήσουν σχέδιο πόλης.
Όπως σημειώνει η αντιδήμαρχος, η μελέτη των Καμινίων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, αφού μιλάμε για μια περιοχή στην οποία έρχεται να εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης μεταχρονολογημένα και το γεγονός αυτό δημιουργεί δυσκολίες στο να τηρηθεί το ισοζύγιο των κοινόχρηστων χώρων με το δομημένο περιβάλλον.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι εφικτό να γίνουν ευρείες ρυμοτομήσεις, επειδή πρόκειται για μια πυκνοδομημένη περιοχή η οποία δεν επιτρέπει δομικές αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνει ανάπλαση και να γίνουν στοχευμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις, ώστε η περιοχή να μπορεί να «αναπνέει».
Αυτό, όπως διευκρινίζει, είναι κρίσιμο ζητούμενο ειδικά στις μέρες μας που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής, που επιβάλλουν νέα δεδομένα στην οργάνωση των πόλεων που θα πρέπει να «αναπνέουν».
Όπως είναι γνωστό, η πολεοδομική μελέτη Καμινίων είναι ένας γόρδιος δεσμός που έχει καθηλώσει αναπτυξιακά την περιοχή εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα η πολύ σημαντική αυτή και ιστορική συνοικία να εξακολουθεί να στερείται μέχρι σήμερα βασικές υποδομές, όπως είναι διανοιγμένους δρόμους, δίκτυα, κοινόχρηστους χώρους, πράσινο και πάρκα.
Έτσι η περιοχή των Καμινίων, που μάλιστα βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο του Ηρακλείου, βουλιάζει σε ένα πλήθος προβλημάτων που εγείρουν ακόμα και ζητήματα δημόσιας ασφάλειας. Είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας θέμα η περιοχή να αποκτήσει επιτέλους το υπόβαθρο και τις δομές μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, δρόμους, κοινόχρηστους χώρους, χωροθέτηση σχολείων και παράλληλα να λυθούν κρίσιμα προβλήματα που υποβαθμίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων και να εκτονωθούν οι ισχυρές πολεοδομικές πιέσεις που δέχεται.
Όπως είναι γνωστό, ο οδικός χάρτης της πολεοδομικής μελέτης έχει κυριολεκτικά προχωρήσει από «φωτιά και σίδερο» μέσα στην πάροδο των δεκαετιών. Οι προσπάθειες για να γίνει σχέδιο πόλης ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, αλλά δεν προχώρησαν. Με την πάροδο των χρόνων προέκυψε η αντικειμενική ανάγκη για την αναθεώρηση και την επέκταση του υπάρχοντος ρυμοτομικού σχεδίου.
Το 2006 ανατέθηκε η πολεοδομική μελέτη των Καμινίων, που ήρθε σε μια περίοδο που είχαν αρχίσει να συντελούνται αλλαγές στο εσωτερικό της περιοχής, τις οποίες έρχεται πυροσβεστικά να λύσει η δρομολογούμενη μελέτη.
Και αυτό γίνεται μέσα από μια «ισορροπία του τρόμου», αφού δεν είναι εύκολο σε μια κατοικημένη περιοχή να γίνουν οι αναγκαίες διανοίξεις σε σημεία που έχουν ήδη χτιστεί πολυκατοικίες και να «ξεριζωθούν» κτίσματα που ανεγέρθηκαν εκεί λόγω της απουσίας του σχεδίου πόλης, διότι ένας τέτοιος σχεδιασμός θα προκαλέσει εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα.