Το κύκλωμα στοίβαζε μετανάστες σε σπηλιές της νότιας Κρήτης

Σε απολογία ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου καλούνται πολυάριθμοι κατηγορούμενοι, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε σοβαρή ποινική υπόθεση που αφορά στην δράση εγκληματικού δικτύου διακίνησης μεταναστών και ναρκωτικών.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί στις 11 του Αυγούστου, όταν στη διάρκεια επιχείρησης οι Αρχές προχώρησαν στην σύλληψη τριών ατόμων, όμως η ογκώδης δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Δικαιοσύνη περιλαμβάνει αρκετούς κατηγορουμένους, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τα όσα τους αποδίδονται.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, το κύκλωμα στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται και αρκετοί Κρητικοί (ακόμα και επιχειρηματίες) παραλάμβανε μετανάστες σε περιοχές της νότιας ακτογραμμής της Κρήτης, από τον Τσούτσουρα μέχρι τα Σφακιά και την Παλαιόχωρα, τους οποίους μετέφερε σε πάσης φύσεως καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια, εξοχικές κατοικίες, στάνες, αγροικίες, καφενεία κλπ)  σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, κατά προτίμηση σε περιοχές της ενδοχώρας, με σκοπό τη σταδιακή προώθησή τους ακτοπλοϊκώς στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση έγινε λίγες ημέρες μετά την περίφημη πλέον έφοδο της Αστυνομίας στον Βρασκά, στις 6 Αυγούστου, για την υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Για να μην αποκαλυφθεί ο πραγματικός λόγος της έρευνας, αστυνομικοί είχαν διαρρεύσει σκοπίμως ότι η έφοδός τους σχετιζόταν με υπόπτους σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών. Εκ των υστέρων κάποιοι υποστήριξαν ότι η επιχείρηση της 11ης Αυγούστου μπορεί να επισπεύστηκε από την Αστυνομία ώστε να δικαιολογηθεί η έφοδος στον Βρασκά και οι εμπλεκόμενοι στην απαγωγή να πειστούν ότι όντως η έρευνα που είχε προηγηθεί σχετιζόταν με υπόθεση διακίνησης μεταναστών.

Άλλωστε, όπως προκύπτει από την παρούσα δικογραφία, η ευρύτερη περιοχή των Σφακίων εντασσόταν «ενεργά»  στον τομέα δράσης των διακινητών καθώς φαίνεται να είχαν στήσει ένα καλό δίκτυο «συνεργατών».

Από πλευράς ΕΛ.ΑΣ. είχε διαψευστεί η οποιαδήποτε συσχέτιση, επιπλέον την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε η παραμικρή επίσημη αναφορά για την επιχείρηση στον Βρασκά, καθώς οι έρευνες για την απαγωγή ήταν σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα σε πολύ κομβικό σημείο.

Η υπόθεση της 11ης Αυγούστου στην ουσία είχε αρχίσει να ερευνάται  ένα χρόνο πριν, όμως με τη διαφυγή του κεντρικού προσώπου στο εξωτερικό, ενός 30χρονου Σύρου, η δράση του κυκλώματος στην Κρήτη ανεστάλη για κάποιο χρονικό διάστημα. Η υπόθεση τέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο των ερευνών το τελευταίο χρονικό διάστημα, οπότε και έγινε γνωστό στις Αρχές ότι κάποια παλαιότερα μέλη έχουν επανεργοποιηθεί. Η ροή των νεότερων πληροφοριών αποκάλυψε και διακίνηση κοκαΐνης.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, μόνο για τις δύο διαπιστωμένες περιπτώσεις μεταφοράς μεταναστών από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στα νότια παράλια της Κρήτης υπολογίζεται ότι το κύκλωμα αποκόμισε από 140.000 έως 200.000 ευρώ.

Ο 30χρονος Σύρος, τον οποίο καταζητεί και η Ιντερπόλ και εκκρεμούν σε βάρος του ουκ ολίγα εντάλματα, είχε καταφέρει να διαφύγει στο εξωτερικό, παραβιάζοντας τους περιοριστικούς όρους που είχαν τεθεί σε βάρος του για την εμπλοκή του σε υπόθεση μεταφοράς. Τότε είχε ισχυριστεί ότι είναι ένας… μεροκαματιάρης που βρήκε τον μπελά του  για μία εξυπηρέτηση.

Πώς προσπάθησε να εξοντώσει τους αντιπάλους του

Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα πρόσωπο πανούργο αν ληφθεί υπόψη ότι έφθασε στο σημείο να «καρφώσει» ως ανώνυμος πληροφοριοδότης ανταγωνιστικό κύκλωμα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τον Αύγουστο του 2016 και ενώ περίμενε να παραλάβει ένα ακόμα σκάφος με μετανάστες κοντά στη Χώρα Σφακίων, έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο «εξόντωσης» των αντιπάλων του ώστε αφενός να τους βγάλει από τη μέση, αφετέρου να καθαρίσει το πεδίο για να μπορεί εκείνος να δράσει ανενόχλητος. Στις 22 Αυγούστου λοιπόν, ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα, κάλεσε στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου και στη συνέχεια στο Λιμεναρχείο Καλών Λιμένων, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Αλί Μουσταφά». Στην επικοινωνία που είχε ο παμπόνηρος Σύρος κάρφωσε με κάθε λεπτομέρεια το «αντίπαλο δέος».

Τους ανέφερε ότι τα ξημερώματα επίκειται στην περιοχή του Τσούτσουρα η άφιξη σκάφους που μεταφέρει 30-40 αλλοδαπούς, οι οποίοι θα μεταφερθούν σε σπήλαιο για δύο ημέρες και στη συνέχεια θα προωθηθούν στο εσωτερικό της ενδοχώρας.

Ήταν μάλιστα τόσο ενημερωμένος που ανέφερε στους λιμενικούς ότι στο κύκλωμα ενέχονται αστυνομικός και Αφγανός από την περιοχή, ενώ τους… συμβούλευσε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και μυστικοπαθείς, καθώς ο συγκεκριμένος πυρήνας διέθετε και παρατηρητές.

Τα όσα έδωσε στις Αρχές ο υποτιθέμενος πληροφοριοδότης ήταν καθόλα αληθή και αφορούσαν την τρανταχτή υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στις αρχές Μαρτίου όταν σε μία εξαιρετικά επικίνδυνη επιχείρηση άνδρες των ειδικών δυνάμεων «ξέθαψαν», μέσα από κρησφύγετα-ποντικότρυπες στα νότια του νομού Ηρακλείου, 113 μετανάστες.