υδρογονάνθρακες

Ένα ακόμη βήμα για την παραχώρηση των δύο θαλάσσιων «οικοπέδων» υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία των ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, με τη μονογραφή των συμβάσεων μίσθωσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την κοινοπραξία.

Το σχήμα των τριών εταιρειών είχε ορισθεί επιλεγείς αιτών για τα συγκεκριμένα οικόπεδα από τις αρχές Ιουλίου, με αποφάσεις του υπουργού Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, ενώ οι συμβάσεις οριστικοποιήθηκαν στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, μέσα από τις διαπραγματεύσεις του με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Αμέσως μετά τη μονογραφή των συμβάσεων, οι φάκελοι θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιήσει τον προσυμβατικό έλεγχο, ώστε να ακολουθήσει η οριστική υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης από τα εμπλεκόμενα μέρη. Στη συνέχεια, οι συμβάσεις θα «έρθουν» στη Βουλή για κύρωση, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο στις 3 εταιρείες για τον προγραμματισμό της πρώτης φάσης έρευνας (με σεισμικές και αεροβαρυτικές μελέτες) στα «οικόπεδα».

Η διαδικασία παραχώρησης των δύο θαλάσσιων μπλοκ ξεκίνησε με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, έπειτα από την υποβολή ενδιαφέροντος από την κοινοπραξία, η οποία και υπέβαλε προσφορά για τη διεκδίκησή τους. Ο ορισμός της ως επιλεγείσης αιτούσης βασίσθηκε στη θετική γνωμοδότηση της ΕΔΕΥ, στην οποία κατέληξε η Διαχειριστική Εταιρεία έπειτα από την αξιολόγηση της προσφοράς και τις διαπραγματεύσεις που έκανε με την κοινοπραξία.

Τα δύο υπεράκτια μπλοκ στην Κρήτη καταλαμβάνουν έκταση περίπου 19.960 και 20.000 τετρ. χιλιομέτρων, ενώ οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον εντοπισμό εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων υδρογονανθράκων πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από τις γεωλογικές ομοιότητες των θαλάσσιων περιοχών γύρω από την Κρήτη με εκείνες των κοιτασμάτων «Ονησιφόρος» και «Καλυψώ» στην Κύπρο.

Ωστόσο, σημαντική πρόκληση αποτελεί το μεγάλο βάθος, με συνέπεια ακόμη κι αν είναι τεχνολογικά εφικτό την εποχή, όπου η κοινοπραξία θα ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο των μελετών, και επομένως θα αποφασίσει αν θα πρέπει να προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις, θα δικαιολογεί τις επενδύσεις εξόρυξης μόνον αν εντοπισθούν σχετικά μεγάλα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου.