Εκρηκτική είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση των λυμάτων που δέχονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βενεράτου, όπου καταλήγουν λύματα τα οποία ξεχειλίζουν ανεξέλεγκτα από τον βιολογικό καθαρισμό των Δαφνών. Πρόκειται για ένα αδιάκοπο περιβαλλοντικό έγκλημα, οι παρενέργειες του οποίου λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και μοιραία καταλήγουν στο… πιάτο μας.
Από την πλευρά της η ΔΕΥΑΗ, έχει αρχίσει να συζητά το πώς θα αναταχθεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, εξετάζοντας τις δυνατότητες αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού των Δαφνών και δίδοντας οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει μετατρέψει σε λυματοδέκτη μια από τις πιο σημαντικές αμπελουργικές περιοχές του Ηρακλείου.
«Ο αγωγός των Δαφνών είναι κατασκευασμένος για να διαχειρίζεται τα αστικά λύματα 1.800 ανθρώπων. Ωστόσο το φορτίο που φεύγει από εκεί αντιστοιχεί σε 100 χιλ. κατοίκους» δηλώνει στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης ο οποίος σημειώνει ότι το όλο πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί του χωριού ρίχνουν τα στέμφυλα και άλλα κατάλοιπα από τα αποστακτήρια, με αποτέλεσμα ο βιολογικός να ξεχειλίζει και να δημιουργείται μια κατάσταση εκρηκτική.
Ο ίδιος τονίζει ότι για το όλο θέμα υπάρχει προσωπική παρέμβαση του δημάρχου κ. Β.Λαμπρινού, ο οποίος έχει ζητήσει να βρεθεί λύση προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ανατεθεί σε μελετητές να εξεταστούν οι δυνατότητες της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί το σύνολο των υλικών που δέχεται.
Ο κ. Βουρεξάκης τονίζει ότι η λύση αυτή είναι η πιο ευέλικτη που μπορεί να επιλεγεί με την έννοια ότι η κατασκευή ενός νέου βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή απαιτεί τη διάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών της τάξεως των 3,5- 4 εκ. ευρώ που δεν είναι στην οικονομική εμβέλεια της ΔΕΥΑΗ.
Η αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος αποτελεί πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες εδώ και χρόνια ζητούν να βρεθεί τεχνική λύση στο πρόβλημα που προκλήθηκε με ευθύνη του Δήμου, αφού έφτιαξε έναν βιολογικό αστικού τύπου, ενώ γνώριζε ότι η οινοπαραγωγή είναι δομικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας των Δαφνών (που μαζί με την περιοχή των Πεζών και των Αρχανών παράγει το 70% της παραγωγής κρασιού στην Κρήτη).
Από 2011 που άρχισε να λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός των Δαφνών είναι εύλογο το ερώτημα γιατί δεν είχε προβλεφθεί εγκαίρως να δοθεί διέξοδος σε όλους αυτούς τους παραγωγούς ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τα στράφυλα ώστε να μην ανακυκλώνεται σήμερα το πρόβλημα και οι παρενέργειές του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα λύματα που φεύγουν από τον βιολογικό που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά των Δαφνών ρέουν μέσα από χωράφια σε καλλιέργειες και καταλήγουν στον ποταμό Απόλλωνα.
Ο ποταμός διανύοντας μια μεγάλη διαδρομή σε αμπελουργική ζώνη του Βενεράτου καταλήγει στον Γιόφυρο (του οποίου είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος).