διάσκεψη των παράκτιων περιφερειών της Ευρώπης
Επιστολή για την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης υπέγραψε η Περιφέρεια Κρήτης

Ανοιχτή επιστολή για την ευρωπαϊκή συνοχή υπέγραψε και παρέδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Περιφέρεια Κρήτης.

Ειδικότερα η επιστολή αφορά στην πολιτική συνοχής μέσω της διάσκεψης των παράκτιων περιφερειών της Ευρώπης κι επιδόθηκε στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Η επιστολή συνοπογράφεται από 50 περιφέρειες όλης της Ευρώπης ενώ η διάσκεψη παρακολουθεί πολύ στενά την τρέχουσα συζήτηση σχετικά με το Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο για τη μετά το 2020 περίοδο.

Οι προκλήσεις των επερχόμενων διαπραγματεύσεων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και η εμφάνιση νέων προτεραιοτήτων, που πιθανόν να κληθεί να καλύψει ο προϋπολογισμός, θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξη της Πολιτικής Συνοχής.

Οι πενήντα περιφέρειες καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της επιστολής να  εδραιώσει το ρόλο της Πολιτικής Συνοχής ως τη στρατηγική πολιτική επενδύσεων της ΕΕ για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, για τη μετά το 2020 περίοδο, σε συνάρτηση με τη  θέση της διάσκεψης για την Πολιτική Συνοχής μετά το 2020, η οποία υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Οι περιφέρειες προτρέπουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη τα παρακάτω μηνύματα κατά την επικείμενη διαμόρφωση του πακέτου νομοθετικών ρυθμίσεων που θα διέπουν τον Προϋπολογισμό και την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ μετά το 2020:

Η Πολιτική Συνοχής θα πρέπει να συνεχίσει να καλύπτει όλες τις περιφέρειες και όλους τους πολίτες της Ευρώπης κατά τη μετά το 2020 περίοδο.

Η Πολιτική Συνοχής χρειάζεται ισχυρή οικονομική υποστήριξη μετά το 2020, προκειμένου να συνεχίσει να παράγει μακροπρόθεσμα ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά, κάτι που είναι κατοχυρωμένο στις Συνθήκες της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Πολιτικής Συνοχής για να εξασφαλιστεί ότι το ανανεωμένο ενδιαφέρον της ΕΕ για την Κοινωνική Ευρώπη θα υλοποιηθεί στην πράξη.

Η Πολιτική Συνοχής δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε εργαλείο της ΕΕ για την παροχή κινήτρων προς τα Κράτη Μέλη για να υλοποιήσουν διαρθρωτικές αλλαγές.

Οι βασικές αρχές της πολιτικής συνοχής, όπως η κοινή διαχείριση, η εταιρική σχέση και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, πρέπει να διατηρηθούν.