Ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά στην διαχείριση της νέας πραγματικότητας που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, προχωρά η Περιφέρεια Κρήτης, που κατάφερε να αποσπάσει χρηματοδότηση ύψους 1 εκ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, για να προχωρήσει στη δημιουργία του Περιφερειακού Μηχανισμού Υποστήριξης της Κρήτης για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
Στον Περιφερειακό Μηχανισμό, συστρατεύονται όλα τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα του τόπου μας με στόχο τη διαρκή ανάλυση και την παρακολούθηση των κλιματικών μεταβολών στο νησί, μέσα από την οποία και θα προκύπτει η συνεχής αξιολόγηση των μέτρων και των προτεραιοτήτων του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ).
Παράλληλα ο Περιφερειακός Μηχανισμός, πρόκειται να κινητοποιήσει όλους τους φορείς αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα στην κατεύθυνση της υλοποίησης δράσεων σχετικών με το κλίμα.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο εργαλείο, που αναμένεται να δημιουργήσει συνθήκες προσαρμογής της Κρήτης στην κλιματική αλλαγή και να καταστήσει βιώσιμο το νησί στη νέα πραγματικότητα ενισχύοντας την αναπτυξιακή προοπτική του.
Το καινοτόμο εγχείρημα
Τη βαθιά ικανοποίηση και περηφάνεια για τη χρηματοδότηση του έργου “Περιφερειακός Μηχανισμός Υποστήριξης της Κρήτης για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή” από το Πράσινο Ταμείο εκφράζει με δηλώσεις του στην «Π» ο Αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Κινητικότητας Κρήτης.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα, το οποίο φέρνει κοντά όλα τα Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης, καθώς και φορείς όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο, δημιουργώντας ένα ενιαίο οικοσύστημα παρακολούθησης, αξιολόγησης, εκπαίδευσης, ενημέρωσης και κοινωνικής ενεργοποίησης για την προσαρμογή του νησιού στην κλιματική αλλαγή.
Ο ίδιος εξηγεί ότι οι τρεις βασικοί στόχοι του εγχειρήματος είναι: Πρώτον η ανάλυση και παρακολούθηση των κλιματικών μεταβολών στην Κρήτη. Δεύτερον η αξιολόγηση και επαναπροτεραιοποίηση των μέτρων του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ).
Τρίτον η κινητοποίηση όλων των φορέων, της επιχειρηματικής κοινότητας, της κοινωνίας και κυρίως των νέων, για την υλοποίηση δράσεων σχετικών με το κλίμα.
Ο κ. Αναστασάκης εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για τη στήριξή του, καθώς και στους συναδέλφους του Αντιπεριφερειάρχες για την εξαιρετική συνεργασία.
«Ιδιαίτερη μνεία οφείλω στον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, Γιάννη Ανδρουλάκη, ο οποίος κατανόησε την ανάγκη και το όραμά μας, αλλά και στην Σπυριδούλα Ντεμίρη, στέλεχος του Πράσινου Ταμείου, για την πολύτιμη υποστήριξη.
Τέλος, ευχαριστώ θερμά τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, την Ευγενία Στυλιανού, συντονίστρια της Ομάδας Έργου για την Κλιματική Αλλαγή, και τη Λένα Καργάκη, προϊσταμένη του αρμόδιου τμήματος, για τη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλαν, ώστε να υλοποιηθεί αυτό το φιλόδοξο και σύνθετο εγχείρημα»
Πώς θα λειτουργεί ο Περιφερειακός Μηχανισμός Υποστήριξης της Κρήτης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Το στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης και συντονίστρια της Ομάδας Έργου για την Κλιματική Αλλαγή Ευγενία Στυλιανού, εξηγεί με δηλώσεις της στην «Π» ότι ο Περιφερειακός Μηχανισμός Υποστήριξης της Κρήτης για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή δεν αποτελεί απλά ένα Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής αλλά στοχεύει πέρα από την Παρακολούθηση και Αξιολόγηση της μεταβολής του κλίματος και πέρα από την αξιολόγηση του ίδιου του ΠεΣΠΚΑ, στην δημιουργία ενός Ενιαίου Οικοσυστήματος που θα λειτουργεί συντονισμένα και συντεταγμένα και θα αλληλεπιδρά προς την κατεύθυνση της προσαρμογής του νησιού στην κλιματική αλλαγή και εν τέλει στην βιωσιμότητα.
Το έργο αυτό είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο που αφενός λαμβάνει υπόψη τις αδυναμίες και τις ευκαιρίες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Συνόλου των παραγόντων που δραστηριοποιούνται στο νησί και αφετέρου εξυπηρετεί την ενεργοποίηση τους για αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) και επανεκπαίδευση (reskilling) που είναι βασικό ζητούμενο στην πορεία προς την διαχείριση της κλιματικής αλλαγής – κρίσης.
Τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού μας, έχουν αποδείξει μέσα από τα 340 έργα – projects που έχουμε μέχρι σήμερα συλλέξει (και με βεβαιότητα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμα και πολλά άλλα) ότι έχουν αποδεδειγμένη τεχνογνωσία σε κρίσιμους τομείς ενδιαφέροντος για το νησί μας.
Διαπιστώθηκε όμως ότι όλη αυτή η τεχνογνωσία δεν έχει διαχυθεί σε όλο το μήκος και πλάτος του νησιού και δεν έχει αξιοποιηθεί στο έπακρον.
Για να διασφαλιστεί ο σκοπός του έργου κατόπιν συνεργασίας μας με το Ινστιτούτο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής η μεθοδολογία υλοποίησης που επιλέγεται είναι μέσω Σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης με όλα τα Ιδρύματα της Κρήτης, αφού αποδεδειγμένα έχουν υλοποιήσει δράσεις Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και των Ιδρυμάτων εκτός Κρήτης που έχουν εξειδικευμένη ενασχόληση με συγκεκριμένα αντικείμενα που είναι κρίσιμα στην ανάπτυξη και λειτουργία του Περιφερειακού Μηχανισμού.
Ειδικότερα στην Προγραμματική Σύμβαση αντισυμβαλλόμενοι θα είναι τα Ιδρύματα: ΕΛΜΕΠΑ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης ΙΤΕ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΜΑΙΧ, ΕΛΚΕΘΕ, Εθνικό Αστεροσκοπείο. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1.000.000,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο αναπτύσσεται μέσα από 5 υποέργα, 27 Δράσεις και 28 Παραδοτέα, που είναι απολύτως συνδεδεμένα και συνυφασμένα με τα μέτρα του ΠεΣΠΚΑ, και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης θα είναι τρία χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής της Προγραμματικής.