Ένα σαθρό δίκτυο παλαιωμένων αγωγών μήκους 380 χιλιομέτρων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες άρδευσης της ενδοχώρας του Δήμου Ηρακλείου κατέγραψε η χαρτογράφηση στην οποία προχώρησε η αρμόδια υπηρεσία. Παράλληλα ανέδειξε το τεράστιο έλλειμμα αρδευτικού δικτύου που υπάρχει σε σημαντικές περιοχές στις οποίες αναπτύσσεται ο πρωτογενής τομέας όπως το Κυπαρίσσι, οι Αθανάτοι, η Φοινικιά και η ευρύτερη περιοχή της Κνωσού και της Φοινικιάς. Οι δραματικές ελλείψεις ακόμα και στις πιο αυτονόητες δομές που αποτελούν αίτημα διεκδίκησης του πρωτογενή τομέα σε βάθος χρόνων, δείχνουν αν μη τι άλλο το θλιβερό επίπεδο της διαχρονικής εγκατάλειψης του.
Όπως προκύπτει, σχεδόν στο σύνολό τους, τα 380 χιλιόμετρα των αγωγών που καλύπτουν τις ανάγκες άρδευσης σε όλη την ενδοχώρα του Δήμου, βρίσκονται σε μια τραγική κατάσταση, αφού όλες οι υποδομές που κατασκευάστηκαν από τις πρώην κοινότητες, είναι πλέον παλαιωμένες με αποτέλεσμα να εμφανίζουν αδιάκοπες ζημιές και προβλήματα τα οποία καλείται να διαχειριστεί ένας και μόνος υπάλληλος που κυριολεκτικά εργάζεται υπεράνθρωπα για να μπορέσει να σηκώσει το αφόρητο βάρος των αναγκών που υπάρχουν.
Όπως διαπιστώνεται επίσης εκτός από την παλαιότητα των δικτύων που συνεχώς σπάνε ή θρυμματίζονται από την πίεση του νερού σοβαρό πρόβλημα είναι και το γεγονός ότι οι υποδομές αυτές που φτιάχτηκαν πολλά χρόνια πριν κατασκευάστηκαν όχι με βάση τη σωστή σχεδίαση αλλά την οικονομία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα.
Η χαρτογράφηση στην οποία για πρώτη φορά προχώρησε ο Δήμος ανέδειξε επίσης και τεράστια ελλείμματα που υπάρχουν σε σχέση με την απουσία δικτύων άρδευσης σε περιοχές με σοβαρή καλλιεργητική δραστηριότητα, όπως στο Κυπαρίσσι, τους Αθανάτους, τη Φοινικιά, τις Βασιλειές την ευρύτερη περιοχή της Κνωσού και της Φορτέτσας.
Το έργο της χαρτογράφησης παρουσιάστηκε στη προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης παραδέχτηκε ότι είναι πραγματικός άθλος το γεγονός ότι ακόμα στέκεται το αρδευτικό σύστημα του Δήμου, που όπως διαφάνηκε και από τη μελέτη αποτύπωσης που εκπονήθηκε απαιτεί πολλά εκατομμύρια ευρώ για να αντικατασταθεί.
Ωστόσο αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λυθούν οριστικά τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν διότι σε αντίθετη περίπτωση όπως και οι ίδιοι οι αγρότες υποστηρίζουν κάθε άλλη εμβαλωματική λύση είναι ένα απλό μπάλωμα που θα έχει μικρή διάρκεια και έτσι θα επιστρέφουμε ξανά και ξανά στην ίδια προβληματική κατάσταση.
Ειδικότερα ο κ. Αναστασάκης με δηλώσεις του σημειώνει ότι «είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα το θέμα της άρδευσης για το Ηράκλειο όπου έχουμε εκατομμύρια τετραγωνικά αρδευομένων καλλιεργειών και η καλή ποιότητα των αρδευτικών δικτύων χωρίς ζημιές είναι κρίσιμη παράμετρος για την καθημερινότητα και την επιβίωση όλων των καλλιεργητών.
Αναλάβαμε την αρμοδιότητα της άρδευσης ως τεχνική υπηρεσία πριν από τρία χρόνια και υπήρξε ένας άθλος πραγματικά από την υπηρεσία και του προϊσταμένου αρδευτικών δικτύων του κ. Μπιολάκη για να διαχειριστούμε την καθημερινότητα σε ένα παλαιωμένο δίκτυο με κακούς αγωγούς που σπάνε συχνά και πολύ γηρασμένα αντλητικά συγκροτήματα τα οποία επίσης χαλάνε, και δε χωρά καμία αναβολή η επισκευή τους.
Το πρόβλημα που υπάρχει εδώ συνδέεται με το γεγονός ότι η άρδευση είναι ανταποδοτική υπηρεσία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η αντικατάσταση των δικτύων μπορεί να γίνει μόνο από τα έσοδα των αρδευτικών τελών γιατί έχει απαγορευτεί να αγγίξουμε τον κουμπαρά του Δήμου Ηρακλείου.
Η χαρτογράφηση στην οποία προχωρήσαμε, ήταν ένα αναγκαίο βήμα διότι πρέπει να ξέρουμε τι είναι αυτό για το οποίο εργαζόμαστε. Το πραγματικό μέγεθος της δουλειάς φανερώθηκε από τη χαρτογράφηση που αποτύπωσε 380 χιλ. δίκτυα, 1.300 κολεκτέρ, πάνω από 60 δεξαμενές, πάνω από 60 αντλιοστάσια, και δείχνει ότι χωρίς οργανωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει και την αξιοποίηση των νερών του βιολογικού καθαρισμού δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.
Να σημειωθεί ότι η τριτοβάθμια επεξεργασία των νερών του βιολογικού καθαρισμού παρέχει 36 χιλ. κυβικά ημερησίως κατάλληλου νερού για άρδευση από το οποίο δεν αξιοποιείται ούτε το 1/4 και όλα αυτά την ίδια ώρα που υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών που διψάνε. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι σημαντικές περιοχές δεν αρδεύονται και αυτό πρέπει τα επόμενα χρόνια αυτό να αλλάξει.
Εμείς από την πλευρά μας έχουμε εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα μια σειρά έργων όπως την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού – τηλελέγχου – τηλεχειρισμού στα αντλιοστάσια του Δήμου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση τους και τον πλήρη έλεγχο των διαρροών νερού.
Στο πλαίσιο της προμήθειας αυτής θα τοποθετηθούν 64 τοπικοί σταθμοί ελέγχου (σε γεωτρήσεις αντλιοστάσια και δεξαμενές) και έτσι εκσυγχρονίζεται πλήρως ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός 27 γεωτρήσεων. Παράλληλα θα τοποθετηθεί στην υπηρεσία κεντρικός σταθμός ελέγχου με κεντρικό υπολογιστή (SCADA server) εφοδιασμένος με λογισμικά SCADA, επικοινωνιών Κέντρου Ελέγχου και παρακολούθησης κλπ”.
Επίσης ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι θα προχωρήσει η κατασκευή αρδευτικών υποδομών μεταφοράς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στη περιοχή Χιλιόκαμπος του Δήμου Ηρακλείου της τοπικής κοινότητας Αγίου Βλάση. Αντίστοιχα προχωρά η «επέκταση δικτύων άρδευσης στην περιοχή Δαφνών» που έχει ήδη εκτελεστεί και σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία. Παράλληλα ο κ. Αναστασάκης σημείωσε ότι γίνεται μια προσπάθεια σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΗ για την αρδευτική κάλυψη των περιοχών νότια των Βασιλειών της ευρύτερης περιοχής της Κνωσού και της Φορτέτσας.