Μέσα στο 2018 αναμένεται η δημιουργία του αγωγού East Med

Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να υπογραφεί στην Κύπρο η σχετική σύμβαση για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης για τον αγωγό που αναμένεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο μέσω Ελλάδας και Κρήτης προς την Ευρώπη.

Ο υπουργός παρουσίασε το πλάνο των ενεργειακών επενδύσεων στη διάρκεια του συνεδρίου του Economist, επισημαίνοντας ότι η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να αρχίσει το 2018 και να ολοκληρωθεί το 2020 μαζί με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP. Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης η αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα με την προσθήκη τρίτης δεξαμενής που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη του 2018, καθώς και ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, για τον οποίο αναμένεται σύντομα η οριστικοποίηση του επενδυτικού σχήματος.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα – κλειδί για τη μεταφορά φυσικού αερίου, ενώ παρουσίασε τους τέσσερεις πυλώνες της ενεργειακής στρατηγική της κυβέρνησης. Οι τέσσερεις πυλώνες περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης χονδρικής και λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, την ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο, τη δημιουργία πολλαπλών εισόδων φυσικού αερίου και την επιδίωξη της προοπτικής να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα παραγωγής με τις παραχωρήσεις περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που είναι σε εξέλιξη.

Ο αντιπρόεδρος της Rothschild, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής ΕΝΙ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βρει εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και πρόσθεσε πως το υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ θα βοηθήσει αλλά δεν είναι πανάκεια. “Χρειάζεται μία λογική πολιτική για εναλλακτικές πηγές που δεν αντικρούονται μεταξύ τους. Όποιο σχέδιο και αν ακολουθηθεί, θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Χρειάζεται στρατηγική για τη διασφάλιση ενεργειακής ανεξαρτησίας της ΕΕ”.

Ο γενικός διευθυντής του National Energy Security Fund της Ρωσίας, Konstantin Simonov, ανέφερε ότι στα τέλη του 2019 θα γίνουν οι πρώτες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα. Παρουσίασε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι τιμές του ρωσικού αερίου είναι σημαντικά φθηνότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.