δασικοί χάρτες

Δέσμη προτάσεων με νομική τεκμηρίωση για τις κρίσιμες αλλαγές που θα πρέπει να δρομολογηθούν  μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς εντοπίζεται πληθώρα πρόδηλων λαθών και την ίδια στιγμή εγείρονται σοβαρά ερωτήματα και φόβοι σε σχέση με εκατοντάδες ιδιοκτησίες, κατέθεσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, στην αρμόδια επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη διευρυμένη συνεδρίαση της ΠΕΔ την ερχόμενη Τρίτη όπου θα ανοίξουν δύο κρίσιμα ζητήματα και συγκεκριμένα αυτό των δασικών χαρτών αλλά και της νέας χάραξης του Βόρειου Οδικού Άξονα.

Ο κ. Κουκιαδάκης Ευριπίδης
Ο κ. Κουκιαδάκης Ευριπίδης

Η πρόταση που διαμορφώθηκε σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα των δασικών χαρτών που «καίει» όλη την Κρήτη, φέρει την υπογραφή του δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη και του επικεφαλής της παράταξης «Συν Εργασία» κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ο οποίος μιλά σήμερα στην «Π» για το κείμενο που ήδη έχει κατατεθεί με την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφερειακής Ένωσης.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, «η πηγή του προβλήματος εδράζεται στο γεγονός ότι ενώ  οι δασικοί χάρτες έπρεπε να είχαν προπορευτεί του κτηματολογίου, αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα τώρα να έχουμε δύο παράλληλες διαδικασίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο ίδιος εξηγεί ότι η προστασία των δασών κατά κύριο λόγο και των δασικών εκτάσεων δεν επιδέχεται εκπτώσεων από καμία πλευρά.

Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι αναπόφευκτα σφάλματα των δασικών χαρτών και κυρίως η δογματική προσέγγιση μπορούν να προκαλέσουν μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη με τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό κόστος, το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό με ειλικρινή διάλογο, συναίνεση και αξιόπιστη συνεργασία.

Στην προσπάθεια αυτή, η αυτοδιοίκηση με αιχμή τους δήμους και δη τους ορεινούς και τις τοπικές κοινότητες μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση προβλημάτων, τη διόρθωση σφαλμάτων, τη στήριξη και ενεργοποίηση των πολιτών, ώστε να προβάλουν έγκαιρα τις όποιες αντιρρήσεις τους για το χαρακτηρισμό ακινήτων για τα οποία έχουν έννομο συμφέρον.

Ο ίδιος σημειώνει ότι με δεδομένο ότι τα δασικά οικοσυστήματα έχουν πάψει να αντιμετωπίζονται ως πηγή πλουτισμού, αλλά προτάσσεται και προστατεύεται  ο περιβαλλοντικός προορισμός τους είναι ευκαιρία το κτηματολόγιο να οριοθετήσει τη δημόσια από την ιδιωτική περιουσία με την εξισορρόπηση των αντικρουόμενων τάσεων μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας με την ταυτόχρονη εξασφάλιση του πολυλειτουργικού ρόλου των δασικών οικοσυστημάτων».

Ο κ. Μαρινάκης Γιώργης
Ο κ. Μαρινάκης Γιώργης

Σε ό,τι αφορά στο επίμαχο θέμα των δασωμένων αγρών που στις αεροφωτογραφίες του ΄45 ήταν γεωργικά κομμάτια που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες (οι οποίοι  μετακινήθηκαν λόγω αστυφιλίας ή γιατί ήταν ασύμφορες οι καλλιέργειες),  και τώρα έχουν δασική μορφή, και θεωρείται ότι ανήκουν στο δημόσιο, ο κ. Κουκιαδάκης σημειώνει ότι «μπορεί να αλλάξει με τροποποίηση του νομού πλαισίου (αρ.62 Ν.998/1979).

Συγκεκριμένα, μπορεί να ενσωματωθεί διάταξη που να αναφέρει ότι εκτάσεις, οι οποίες στις αεροφωτογραφίες του ΄45 – εάν δεν ήταν ευκρινείς του 60-  εμφανίζονται ως αγροτικές δεν χαρακτηρίζονται  ως δάση ή δασικές εκτάσεις κατά τη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη ή αναμόρφωσης του κυρωμένου δασικού χάρτη.

Ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι τα δάση πρέπει να μείνουν δάση και να προστατευθούν με αυστηρότητα και σκληρή προστασία. Όμως στις περιοχές που ήταν καλλιεργημένες εκτάσεις και  εγκαταλείφτηκαν  δεν μπορεί να μην προστατευθεί το δικαίωμα του ιδιώτη να αποδείξει ότι κατέχει δασωμένες ή χορτολιβαδικές εκτάσεις».

Σε ό,τι αφορά στο άλλο μεγάλο ζήτημα που έχει ανακύψει με τα λεγόμενα  προσφυγικά ακίνητα που δε συνδέονται άμεσα με το δασολόγιο, αλλά το κτηματολόγιο ο κ. Κουκιαδάκης σημειώνει ότι πρόκειται για ένα φλέγον θέμα που απασχολεί μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, όλα τα προσφυγικά ακίνητα θεωρούνται ακατάτμητα. Απαιτούν από τους ανθρώπους να καταφύγουν σε αλχημείες με επικυρώσεις ανωμάλων δικαιοπραξιών, την προθεσμία των οποίων παρέτειναν ως το 2024.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κτηματολόγιο στις περιοχές αυτές μέχρι το 25 τουλάχιστον. Η παράταση της προθεσμίας των επικυρώσεων χωρίς να αντιμετωπίζεται με απλό και άμεσο τρόπο το πρόβλημα ενώ επιβαρύνονται δυσανάλογα οι πολίτες.

Με δεδομένο ότι υπάρχει βούληση, – που εκδηλώθηκε με την παράταση της προθεσμίας επικύρωσης των ανώμαλων δικαιοπραξιών- η αυτεπάγγελτη επανεξέταση των δηλώσεων των εγγραπτέων δικαιωμάτων των ιδιοκτητών κληροτεμαχίων, τα οποία έχουν διανεμηθεί ατύπως, αποτελεί την πιο ανώδυνη λύση να αντιμετωπισθούν όπως όλα τα ακίνητα με χρησικτησία.