Η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον πρόγραμμα «Τρίτσης» που κινδυνεύει να αφήσει στον αέρα εκατοντάδες έργα, η δραματική υποστελέχωση των Δήμων, τα οικονομικά αδιέξοδα που «χτίζει» η ενεργειακή κρίση ήταν μόνο μερικά από τα θέματα που πρωταγωνίστησαν στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση μεταξύ του Προεδρείου της ΚΕΔΕ, του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Κρήτης, της Ολομέλειας των Δημάρχων Κρήτης, των Αντιπροσώπων της ΠΕΔ Κρήτης στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ και του Εποπτικού Συμβουλίου, στο Ηράκλειο σε αίθουσα συνεδριάσεων στο ξενοδοχείο IBIS.
Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος και ο δ/νων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Στη διάρκεια της συνεδρίασης καταγράφηκε ότι υιοθετείται η ανάδειξη του θέματος των δασικών χαρτών σε κεντρικό επίπεδο αφού το ένα μετά το άλλο τα στελέχη της ΚΕΔΕ υπερθεμάτισαν στην πολιτική και νομική τεκμηρίωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων στο επίμαχο θέμα.
Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γ. Κουράκης αναφέρθηκε σε όλα τα μεγάλα ανοικτά θέματα που απασχολούν το νησί και αφορούν σε ένα σύγχρονο ΒΟΑΚ, τον Νότιο Οδικό Άξονα, τη σωστή σύνδεση του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλλι, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, την ολοκλήρωση της ενεργειακής καλωδιακής διασύνδεσης αλλά και την διευθέτηση του προβλήματος με τους δασικούς χάρτες στην Κρήτης. Ο ίδιος τόνισε με νόημα ότι η Κρήτη μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη νέα πράσινη αλλά και ψηφιακή μετάβαση, σημειώνοντας ότι η νέα διοικητική μεταρρύθμιση καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη και η προώθηση της απαιτεί σχεδιασμό, διάλογο και σημαντικούς πόρους.
Μίλησε για την ανάγκη επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων και την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης τονίζοντας δηκτικά ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος, οι παρακρατήσεις στις αποδόσεις των ΚΑΠ κλπ. έχουν οδηγήσει στο να υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού των προϋπολογισμών των Δήμων και οι ΔΕΥΑ να κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε κατάρρευση. Επίσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Αντ. Τρίτσης” και στην ανάγκη αναθεώρησης τιμών για τα έργα, αλλά και την αποκατάσταση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) του Ν.3852/2010, η οποία θα επιτρέψει και τη βελτίωση του συστήματος κατανομής τους.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στις συνέπειες του υψηλού ενεργειακού κόστους, στην υποστελέχωση των Δήμων, στο πρόγραμμα “Αντ. Τρίτσης” που όπως τόνισε δεν ήταν ανταγωνιστικό, και στις αδυναμίες της Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε επίσης στην απαίτηση των Δήμων για αναδιανομή αρμοδιοτήτων, στα βήματα για το νέο ΕΣΠΑ και στις Ενεργειακές Κοινότητες για τις οποίες θα υπάρξει σχετική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων κ. Μ. Κοκοσάλης ανέδειξε το κρίσιμο θέμα των ΚΑΠ τονίζοντας με νόημα ότι κανένας Δήμος δεν θα πρέπει να εισπράξει λιγότερα από αυτά που σήμερα παίρνει, καθώς θα είναι τραγικό να διαχειριστούμε τη μιζέρια μας και πρόσθεσε ότι το 15% που δεν διατίθεται να μοιραστεί με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και όχι με αυστηρά πληθυσμιακά κριτήρια. Μάλιστα ο ίδιος πρότεινε την οικονομική ενίσχυση των Δήμων με το τέλος διανυκτέρευσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πολιτική πρακτική που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη.
Αντίστοιχα ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μενελαος Μποκέας αναφέρθηκε στο ναυάγιο της ναυαγοσωστικής κάλυψης και τη δραματικά ελλειμματική χρηματοδότηση των Δήμων σημειώνοντας παράλληλα τη ανάγκη πρόσθετης οικονομικής στήριξης των δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενώ παράλληλα επεσήμανε την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών εγκρίσεων των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».