Παύλος Μπαριτάκης: Εθεσε επί τάπητος όλα τα σημαντικά προβλήματα του Δήμου Βιάννου σε τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Βιάννου, παρέθεσε ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, ο οποίος μετείχε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με θέμα το Σχέδιο Ανάπτυξης της Π.Ε Ηρακλείου, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη.

Σημειώνεται ότι στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι του Νομού Ηρακλείου.

Ο κ. Μπαριτάκης στο ξεκίνημα της τοποθέτησης του έκανε μια συνολική αναφορά για τον Δήμο Βιάννου, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν μικρό ορεινό Δήμο, που στηρίζεται ως σήμερα στον Πρωτογενή Τομέα, αλλά πλέον επηρεάζεται από την κατασκευή του νέου αερολιμένα στο Καστέλλι.

Μείζον ζήτημα για τη Βιάννο, όπως είπε ο Δήμαρχος, αποτελεί αυτό του νερού. «Μπορεί να έχουμε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως ως σήμερα δεν έχουμε δει καμία ουσιαστική στήριξη. Έτσι, έργα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του και για τα οποία εχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις και υπάρχει ετοιμότητα από την πλευρά μας, δεν μπορούν να γίνουν, αφού δεν υπάρχει χρηματοδότηση», επισήμανε ο κ. Μπαριτάκης, καλώντας την κυβέρνηση να δει τόσο τις άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, όπως είναι οι γεωτρήσεις -αφού υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν νερό- οσο και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Αυτό που τόνισε ο κ. Μπαριτάκης είναι πως από την πλευρά του Δήμου εχουν παρθεί μέτρα για τη διαχείριση του νερού, όπως είναι η απαγόρευση της αγροτικής καλλιέργειας τη θερινή περίοδο, ενώ μιλάμε για έναν αγροτικό Δήμο που χρειάζεται άμεση οικονομική ενίσχυση, ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Από την ατζέντα δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά σε μεγάλα έργα υποδομών που απαιτούνται να γίνουν για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όπως είναι το Φράγμα Αγίου Βασιλείου – Αμιρών, με το Δήμαρχο Βιάννου να τονίζει πως η μελέτη είναι όχι μόνο έτοιμη, αλλά και ώριμη, χωρίς να έχει χρηματοδοτηθεί ακόμη. Και επισήμανε πως αν δεν ληφθούν μέτρα, τότε ο πρωτογενής τομέας θα οδηγηθεί στην εγκατάλειψη ειδικά από τους νέους, που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν, αλλά αποτρέπονται από αυτή την κατάσταση.

Ο κ. Μπαριτάκης αναφέρθηκε επίσης γενικότερα στο ζήτημα των υποδομών, λέγοντας πως η Βιάννος αυτή τη στιγμή δέχεται μια μεγάλη πίεση στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο, λόγω του αεροδρομίου.

«Οι παραλιακές περιοχές του Κερατόκαμπου και του Καστριου οικοδομούνται. Αλλά με τι υποδομές είναι το ερώτημα. Είναι παλιές και για αυτό πρέπει να δούμε το ζήτημα αυτό. Αν κάνουμε ένα αεροδρόμιο χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη σύνδεση με τη Βιάννο και τις άλλες περιοχές, νομίζω ότι δεν κάνουμε τίποτα. Η διασύνδεση του αεροδρομίου με τις νότιες περιοχές είναι άμεσης προτεραιότητας», τόνισε ο κ. Μπαριτάκης που έθεσε επί τάπητος και το θέμα της ακτομηχανικής μελέτης του παραλιακού μετώπου του Καστρίου – Κερατόκαμπου που διαβρώνεται συνεχώς.

«Απαιτείται ένα ποσό περίπου 2 εκ. ευρώ για να δοθεί λύση σε ένα παραλιακό μέτωπο που δέχεται πολλές χιλιάδες επισκέπτες όλη την τουριστική περίοδο», είπε ο Δήμαρχος Βιάννου που σημείωσε πως αν κατέβει κάποιος σήμερα στο λιμάνι του Καστρίου θα δει ότι είναι κλειστό, όντας μπαζωμένο από την άμμο.

Ο κ. Μπαριτάκης στάθηκε και στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα: «Θεωρώ ότι πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης η ικανοποίηση της πρότασης την οποία καταθέτουν οι Δήμαρχοι. Ξέρουμε πολύ καλά τις ανάγκες που έχουμε σε όλα τα επίπεδα. Για αυτό η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη χρηματοδότηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος για όλους τους Δήμους που επηρεάζονται από το νέο αεροδρόμιο».

Δε θα μπορούσε φυσικά να μη γίνει αναφορά και στα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η οδοποιία, οι Βιολογικοί Καθαρισμοί και η σχολική στέγη, αλλά και η ενίσχυση του Δήμου με προσωπικό, καθώς όπως είπε ο κ. Μπαριτάκης, οι μικροί Δήμοι εχουν περιορισμένες δυνατότητες.

«Η οδοποιία μας είναι σε πολύ κακό χάλι. Πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα για να μπορέσουμε να καταστήσουμε το πεπαλαιωμένο οδικό δίκτυο μας ασφαλές», ανέφερε και συνέχισε την τοποθέτηση του μιλώντας και για τα σχολεία του Δήμου:

«Για το πρόγραμμα «Μαριέτα Γιαννάκου» για παράδειγμα, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τις λεπτομέρειες και τα κριτήρια του. Θεωρώ ότι ένας Δήμος όπως είναι η Βιάννος που είναι μικρός, αλλά έχει αρχίσει να προσελκύει νέο κόσμο, πρέπει να στηριχθεί σε σχέση με τη σχολική στέγη», είπε ο κ. Μπαριτάκης που έκλεισε την τοποθέτηση του ζητώντας λύση και για το θέμα της κατασκευής των έξι δεξαμενών στο Δήμο, στο οποίο σχετίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Ενώ έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος το έργο κατασκευής έξι δεξαμενών, ενώ έχει δημοπρατηθεί και υπάρχει ανάδοχος, δεν μας δίνεται η δυνατότητα υπογραφής της σύμβασης. Ένα έργο κόστους 600.000 ευρώ, για το οποίο πρέπει να δοθεί λύση άμεσα, αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και αποτελεί ζωτικής σημασίας για εμάς», κατέληξε ο Δήμαρχος Βιάννου που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κ. Κοντογεώργη για αυτή τη διαδικτυακή συνάντηση.