Στο συνέδριο για τις «γερμανικές οφειλές από τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής» που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο οποίο εκ των βασικών εισηγητών ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μετείχε ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπαριτάκης ήταν ένας εκ των εισηγητών, που ανέπτυξαν τις απόψεις και τις θέσεις τους, γύρω από το ζήτημα των γερμανικών οφειλών και την αγώνα για τη διεκδίκηση τους.
Όπως είπε, το συνέδριο ήταν μια ακόμη αφορμή για να ενώσουν και πάλι όλοι οι μαρτυρικοί Δήμοι τις φωνές τους στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα.
Ο κ. Μπαριτάκης μεταξύ άλλων στάθηκε στην ανάγκη να διδάσκεται επιτέλους η τοπική σύγχρονη Ιστορία στα σχολεία. Γιατί όπως είπε κάποια στιγμή, με το πέρασμα των χρόνων, ελλοχεύει ο κίνδυνος, ακόμη και να ξεχαστούν αυτά τα συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα, αφού δεν τα διδάσκονται τα παιδιά μας.
«Είναι ένα στοίχημα για όλους μας, να μείνει αναλλοίωτη η ιστορική μνήμη των θηριωδιών που υπέστησαν οι πρόγονοι μας.
Έχουμε ηθική υποχρέωση να γίνονται εκδηλώσεις, συνέδρια και δράσεις και φυσικά να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τιμώντας μνήμη των προγόνων μας. Το οφείλουμε στους συγγενείς μας, στους νεκρούς εκτελεσθέντες, στην Ιστορία μας, η οποία δεν παραγράφεται»
Ο κ. Μπαριτάκης έκανε αναφορά μεταξύ άλλων στη συγκινητική πράξη δύο Γερμανών πολιτών, οι οποίοι είχαν πάει στο Ναύπλιο και αφού είχαν κάνει τον ανάλογο υπολογισμό, είχαν δώσει χρήματα, τα οποία συμπέραναν ότι είναι το μερίδιο τους για το χρέος προς την Ελλάδα από τις γερμανικές αποζημιώσεις. Είχαν τονίσει τότε ότι μπορεί το γερμανικό κράτος να αδιαφορεί για το θέμα, όμως εκείνοι δεν αισθάνονταν καλά συνειδησιακά. Δύο Γερμανοί, οι οποίοι προσκλήθηκαν και στη Βιάννο, όπου και ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες.
«Εμείς προχωρήσαμε τότε σε αυτή την κίνηση, θεωρώντας ότι αν επέλθει λύση, αυτή θα προέλθει από τον απλό πολίτη και εκεί πρέπει να στραφούμε, γιατί από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας δεν υπάρχει περίπτωση να δικαιωθούμε με όλα τα δικονομικά τεχνάσματα που χρησιμοποιούν. Πάντα θα είναι απέναντι. Αν πρέπει να ελπίζουμε σε κάτι λοιπόν, αυτό πρέπει να είναι, είτε οι πολίτες, είτε η Αυτοδιοίκηση, όπως είναι η Περιφέρεια της Ρηνανίας, που κάθε χρόνο στέλνει παιδιά από εκεί, τα οποία φιλοξενούνται στη Βιάννο, μαθαίνουν την Ιστορία και τη μεταφέρουν. Σαν Αυτοδιοίκηση λοιπόν μπορούμε να βγούμε μπροστά με δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση»
Ενώ τόνισε πως σαφώς και δεν υπάρχει περίπτωση: «να υποχωρήσουμε και να δεχτούμε κάποιο συμβιβασμό ή να δεχτούμε αυτό που γίνεται με κάποια Ταμεία».
«Δεν είμαστε επαίτες, αλλά ζητάμε δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί», είπε χαρακτηριστικά και έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας πως: «φωνές υπάρχουν παντού σε όλη την Ευρώπη. Και στη Χάγη ακόμη. Το θέμα είναι όμως πως αυτές μπορούν να ενωθούν για να γίνουν δυνατότερες και να ενισχύσουν το διεκδικητικό μας πλαίσιο.
Είναι ιερή υποχρέωση να δικαιωθούμε για τους προγόνους μας. Αν διαγράψουμε και την Ιστορία μας, νομίζω ότι δεν έχουμε κανένα μέλλον. Εμείς ως Δημοτική Αρχή, αλλά και οι Ενώσεις Θυμάτων, οι Οργανώσεις Διεκδίκησης και οι πολίτες δεν μπορούμε, ούτε να κωφεύουμε, ούτε να κλείνουμε τα μάτια. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους ανθρώπους, που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε εμείς για τα απάνθρωπα εγκλήματα των Γερμανών Ναζί», δήλωσε ο Δήμαρχος Βιάννου.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και συνδιοργανωτή τον Δήμο Πειραιά με αφορμή τη συμπλήρωση, τη φετινή χρονιά, των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ναζιστικό-φασιστικό ζυγό.
Το γενικό συμπέρασμα που διεξήχθη από τους συμμετέχοντες είναι πως δεν υπάρχει βούληση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που ακόμη και η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής έχει παραδεχτεί ότι οι αξιώσεις της ελληνικής πλευράς είναι σε ισχύ.
Ενώ όπως τονίστηκε, όταν δεν αποδίδεται Δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όταν δεν τιμωρούνται οι θύτες και δεν αποζημιώνονται τα θύματα, τα εγκλήματα θα επαναλαμβάνονται. Έτσι η καταδίκη του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να είναι επιλεκτική.
Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), οι Δήμοι Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Καλαβρύτων και Βιάννου, οι οικείοι Δικηγορικοί Σύλλογοι Λειβαδιάς, Καλαβρύτων και Ηρακλείου, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» και η Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.
Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου αναμένεται να προωθηθούν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της Κυβέρνησης, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων και τους Πολιτικούς Αρχηγούς, με στόχο την ανάληψη των απαιτούμενων πολιτικών-διπλωματικών και νομικών-δικαστικών πρωτοβουλιών για τη δικαίωση του εθνικού – δημοκρατικού αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.