ΚΑΤΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Εργολάβος στο πάρκο Γεωργιάδη
Κατακυρώθηκε χθες και τυπικά από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την ανάδειξη του εργολάβου που θα αναλάβει την πολυσυζητημένη παρέμβαση της ανάπλασης του πάρκου Γεωργιάδη, για την οποία εξακολουθούν να μαίνονται οι αντιδράσεις.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα ο Δήμος Ηρακλείου πρόκειται να υπογράψει σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου «Ένωση: ΚΡΕΤΑ ΚΑΤ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ- ΚΑΤΩΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου.
Μέχρι τότε όλοι όσοι επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη μελέτη ανάπλασης και διαχείρισης του πάρκου Γεωργιάδη, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις στη γραμματεία αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, αυτεπιστασίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο email [email protected], Βασαρμιδάκη Δέσποινα, Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και μελετών στο email: [email protected].
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γ. Αναστασάκη, μετά το τέλος της διαβούλευσης όλο το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα εξεταστεί από μια επιστημονική ομάδα, την εποπτεία της οποίας θα έχει η διευθύντρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Κοζυράκη.
Στην επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΤΕΕ /ΤΑΚ, του ΓΕΩΤΕΕ, της αρχαιολογίας της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου, των “Φυλών του Πάρκου”, του κεντρικού διαμερίσματος, της τεχνικής Υπηρεσίας. Το υλικό που θα προκύψει από τη διαβούλευση θα οδηγηθεί στο Δασαρχείο προκειμένου να δώσει την τελική έγκριση. Ο αντιδήμαρχος έχει ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από το δασαρχείο να έχει τη συνεπίβλεψη της υλοποίησης του έργου της ανάπλασης, ώστε να μη γίνουν λάθη και αστοχίες στα κλαδέματα των δέντρων.
Ο ίδιος επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα δέντρο από το πάρκο Γεωργιάδη, κάτι που ωστόσο εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από τους πολίτες, μετά από τους χειρισμούς των δημοτικών υπηρεσιών στα δέντρα της Ίδης.
Οι αστοχίες της μελέτης ανάπλασης του πάρκου Γεωργιάδη
Η διάσταση αυτή αναδείχτηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν προχθές το βράδυ στη δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω οι «Φυλές του Πάρκου» στην προσπάθειά τους να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη αλλά και να αναδείξουν τα πολυεπίπεδα παρελκόμενα που έχει η παρέμβαση που σχεδιάζει ο Δήμος Ηρακλείου στο πάρκο Γεωργιάδη.
Όπως επισημαίνει η Επιστημονική Ομάδα των “Φυλών του Πάρκου”«η μελέτη κρίνεται προκλητικά άστοχη δεδομένου του υψηλού της προϋπολογισμού. Η δε αστοχία της έγκειται σε δύο επίπεδα. Α
φενός στην αδυναμία της να δώσει λύσεις σε σοβαρά υπαρκτά προβλήματα της πόλης (έλλειψη δέντρων – κοινόχρηστων χώρων – πνευμόνων πρασίνου που δημιουργούν μικροκλίμα, ρίχνουν τη θερμοκρασία τοπικά το καλοκαίρι, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο). Αφετέρου υπάρχει αστοχία της μελέτης στο να επιτύχει αυτό που η ίδια -υποτίθεται- ότι επιδιώκει, την ενίσχυση δηλαδή της ταυτότητάς του, μιας και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις δεν ενισχύουν την ταυτότητά του, αντιθέτως την αλλοιώνουν σημαντικά.
Αντί για ένα δασογενές περιβάλλον εντός αστικού χώρου, θα έχουμε ένα αστικό χώρο πρασίνου
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μηχανικό Περιβάλλοντος Νίκο Νικηφοράκη, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας των “Φυλών του Πάρκου”, από τον προϋπολογισμό του έργου προκύπτει ότι ο εργολάβος θα πληρωθεί για επέμβαση σε περίπου 180 από τα 350 δέντρα του πάρκου, καθώς και σε πολλές δεκάδες θάμνους (για λόγους συντομίας θα ασχοληθούμε μόνο με τα δέντρα μιας και αυτά καθορίζουν τον χαρακτήρα και τη σημερινή εικόνα του πάρκου): 13 ξερά δέντρα κόβονται και εκριζώνονται (για 8 από αυτά έχει ληφθεί έγκριση από τη Δ/νση Δασών), 93 είναι ασαφές αν κόβονται εντελώς ή αν κλαδεύονται, για όσα κλαδεύνοται δεν διευκρινίζεται πόσο βαθύ-αυστηρό κλάδεμα θα εφαρμοστεί.
Αιτία της τεράστιας αυτής ασάφειας είναι η έλλειψη φυτοτεχνικής μελέτης, η οποία, αν υπήρχε, θα έκανε εξειδικευμένη αναφορά για το αν κοπεί ή αν και πόσο θα κλαδευτεί κάθε υφιστάμενο δέντρο του πάρκου. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε γιατί δεν υπάρχει αυτή η μελέτη, αν υπάρχει σκοπιμότητα ή παράλειψη πίσω από την έλλειψή της.
Το κενό πάντως που δημιουργείται αφήνει το ελεύθερο στον εργολάβο να πάρει πρωτοβουλίες και να κλαδέψει κατά βούληση, χωρίς να τίθεται θέμα παράβασης των όρων της σύμβασης με τον Δήμο. Οι προτεινόμενες από τη μελέτη φυτεύσεις αφορούν 17.000 χαμηλά φυτά και 42 δέντρα, σε 18 από τα 22 παρτέρια του πάρκου.
Δεδομένου του εμβαδού των παρτεριών αυτών, προκύπτει ότι κατά μέσο όρο φυτεύονται 2,5 φυτά ανά τ.μ. Λόγω των πυκνών αυτών φυτεύσεων, σχεδόν όλα τα παρτέρια του πάρκου καθίστανται μη επισκέψιμα και άρα μη διαθέσιμα για εκδηλώσεις ή άλλες χρήσεις.
Το βασικό όμως πρόβλημα είναι ότι η σημερινή κατάσταση του πάρκου με τα άδεια παρτέρια οφείλεται ως επί το πλείστον στις συνθήκες σκίασης που επικρατούν στο πάρκο και υπό τις οποίες λίγα φυτά (κυρίως δασικά) μπορούν να επιβιώσουν.
Σαν μέσο όρο, τα 165 διαφορετικά φυτικά είδη που προτείνονται από τη μελέτη για το πάρκο απαιτούν συνθήκες ημι-σκίασης, δεδομένου ότι κάθε είδος έχει διαφορετικές ανάγκες φωτισμού και διαφορετικές αντοχές στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για δύο 100% ασύμβατες μεταξύ τους καταστάσεις: ψηλά δέντρα και παχύς ίσκιος από τη μια και χαμηλή βλάστηση με αρκετό φως από την άλλη, και τα δύο μαζί δεν γίνεται!
Αντί για ένα δασογενές περιβάλλον εντός αστικού χώρου, θα έχουμε ένα αστικό χώρο πρασίνου που θα θυμίζει στην καλύτερη περίπτωση το πάρκο Θεοτοκοπούλου και στη χειρότερη την πλατεία Κορνάρου.
Καθόλου τυχαίο δεν θεωρούμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει τρισδιάστατη απεικόνιση της τελικής διαμόρφωσης του πάρκου, όπως π.χ. έγινε στην περίπτωση της διαμόρφωσης του άξονα Δικαιοσύνης-Ίδης-Καλοκαιρινού, που θα ήταν αποκαλυπτική του τι μέλλει γενέσθαι στο πάρκο Γεωργιάδη”.