ηλικιωμένοι

Το υλικό από κάμερες που υπάρχον στο γηροκομείο στα Χανιά και έχει κατασχεθεί  βλέπουν πολύ προσεκτικά οι Διωκτικές Αρχές των Χανίων στην προσπάθειά τους να ξεδιαλύνουν το ομιχλώδες τοπίο που υπάρχει γύρω από τις συνθήκες θανάτου δεκάδων ηλικιωμένων και μετά τις καταγγελίες που υπήρξαν για παραμέληση και  άθλια διαβίωση των τροφίμων στην ιδιωτική μονάδα των ηλικιωμένων.

Στη δικογραφία που σχηματίζεται από την Ασφάλεια Χανίων υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες,  καταθέσεις πρώην υπαλλήλων αλλά και συγγενών τροφίμων στον οίκο ευγηρίας που περιγράφουν άσχημες  καταστάσεις με θύματα τους ηλικιωμένους.

Την ίδια ώρα η υπεύθυνη της μονάδας σε δηλώσεις της κάνει λόγο για ψέματα υπαλλήλων που είχαν εργαστεί εκεί και που είχαν σκοπό να την εκδικηθούν επειδή τους απέλυσε, αλλά και γιατί δεν ενέδωσε η ίδια στους εκβιασμούς τους και δεν κατέβαλε τα χρήματα που της ζήτησαν.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια υπόθεση πολύ σοβαρή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί η εκταφή και άλλων ηλικιωμένων που πέθαναν στο γηροκομείο, αφού η εκταφή που έγινε και οι ιατροδικαστικές πράξεις που ακολούθησαν στα οστά μιας ηλικιωμένης γυναίκας δεν έδειξαν κακώσεις ή κάποιο άλλο αξιοποιήσιμο στοιχείο για την έρευνα στην παρούσα φάση. Η  σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η υπόθεση φαίνεται εκτός από την προκαταρκτική εξέταση που έχει ζητηθεί από την εισαγγελία και με τη χθεσινή παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το θέμα

Η υπεύθυνη πάντως της μονάδας μιλώντας χθες στην «Π» αναφέρει ότι ήταν εκείνη που ζήτησε την εκταφή για να αποδείξει όπως είπε ότι η ηλικιωμένη δεν είχε κακοποιηθεί όσο ζούσε και φιλοξενούνταν στη μονάδα.

Αμφισβητεί επίσης τα όσα υποστήριξαν πρώην υπάλληλοι στην επιχείρηση, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε συνθήκες κόλασης για τους ηλικιωμένους. Μέσα από αυτές τις καταθέσεις γίνεται λόγος για υποσιτισμό των τροφίμων, για χορήγηση φαρμάκων για την καταστολή των ανθρώπων αυτών, για δέσιμό τους στα κρεβάτια και γενικότερα για υπηρεσίες που ενώ έπρεπε να τους παρέχονται αυτό δεν γινόταν.

Σε όλα αυτά και εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας σε διάφορα πεδία, η υπεύθυνη της μονάδας δίνει τη δική της εξήγηση, για όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Όπως τονίζει, οι καταγγελίες έγιναν κατά κύριο λόγο από δύο υπαλλήλους, έναν άντρα και μια γυναίκα, φροντιστές, αλλά και από μια αλλοδαπή κοπέλα που έκανε την πρακτική της στον οίκο ευγηρίας.

Ο πρώτος, που σύμφωνα με την ίδια προχώρησε «στις ψεύτικες καταγγελίες», είναι ένας νεαρός, ο οποίος απολύθηκε, διότι και δεν εκτελούσε τα καθήκοντά του, αλλά και δεν έκανε τεστ για τον κοροναϊό, όταν εκείνος είπε ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. «Απολύθηκε πριν λίγους μήνες  αν και έκανα προσπάθειες να μην τον απολύσω, όμως με κορόιδευε. Από λάθος του έβαλα έναν επιπλέον μισθό, τον οποίο του ζήτησα, δεν επέστρεψε και του απέστειλα εξώδικο.

Για όλα αυτά υπάρχουν έγγραφα» αναφέρει η ίδια και προσθέτει: «η δεύτερη υπάλληλος φαινόταν από τις κάμερες ότι δεν έκανε σωστά τη δουλειά της και κινδύνευαν άνθρωποι με άνοια τους οποίους παραμελούσε. Όταν η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο και η απόλυση ήταν μονόδρομος, τότε με απείλησε ότι θα το πληρώσω ακριβά και με συκοφαντούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχω υποβάλει σε βάρος της μήνυση από την πρώτη στιγμή»

Για την αλλοδαπή κοπέλα που έκανε την πρακτική της η ίδια δεν είχε να δώσει κάποια εξήγηση, θεωρεί όμως ότι το έκανε για να αποσπάσει χρήματα από εκείνη.

Ωστόσο, ερωτηθείσα για τα αίτια θανάτου αλλά και τον μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων που πέθαναν σε στο δεδομένο χρονικό διάστημα, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα και τόνισε ότι ο δικηγόρος της έχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση

Ανακοίνωση  με την οποία παίρνουν θέση για την υπόθεση του οίκου ευγηρίας στα Χανιά, ο οποίος ερευνάται για ενδεχόμενη διάπραξη κακουργημάτων απέστειλαν οι νομικοί σύμβουλοι του ιδρύματος, Νικόλαος Ρουσσόπουλος, δικηγόρος Αθηνών και Ιωάννης Σφακιωτάκης, δικηγόρος Χανίων.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

“1.Ούτε ποινική δίωξη έχει ασκηθεί, Ούτε Αστυνομικό Δελτίο έχει εκδοθεί, Ούτε ευρήματα κακοποίησης διαπιστωθήκαν, στη γενομένη χθες(22-4-21) εκταφή πρώην τρόφιμου του Γηροκομείου.

2.Στις 22-3-21 μεταξύ 05-07.00 π.μ. διενεργήθηκε στις εγκαταστάσεις του Γηροκομείου από υπερεικοσαμελή ομάδα εισαγγελέα, αστυνομικών, Ιατροδικαστών, υγειονομικών, κλπ αιφνιδιαστικός έλεγχος, χωρίς να διαπιστωθεί καμιά αξιόποινη πράξη, ούτε να συλληφθεί ουδείς.

3.Το Γηροκομείο λειτουργεί νόμιμα από του έτους 2009 και τακτικότατα, όπως επιβάλλεται, υποβάλλεται στον έλεγχο του κράτους (Υγειονομικό, κλπ). Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Τσικαλαριά Χανίων αποτελούν κόσμημα για τον τόπο. Στην επιχείρηση αυτή χορηγήθηκε αρχικά άδεια για 16 κρεβάτια και σήμερα ισχύει άδεια του αντιπεριφερειάρχη Χανίων για 47 κρεβάτια. Απασχολούνται επί 24ωρου βάσεως περίπου 20 νοσηλευτές, δύο γιατροί, και οι δύο συνιδιοκτήτριες. Κανένα κρούσμα κοροναιού, (ιδ αντίστοιχα στην Αθήνα κλπ), καμία παράβαση της νομοθεσίας.

4.Η κοινή γνώμη με κατάπληξη άκουγε χθες για έρευνα ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης και έρευνα διάπραξης εγκληματικών παραβάσεων του μισού Ποινικού Κώδικα, δίχως να γίνεται επίκληση καμιάς απολύτως απόδειξης. Με διάτρητες, απαράδεκτες και φωτογραφικές αναρτήσεις παντού διασύρθηκε βάρβαρα η επιχείρηση με τη θεαματική ανάπτυξη της προσπάθειας δύο γυναικών του τόπου.

5.Μένει να βγάλουν τις μάσκες-γιατί γνωρίζουμε- όσοι με νοσηρό μένος και δόλιους στόχους αντιγράφουν μεθοδεύσεις άλλων, προκειμένου να «καμαρώσει» η κοινή γνώμη ποιοι διακινούν τη λάσπη με την επίδειξη της πνευματικής τους ένδειας και των ταπεινών κινήτρων τους.

Έστι δίκης οφθαλμός.”