Οριστική λύση στον γόρδιο δεσμό των καταπατήσεων εκατοντάδων δημοτικών ακινήτων ζητά η Λότζια, με ολοκληρωμένη παρέμβαση που καταθέτει στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την εξαγορά των ακινήτων του Δημοσίου, αποδίδοντας τίτλους ιδιοκτησίας. Την ίδια στιγμή ο Δήμος Ηρακλείου ζητά την παρέμβαση των τοπικών βουλευτών προκειμένου η κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την πρότασή του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εξαγορά καταπατημένων δημοτικών ακινήτων από ιδιώτες.
Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα των καταπατήσεων των δημοτικών ακινήτων είναι ένα πολυδιάστατο κοινωνικό ζήτημα διαφορετικών ταχυτήτων. Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης εξηγεί ότ ο πρώτος στόχος του Δήμου είναι στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο να περιληφθούν και τα δημοτικά ακίνητα και ο δεύτερος στόχος είναι να ενταχθούν πιο εξειδικευμένα οι περιπτώσεις που αφορούν το Ηράκλειο ώστε να δοθεί διέξοδος σε ένα αντικειμενικά κρίσιμο κοινωνικό και πολυεπίπεδο πρόβλημα.
Ειδικότερα όπως εξηγεί, «μεγάλο μέρος της περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου προέρχεται από διανομές του Υπουργείου Γεωργίας. Με τις διανομές αυτές περιήλθαν στην κυριότητα του Δήμου Ηρακλείου δρόμοι, πρανή, χάνδακες, ρέματα αλλά και βοσκές, αγροτικά και αστικά ακίνητα. Στα διαγράμματα και στους πίνακες των διανομών απεικονίζονται επίσης και κοινόχρηστοι χώροι του δήμου που προϋπήρχαν των διανομών.
Πέραν της Κοινότητας Νέας Αλικαρνασσού, έχουν κυρωθεί διανομές στις κοινότητες Καλλιθέας (περιοχή Καρτερός), Σκαλανίου, Βασιλειών (Σύλλαμος, Άγιος Βλάσης), Άγιου Σύλλα, Προφήτη Ηλία, Κυπαρισσίου, Βουτών αλλά και στην πόλη του Ηρακλείου (Κατσαμπάς, Χρυσοπηγή, Ατσαλένιο, Μασταμπάς, Φορτέτσα, Κορώνη, Θέρισσος κ.ά). Σε αρκετές περιπτώσεις τμήματα των παραπάνω κληροτεμαχίων έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες και φορείς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις για απαλλοτριωμένα τμήματα αυτών δεν έχει αποζημιωθεί ο Δήμος.
Η ύπαρξη καταπατήσεων τόσο εντός του αστικού ιστού όσο και σε αγροτικές περιοχές του Δήμου δημιουργεί πολλά και συχνά δυσεπίλυτα προβλήματα όχι μόνο στην εκκαθάριση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ακινήτων του Δήμου αλλά και στην αξιοποίηση και των υπολοίπων περιουσιακών του στοιχείων, στη σύνταξη του Ελληνικού Κτηματολογίου και στην εφαρμογή των σχεδίων πόλης, εις βάρος του συνόλου των κατοίκων του».
Όπως είναι γνωστό, το πιο σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη νομική διαχείρισή του είναι η περίπτωση των καταπατήσεων που έχουν γίνει στη Ν. Αλικαρνασσό.
Αυτό συμβαίνει γιατί το Υπουργείο Γεωργίας μοίρασε τη δεκαετία του 1950 σε ιδιώτες και δημοτικές υπηρεσίες και οργανισμούς κληροτεμάχια που είχε διανείμει το 1932 στην τότε κοινότητα της Νέας Αλικαρνασσού.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι σε κάποιες περιπτώσεις οι κάτοχοι των εκτάσεων αυτών να επικαλούνται τίτλους κυριότητας με πωλητή το ελληνικό Δημόσιο το οποίο, όμως, κατά το χρόνο σύνταξης των σχετικών πωλητηρίων δεν ήταν κύριος των εκτάσεων που εκποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα για το οποίο ασφαλώς δεν φταίνε οι πολίτες.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, ο Δήμος αξιολογεί ότι είναι κρίσιμο να τακτοποιηθούν ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν και σε σχέση με καταπατηθέντα ακίνητα στα οποία προσκυρώνονται τμήματα δημοτικών ακινήτων λόγω της εφαρμογής του σχεδίου πόλης ή τα οποία καταλαμβάνουν μικρή έκταση κοινόχρηστου χώρου. Αντίστοιχα θα πρέπει να δοθούν λύσεις για τα ακίνητα που παραχώρησε το ελληνικό Δημόσιο σε υπηρεσίες και οργανισμούς, ενώ δεν του ανήκαν.