Το πλαίσιο των θεσμοθετημένων ευθυνών του Δήμου Ηρακλείου για τα αδέσποτα ζώα επισημαίνει με σχετική παρέμβαση της η ζωοφιλική οργάνωση Ζωφόρος, υπογραμμίζοντας τις υποχρεώσεις του αλλά και την ανάγκη να συνεχιστούν οι δράσεις που έχει ήδη ξεκινήσει από τις οποίες έχει ανταποδοτικό όφελος.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει : «Η κτηνιατρική περίθαλψη πρέπει να είναι συνεχής, χωρίς διακοπές και αποτελεσματική:
Να εξασφαλίζεται η περίθαλψη επειγόντων περιστατικών (τροχαία, φόλες κλπ) σε όλες τις ημέρες και τις ώρες του χρόνου. Να ενημερώνονται οι δημότες που τυχόν εντοπίσουν ένα ζώο σε ανάγκη σε ώρες που δεν λειτουργεί ο Δήμος για το που πρέπει να απευθυνθούν με όλους τους πρόσφορους τρόπους: όπως δημοσιοποίηση τηλεφώνου συμβεβλημένου κτηνιάτρου αποκλειστικά για επείγοντα περιστατικά.
Να εξασφαλίζεται η περισυλλογή και φιλοξενία : α. Αρρώστων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους β. Μικρών ζώων που τυχόν βρεθούν εγκαταλειμμένα μέχρι την ηλικία των 5 μηνών γ. Ζώων που αφαιρούνται λόγω κακοποίησης από τον κηδεμόνα τους; δ. ζώων που ο κηδεμόνας τους επιθυμεί να παραδώσει στο Δήμο ε. Ζώα που εγκαταλείφθηκαν πρόσφατα και κινδυνεύουν αν παραμείνουν στο δρόμο
Να υπάρχει συνεχές πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων σκύλων και γατών. Να Προβλέπονται δωρεάν στειρώσεις στα ζώα των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και των κτηνοτρόφων (άρθρο 4 παρ.13 του 4830/2021).
Να εξασφαλίζεται η σίτιση και η πότιση των αδέσποτων σκύλων και γατών με την τοποθέτηση και τον ανεφοδιασμό επαρκών ποτιστρών και ταϊστρών σε όλο το Δήμο, που όμως θα υποστηρίζονται από το Δήμο και δεν θα αφεθούν στην τύχη τους.
Να αξιοποιηθεί ο θεσμός των αναδόχων για την φιλοξενία των αδέσποτων
Να γίνεται η ενδεδειγμένα διάθεση των νεκρών αδέσποτων ζώων συντροφιάς (απαγορεύεται να πετιούνται στα σκουπίδια)
Να οριστεί υπεύθυνος του Δήμου για την διαχείριση των ζώων συντροφιάς. Να υπάρχει αρμόδιο τμήμα με διοικητικό υπάλληλο και συνεργείο περισυλλογής.
Να συντάσσεται ετήσιο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την διαχείριση των ζώων συντροφιάς και να αποστέλλεται στο αρμόδιο τμήμα του ΥΠΕΣ. Με προγραμματισμό, στόχους και προϋπολογισμό & σε συνεργασία με την 5μεληεπιτροπή.
Η συγκρότηση και η τακτική λειτουργία της 5μελούς Επιτροπής για την παρακολούθηση του προγράμματος αυτού
Να υπάρχει συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία ή ενώσεις.
Να υπάρχει μέριμνα του Δήμου για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, την ενημέρωση του κοινού και την πρόληψη της δημιουργίας νέων αδέσποτων.
Να αξιοποιεί ο Δήμος τις σχετικές χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΣ από τον Φιλόδημο και τους ΚΑΠ.
Να εφαρμόζεται το έγγραφο που είχε στείλει η Γενική Γραμματεία ΥΠΕΣ υπογεγραμμένο από Μ. Δημοπουλου για τη διεύρυνση του ωραρίου του κυνοκομείου, με πολλαπλά οφέλη για δημότες ,εθελοντές και ζώα από αυτή τη διαδικασία.
Επίσης, το έγγραφο του Ειδικού Γραμματέα κ Χρυσακη Ν. για συνεργασία με φιλοζωικό σωματείο για τις δράσεις ευαισθητοποίησης των δημοτών ,με έμφαση την αναγκαιότητα συνέχισης των δράσεων ενημέρωσης, υποστήριξης των εθελοντών του κυνοκομείου, τα ενημερωτικά έντυπα και τη διασύνδεση των εθελοντών.
Αναγκαιότητα προώθησης των υιοθεσιών του κυνοκομείου, όπως έπραττε ο Δήμος Ηρακλείου από το 2021 και μετά.
Τονίζουμε την ανάγκη ανανέωσης της σύμβασης με τον ανάδοχο. Με δικό του μέσον, μεταφέρει και τους εθελοντές της εταιρίας (εργαζόμενους στο κυνοκομείο) , Τους ευρωπαίους κτηνιάτρους κλπ.
Αυτή τη μεταφορά ΔΕΝ την κάνει ο Δήμος .Το όφελος αυτής της συνεργασίας για την υστεροφημία του δήμου ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ.
Η συνέχιση της συνεργασίας με Την Κιβωτό του Νώε για τις γάτες και όχι μόνον επίσης είναι ένα τεράστιο επίτευγμα του Δήμου για το αποτέλεσμα στην κοινωνία των δημοτών του Ηρακλείου . Αν βέβαια επιθυμούν κ οι ίδιοι την συνέχεια της συνεργασίας αυτής».