Η πρόεδρος της ΑΜΑΚ Ειρήνη Βρέντζου
Η πρόεδρος της ΑΜΑΚ Ειρήνη Βρέντζου

Η κατάργηση μιας απόφασης που αφορά στη μείωση της εισφοράς σε γη και σε χρήμα των κληροτεμαχίων, έχει φέρει τα πάνω κάτω σε δεκάδες συμπολίτες μας, που καλούνται να πληρώσουν νέα χαράτσια. Το όλο θέμα έχει «σημάνει καμπανάκι» στην Πολεοδομία της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου που πλέον έχουν σταματήσει να προωθούν διορθωτικές πράξεις διότι είναι αναγκασμένες να χρεώσουν αναδρομικά νέες εισφορές σε όποιον θέλει να κάνει μια απλή διόρθωση ακόμα και ενός τυπικού λάθους στην ιδιοκτησία του.

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει την παρέμβαση του ΤΕΕ/ ΤΑΚ που με ομόφωνη απόφαση του έστειλε επιστολή στον φενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη ζητώντας την παρέμβαση του προκειμένου να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος ή τροπολογία που να διευκρινίζει ότι η κατάργηση της απόφασης της μείωσης της εισφοράς σε γη και σε χρήμα των κληροτεμαχίων, αφορά τα νέα σχέδια πόλης και όχι τις περιοχές με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

Το θέμα εισηγήθηκε στη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου η ΑΜΑΚ, όπου η επικεφαλής της κ. Ειρήνη Βρέντζου, εξηγεί ότι η κατάργηση της μείωσης εισφοράς σε γη και σε χρήμα των κληροτεμαχίων στα σχέδια πόλης δρομολογήθηκε μέσα από τον πρόσφατο νόμο 4759.

Ειδικότερα καταργήθηκαν δύο άρθρα. Τα άρθρα που καταργήθηκαν αφορούν σε «ιδιοκτησίες που παραχωρήθηκαν σε πρόσφυγες για αγροτική αποκατάσταση από την Επιτροπή Αποκαταστάσεων Προσφύγων ή σύμφωνα με τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας, όταν εντάσσονται στο σχέδιο πόλης με τις διαδικασίες του κεφ. Α του Ν. 1337/83, υπόκεινται σε υποχρέωση εισφοράς σε γη μειωμένη κατά το ήμισυ των εισφορών που προβλέπονται από το άρθρο 8 παρ. 4 και επόμενες του Ν. 1337/1983 και μέχρι τμήματος ιδιοκτησίας 2.000 τ.μ.

Η εισφορά σε χρήμα ορίζεται στο ήμισυ της εισφοράς που αναφέρεται στο άρθρου 9 παρ. 2 του Ν. 1337/1983 και μέχρι τμήματος ιδιοκτησίας 2.000 τ.μ. εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των διατάξεων του ίδιου άρθρο 9. Η παραπάνω ρύθμιση αφορά μόνο τις ιδιοκτησίες ή τμήματά τους που κατά τη σύνταξη της πράξης εφαρμογής του σχεδίου ανήκουν κατά κυριότητα στον αρχικό δικαιούχο το σύζυγό του, τους κατιόντες και τους συζύγους τους και τους αδελφούς τους, με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο και αν απεκτήθη η έκταση από αυτούς».

Σύμφωνα με την κ. Βρέντζου, με την κατάργηση των παραπάνω διατάξεων, κατά την ένταξη μιας περιοχής στο σχέδιο πόλης παύει να υπάρχει η μείωση που προβλεπόταν στην εισφορά σε γη και σε χρήμα στις ιδιοκτησίες που παραχωρηθήκαν σε πρόσφυγες για αγροτική αποκατάσταση.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΑΜΑΚ, ανεξάρτητα με την άποψη που μπορεί να έχει κανείς σχετικά με τις μειώσεις αυτές, με τον τρόπο που έγινε η κατάργησή τους δημιουργούνται πολλά σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή της διάταξης σε υφιστάμενα εγκεκριμένα σχέδια πόλης

. Σύμφωνα με το άρθρο 154 δεν προβλέπονται ούτε μεταβατικές διατάξεις, ούτε διευκρινίζεται τι γίνεται σε εγκεκριμένα σχέδια πόλης με κυρωμένες πράξεις εφαρμογής, ή χωρίς. Ήδη η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηράκλειου έχουν σταματήσει να προωθούν όλες τις σχετικές διορθωτικές πράξεις διότι με το γράμμα του νόμου, εάν κάποιος κάνει διόρθωση στους πίνακες της πράξης εφαρμογής έστω και για διόρθωση τυπικών στοιχειών (όπως ένα λάθος στο πατρώνυμο ή τον αριθμό συμβολαίου) χάνει τη μείωση που υπήρχε και πρέπει να υπολογιστούν νέες εισφορές.