Πολιτική παρέμβαση σε τέσσερα Υπουργεία από τον Δήμο Ηρακλείου, καθώς έχουν μπει λουκέτα σε όλους τους οίκους ανοχής της πόλης οι οποίοι είναι αδύνατο να λειτουργήσουν με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Συγκεκριμένα ο Δήμος Ηρακλείου ζητά την παρέμβαση των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, και Υγείας και Πρόνοιας, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι απόλυτη ανάγκη να αλλάξει η νομοθεσία, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν σοβαρότατα κοινωνικά ζητήματα.
Όπως είναι γνωστό, οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπουν την άδεια λειτουργία των οίκων ανοχής, θέτουν αυστηρότατους περιορισμούς σε σχέση με την απόσταση που θα πρέπει να απέχουν από εκκλησίες και σχολεία.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτήρια που απέχουν σε ακτίνα λιγότερο από 200μ. από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, νοσηλευτικά ιδρύματα, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, βιβλιοθήκες, πλατείες, παιδικές χαρές, οικοτροφεία…
Όλες αυτές οι περιοριστικές διατάξεις δημιούργησαν ένα ασφυκτικό καθεστώς σε σχέση με τη χωροθέτηση της λειτουργίας των οίκων ανοχής καθώς διαμορφώθηκε ένα απαγορευτικό καθεστώς για την αδειοδότησή τους.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, ο Δήμος αναγκάστηκε να προχωρήσει στη σφράγισή τους μετά και από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όπως προκύπτει από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2014 είχε καθοριστεί στους είκοσι ο αριθμός των αδειών των «σπιτιών των στεναγμών» ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου απέμειναν συνολικά τέσσερις οίκοι ανοχής που προσπάθησαν να εξαντλήσουν τα περιθώρια που υπάρχουν για να παρατείνουν τη λειτουργία τους.
Οι οίκοι ανοχής με δικαστικές προσφυγές τους, επιχείρησαν να ανακόψουν τη σφράγισή τους χωρίς όμως επιτυχία, γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό στο Δήμο Ηρακλείου, που με παρέμβασή του σε τέσσερα Υπουργεία ζητά να αλλάξει η νομοθεσία ώστε να μπορούν να επαναλειτουργήσουν.
Όπως τονίζει ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός, «όλα αυτά τα χρόνια που οι οίκοι ανοχής λειτουργούν μέσα στην πόλη δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα καθώς έχουν ενσωματωθεί διακριτικά και χωρίς να ενοχλούν το ευρύτερο περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική Αρχή θεωρεί αφενός σημαντικό το γεγονός ότι οι οίκοι ανοχής θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να νομιμοποιήσουν τη λειτουργία τους και αφετέρου, να μην απομακρυνθούν από τον αστικό ιστό, καθώς το αντίθετο θα δημιουργούσε συνθήκες γκετοποίησής τους».
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο μια συγκροτημένη πρόταση η οποία προωθείται προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε να αλλάξει η νομοθεσία που διέπει την αδειοδότηση των οίκων ανοχής. Σύμφωνα με την πρόταση του Σώματος, θα πρέπει το εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο να αποφαίνεται για τη νομιμοποίηση της χωροθέτησής τους εξετάζοντας ανά περίπτωση την κάθε αδειοδότηση ξεχωριστά.
Ο ίδιος σημειώνει ότι πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις. Η προσέγγιση του Δήμου είναι να μην μπει λουκέτο στις επιχειρήσεις αυτές, καθώς επιτελούν σημαντικό ρόλο σε μια πόλη με συνεχώς αυξανόμενα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά.
Είναι σημαντικό αυτές οι υπηρεσίες που παρέχουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να γίνεται σε οργανωμένους χώρους που διασφαλίζουν όλες τις υγειονομικές προδιαγραφές.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνει θα βλέπουμε το θλιβερό θέαμα να εκδίδονται γυναίκες ανεξέλεγκτα στους δρόμους της πόλης χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει το πού μπορούν να οδηγήσουν οι καταστάσεις αυτές.