Να προλάβει τα φαινόμενα λειψυδρίας σε Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο Λασιθίου προσπαθεί η Περιφέρεια Κρήτης.
Χθες ο περιφερειάρχης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, υπέγραψε την ένταξη δύο έργων στο ΠΕΠ Κρήτης (Ε.Π. Κρήτης 2014-2020) που στοχεύουν στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση φαινομένων λειψυδρίας.
Πρόκειται για τις μελέτες Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης (master plan) των Δ.Ε.Υ.Α. Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου συνολικού προϋπολογισμού 310.955 ευρώ και είναι σε συνέχεια αντίστοιχου έργου που προηγήθηκε για τον Δήμο Χανίων.
Η μελέτη για το master plan του Ηρακλείου είναι προϋπολογισμού 254.854 ευρώ και η αντίστοιχη για το σχέδιο του Αγίου Νικολάου είναι προϋπολογισμού 56.101 ευρώ. Οι μελέτες αυτές, όπως έγινε γνωστό, έχουν στόχο να δώσουν απαντήσεις στη διαχείριση κρίσεων που μπορούν να ανακύψουν στον τομέα της ύδρευσης και περιλαμβάνουν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ορθολογική και οργανωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
«Το φαινόμενο της λειψυδρίας απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες. Τα δυο master plan που χρηματοδοτούμε, θα προετοιμάσουν σωστά τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς για την καλύτερη διαχείριση του νερού και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους Δήμους, στοχεύει με τα έργα αυτά στην καλή προετοιμασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.
Το έργο για το Ηράκλειο περιλαμβάνει λεπτομερή καταγραφή και κοστολόγηση του συστήματος υδροδότησης του Δήμου Ηρακλείου και των υποστηρικτικών υπηρεσιών, κριτική διαστασιολόγηση του συστήματος με τη χρήση μοντέλων προσομοίωσης για την απρόσκοπτη υδροδότηση του δήμου Ηρακλείου σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Επίσης, προβλέπεται η μελέτη να προσδιορίσει την κοστολόγηση όλων των απαραίτητων μέτρων έργων και ενεργειών για τη μείωση των απωλειών του συστήματος υδροδότησης, όπως το μη τιμολογημένο νερό.
Ακόμα θα γίνει προσδιορισμός του προγράμματος έργων και προμελέτη όλων των υδραυλικών και υδρογεωλογικών έργων και ενεργειών που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη υδροδότηση του δήμου Ηρακλείου σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα με νερό κατάλληλης ποιότητας αλλά και τη διατήρηση των υδατικών πόρων.
Παράλληλα, προβλέπεται η εκπόνηση Σχεδίου Ασφάλειας νερού με στόχους τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την υιοθέτηση και εφαρμογή ορθών πρακτικών στο δίκτυο διανομής του πόσιμου νερού, καθώς και Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του προγράμματος έργων που θα περιλαμβάνει το Γενικό Σχέδιο Ύδρευσης.
Διαβάστε ακόμα:
-
ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ: “Καμπανάκι” για την ξηρασία στην Κρήτη
-
ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΥΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ: Προληπτικά μέτρα ενόψει καλοκαιριού