Στην αναβολή της σφαγής χιλιάδων αρνιών από τους κτηνοτρόφους της Κρήτης οδηγεί η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να παρατείνει τα μέτρα για τον περιορισμό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ως 19 Αυγούστου.
Έτσι, η αισιοδοξία που είχε εκφραστεί την προηγούμενη μέρα και διά στόματος του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, χθες μετατράπηκε σε απογοήτευση. Οι επιπτώσεις στην κτηνοτροφία της Κρήτης θα είναι πολύ σοβαρές, ενώ η αγορά του νησιού τον Δεκαπενταύγουστο θα μείνει χωρίς αρνιά.
Επιπλέον είναι και οι κοινωνικές εκδηλώσεις που θα γίνουν και σε αυτές προσέβλεπαν οι κτηνοτρόφοι για την κατανάλωση των κρητικών αρνιών. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην «Π» ο προσωρινός πρόεδρος νεοσύστατου συλλόγου κτηνοτρόφων Λευτέρης Τριανταφυλλάκης: «Ήταν μια αρνητική εξέλιξη που δεν την περιμέναμε, καθώς στην περιοχή μας δεν υπήρξαν άλλα κρούσματα από τα δύο πρώτα.
Μάλιστα από την πλευρά μας είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για να γίνει η σφαγή των αρνιών με όλα τα μέτρα ασφαλείας». Ήδη από την ανακοίνωση της απόφασης επικρατεί αναβρασμός, ενώ σήμερα οι κτηνοτρόφοι θα επισκεφθούν την Περιφέρεια, γνωρίζοντας ωστόσο ότι πιθανή εξαίρεση της Κρήτης από τη γενική απόφαση για τη χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Όπως είπε στην «Π» ο πρόεδρος των κρεοπωλών, Λευτέρης Ντουράκης, δεν υπάρχουν αρνιά πλέον στα κρεοπωλεία, μόνο αν κάποιοι επέλεξαν να πάρουν εισαγωγής, που δεν προτιμώνται ιδιαίτερα από τους Κρητικούς. Η γενική απόφαση που εκδόθηκε και δεν εξαιρεί την Κρήτη αναφέρει:
«Μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων Πανώλης Μικρών Μηρυκαστικών στις ΠΕ Ροδόπης, Δράμας, Αιτ/νίας, Ηλείας και Καρδίτσας, καθώς και τη συνέχιση καταγραφής νέων κρουσμάτων στην ΠΕ Λάρισας, Τρικάλων και Κορίνθου, με αποτέλεσμα την εμπλοκή στη διαχείριση του νοσήματος (Ζώνη προστασίας και Ζώνη επιτήρησης) των Περιφερειών Αν. Μακεδονίας Θράκης και Δυτ. Ελλάδας και με στόχο την αποτροπή διασποράς του νοσήματος, απαγορεύονται από 09/08 έως και 19/08 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή, σφαγή και προς θερινούς βοσκότοπους καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό.
Στις 19/08 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος».
Επικοινωνία Κ. Τσιάρα με την Ευρωπαία επίτροπο
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, είχε χθες η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, αναφορικά με το θέμα της πανώλης των αιγοπροβάτων.
Θυμίζουμε ότι το μέλος της ελληνικής κυβέρνησης έχει στείλει επιστολή στην Κομισιόν και τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ζητώντας από την Ε.Ε. την ενεργοποίηση μηχανισμών που θα διασφαλίσουν και από ευρωπαϊκούς πόρους αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, των οποίων τα κοπάδια επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία η κα Κυριακίδου ενημερώθηκε αναλυτικά από τον κο Τσιάρα για την επιδημιολογική εξέλιξη της νόσου της πανώλης των αιγοπροβάτων στη χώρα μας και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου και των Περιφερειών για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 687/2020, που αφορά τον περιορισμό και την εκρίζωση της πανώλης.
Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε στην Ευρωπαία Επίτροπο το αίτημα που διατύπωσε στην επιστολή του τόσο προς την ίδια όσο και στους 26 ομολόγους του της ΕΕ, αλλά και στον Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας, Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι, ότι είναι επιτακτική η παροχή οικονομικής βοήθειας, όχι μόνο για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων με το υψηλότερο δυνατό ποσό για την απώλεια κάθε ζώου αλλά και για την αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματός τους.
Η Επίτροπος είπε ότι είναι στο πλευρό της Ελλάδας και ότι η Κομισιόν θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες για εξεύρεση πόρων, με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Προσέθεσε, δε, ότι μέριμνα της Επιτροπής είναι η εφαρμογή των κανόνων βιοασφάλειας για την προστασία καταναλωτών και του ζωικού κεφαλαίου, τα οποία, όπως αναγνώρισε, ήδη η Ελλάδα υλοποιεί σε εφαρμογή του Κανονισμού 687/2020.