η διαδικασία κτηματογράφησης

Νέα παράταση δόθηκε στη διαδικασία κτηματογράφησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στους Δήμους του νομού Ηρακλείου, μέχρι τις 10 Ιουλίου, ενώ με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες δίδεται η δυνατότητα στον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει σε νέα εξάμηνη επιμήκυνση της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βιάννο, στον Μινώα, στη Γόρτυνας στη Φαιστό, και στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων.

Η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη

Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα των απογοητευτικών στοιχείων που προκύπτουν, από τους αριθμούς, που είναι αμείλικτοι, καθώς όπως προκύπτει δεν ξεπερνά το 15 % το ποσοστό συμμετοχής του κόσμου στην όλη διαδικασία.

Όπως τονίζει η αντιδήμαρχος πολεοδομίας κ. Στέλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στην όλη διαδικασία καθώς ένας σημαντικός αριθμός πολιτών αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες και καθυστερήσεις στη συγκέντρωση των απαραιτήτων εγγράφων και δικαιολογητικών για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους.

Η ίδια υποστηρίζει ότι ήταν λάθος το γεγονός ότι το κεφάλαιο της κτηματογράφησης άνοιξε σε μια προεκλογική περίοδο καθώς υπάρχει μεγάλος φόρτος στις δημόσιες υπηρεσίες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τη απαιτούμενη ευελιξία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών ακινήτων κ. Κώστας Αράπογλου τονίζει ότι το πιο κρίσιμο στη διαδικασία κτηματογράφησης είναι να γίνει σωστή αποτύπωση της ιδιοκτησίας του κάθε πολίτη.

ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου,
Ο κ. Κώστας Αράπογλου

Όπως εξηγεί είναι κρίσιμο ζήτημα να αποδοθούν σωστά οι συντεταγμένες του κάθε ακινήτου, διότι σε αντίθετη περίπτωση ο πολίτης θα χρειαστεί να διορθώσει το λάθος του πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον χρήματα και ενδεχομένως και να καταλήξει ακόμα και σε δικαστική προσφυγή για το σκοπό αυτό.

Αυτό που έχει διαφανεί από τον τρόπο που εξελίσσεται η διαδικασία κτηματογράφησης είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες τα ακίνητα για τα οποία δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας, και οι κάτοχοι  αυτών των εμπράγματων δικαιωμάτων καταφεύγουν στους συμβολαιογράφους προκειμένου να εξασφαλίσουν ένορκες βεβαιώσεις για να τα κατοχυρώσουν.

Εκατοντάδες συμπολίτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια γραφειοκρατία που ποτέ δε διαχειρίστηκαν καθώς είναι δεκάδες  οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία που όφειλαν να κάνουν για να κατοχυρώσουν τους τίτλους των εμπράγματων δικαιωμάτων τους. Όπως προκύπτει υπάρχουν προβλήματα με διαθήκες στις οποίες δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς, με προσύμφωνα που δεν έχουν γίνει συμβόλαια, και με χρησικτησίες όπου δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας…

Μέσα σε όλα αυτά καταγράφονται και αντιδράσεις σε σχέση με το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αφού στις περισσότερες περιπτώσεις ο κλήρος είναι διάσπαρτος και πολυτεμαχισμένος με πολλούς συνιδιοκτήτες.

Όπως είναι γνωστό, στα ακίνητα εντός του αστικού ιστού η χρέωση σε κάθε ακίνητο σε όποια μορφή μπορεί να έχει (οικόπεδο, σπίτι αγροτεμάχιο) είναι 35 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στα εκτός οικισμού ακίνητα εάν ένας πολίτης έχει μόνο ένα σπίτι ή ένα οικόπεδο ή ένα χωράφι πληρώνει 35 ευρώ.

Αν όμως έχει δύο πληρώνει 70 ευρώ. Στην περίπτωση που ο πολίτης έχει περισσότερα από δύο ακίνητα η χρέωση είναι η ίδια.

Κάπου όμως εδώ υπάρχει μια παγίδα. Ποια είναι αυτή; Το γεγονός ότι βασικός όρος για να πληρώσει 70 ευρώ για τα περισσότερα από δύο ακίνητα του , είναι να βρίσκονται όχι μόνο στον ίδιο Δήμο, αλλά και στον ίδιο οικισμό!

Επειδή όμως οι περισσότερες ιδιοκτησίες είναι διάσπαρτες, ο κόσμος θα πρέπει να πληρώνει ξεχωριστά για την ιδιοκτησία του σε κάθε οικισμό και έτσι το κόστος χρέωσης πολλαπλασιάζεται.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πολίτες που έχουν χωραφάκια με  ελιές σε διάφορα κοντινά χωριά  και θα πρέπει να πληρώσουν ξεχωριστά επειδή δεν είναι ενταγμένα στον ίδιο οικισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος κτηματογράφησης που θα τους χρεωθεί.