Παράταση διαβούλευσης για τη μελέτη του πάρκου Γεωργιάδη

Προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου έχουν όλοι όσοι επιθυμούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους, για τη μελέτη ανάπλασης και διαχείρισης του πάρκου Γεωργιάδη, η οποία παρατείνεται για μια εβδομάδα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό φορέων και πολιτών να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Οι προτάσεις κατατίθενται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις στη γραμματεία αντιδημάρχου Tεχνικών Έργων, Αυτεπιστασίας και  Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο email [email protected], Βασαρμιδάκη Δέσποινα, διεύθυνση τεχνικών έργων και μελετών στο email: [email protected].

Η παράταση της κατάθεσης προτάσεων δρομολογήθηκε μετά από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε στην εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης ανάπλασης του Πάρκου το οποίο έκανε δεκτό η δημοτική Αρχή. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Γ. Αναστασάκης αμέσως μετά το τέλος της διαβούλευσης όλο το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα επεξεργαστεί από μια επιστημονική ομάδα την εποπτεία της οποίας θα έχει η διευθύντρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Κοζυράκη.

Στην επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΤΕΕ ΤΑΚ του ΓΕΩΤΕΕ της αρχαιολογίας της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου, των Φυλών του Πάρκου, του κεντρικού διαμερίσματος, και  της τεχνικής υπηρεσίας.

Το τελικό υλικό που θα προκύψει από τη διαβούλευση θα οδηγηθεί στο δασαρχείο προκειμένου να δώσει την τελική έγκριση του. Μάλιστα όπως διαβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος θα ζητηθεί από το δασαρχείο να έχει τη συνεπίβλεψη της υλοποίησης του έργου της ανάπλασης ώστε να μη γίνουν λάθη και αστοχίες στα κλαδέματα των δέντρων.

Ό ίδιος υπογραμμίζει  ότι επιθυμία της δημοτικής Αρχής, είναι να σεβαστεί το δημόσιο διάλογο από τον οποίο προκύπτει η επιθυμία του κόσμου να μην αλλάξει η φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας του πάρκου.

Αυτό αναδείχτηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην προχθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου με στόχο να παρουσιάσει το περιεχόμενο της μελέτης ανάπλασης του πάρκου.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης καταγράφηκε η αγωνία των πολιτών να προστατευτούν να δέντρα του πάρκου το οποίο υπογραμμίστηκε ότι θα πρέπει να μείνει ανοικτό για όλους και σε ότι αφορά στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται.

Ωστόσο η  συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη των πολιτών που συμμετείχαν στην εκδήλωση  να εκφραστούν, για όλο αυτό που έχει συμβεί τόσα χρόνια στην πόλη, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο ιστορικός χαρακτήρας και η ταυτότητα της πόλης, δείχνοντας με το δάχτυλο την πλατεία Ελευθερίας την πλατεία Κορνάρου, τις κατεδαφίσεις της παλιάς πόλης, που συνδέονται όπως υπογραμμίστηκε  άρρηκτα με το ζήτημα της διαχείρισης του πρασίνου. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά τόνισε μια  συμπολίτης «έλλειψη πολιτισμού, δεν είναι μόνο να γράφονται συνθήματα σε μνημεία, αλλά και να κόβονται τα δέντρα…».

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης που είχε χαρακτήρα σφοδρής αντιπαράθεσης, αναδείχτηκε η δυσπιστία των πολιτών στις διαβεβαιώσεις του Δήμου να πεισθούν από τις πολιτικές δεσμεύσεις της δημοτικής Αρχής σε σχέση με το ότι δεν θα κοπούν δέντρα στο πάρκο, γεγονός που ανάγκασε τον αντιδήμαρχο να το επαναλάβει κατ’ επανάληψη με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο.

Η συζήτηση που είχε εκρηκτικές λεκτικές συγκρούσεις οι οποίες κυριολεκτικά κινδύνευσαν να την “τινάξουν στον αέρα”  κρατήθηκε ζωντανή για περισσότερο από 3.30 ώρες ένα βασικό λόγο. Ότι και οι δύο πλευρές ήθελαν να συνεχιστεί ο διάλογος και αυτό όπως αποδεικνύεται θεμελιώνει μια ουσιαστική αρχή.

Η εκδήλωση έκλεισε  με τον πολιτικό επίλογο της αντιδημάρχου κ. Α.Πλεύρη η οποία εκπροσωπώντας τη δημοτική Αρχή και απευθυνόμενοι στους πολίτες  τόνισε ότι «όσα και να κάνουμε πάντα αισθανόμαστε ότι σας χρωστάμε…και στην κατεύθυνση αυτή προσπαθούμε να διαχειριστούμε το χρέος μας».