Την πλήρη απαλλαγή των 9 εκ των 12 κατηγορουμένων στην υπόθεση της δράσης διεθνούς εγκληματικού δικτύου το οποίο φέρεται να διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα και από τη χώρα μας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω κυρίως του αεροδρομίου Ηρακλείου, πρότεινε χθες ο εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης κ. Νίκος Μαρκάκης.
Αντιθέτως, ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε ενοχή για τους άλλους τρεις κατηγορούμενους, τους δύο εργαζόμενους στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Σπάτων αντίστοιχα και έναν Σύρο που αποτελούσε μυστικό «σύνδεσμο» του πρώτου. Ακόμα όμως και γι’ αυτούς πρότεινε την απαλλαγή τους από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.
Ανάμεσα στους 9 για τους οποίους προτάθηκε πλήρης απαλλαγή είναι και ένας 31χρονος Σύρος, ο ρόλος του οποίου είχε χαρακτηριστεί από την Αστυνομία καταλυτικός.
Όπως προκύπτει, σε αντίθεση με τα όσα αποδίδονται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στους 12 κατηγορούμενους, ο εισαγγελικός λειτουργός αξιολογώντας το αποδεικτικό υλικό της ογκώδους δικογραφίας, έκρινε ότι η υπόθεση ποινικά πρέπει να κινηθεί σε διαφορετική βάση σε σχέση με τα όσα είχαν παρουσιαστεί. Με αυτό το σκεπτικό πρότεινε ενοχή των τριών και μόνο για τις περιπτώσεις διακίνησης που αφορούν το Ηράκλειο.
Οι τρεις για τους οποίους προτάθηκε ενοχή είναι: ένας 31χρονος Έλληνας, ο οποίος εργαζόταν σε εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης αεροπορικών εταιρειών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», μια 46χρονη εργαζόμενη στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και ο ένας 52χρονος Σύρος, ο οποίος κατά την Αστυνομία αποτελούσε τον σύνδεσμο του 31χρονου με τον εγκληματικό «πυρήνα» της Κρήτης.
Στη δικογραφία γίνεται λόγος για τέσσερις συνεργαζόμενους εγκληματικούς πυρήνες σε Κρήτη, Αθήνα, βόρεια Ελλάδα και Τουρκία, οι οποίοι ούτε καν ελήφθησαν υπόψη από τον εισαγγελικό λειτουργό ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων.
Και όμως για την υπόθεση αυτή, που τουλάχιστον σε επίπεδο εισαγγελικής πρότασης φέρεται πλέον «αποδυναμωμένη», η ηγεσία της τοπικής ΕΛΑΣ είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων στο έντονο ενδιαφέρον αξιωματούχων των Βρυξελλών ενώ το υλικό που είχε στη διάθεσή του το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος διαβιβάστηκε και στην Ιντερπόλ για περαιτέρω έρευνες σε διεθνές επίπεδο. Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αναμένεται σήμερα.