Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου που μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό χώρο με μηνιαίο μίσθωμα 5.000 ευρώ
Να έχεις τη λύση και να επιλέγεις το πρόβλημα. Διότι πώς αλλιώς μπορεί να περιγράψει κάποιος τον παραλογισμό της εγκατάλειψης των τριών δημόσιων κτηρίων της πόλης, που όχι μόνο δεν μπορούν να επιτελέσουν τον ρόλο τους καθώς καταρρέουν, αλλά παράλληλα πληρώνουμε ως κράτος υπέρογκα ποσά για την ενοικίαση ιδιωτικών κτηρίων που μισθώνονται.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, άλλωστε, ότι για τη στέγαση του Ειρηνοδικείου, που μόλις πρόσφατα μετακόμισε από δημόσιο κτήριο στην οδό Χ. Γιάνναρη και Έβανς, λόγω των βαρύτατων στατικών προβλημάτων του, ενοικιάστηκε ένας νέος χώρος για τον οποίο ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώνει 5.000 ευρώ τον μήνα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αφήνουμε να καταστραφεί το ιστορικό κτηριακό απόθεμα της πόλης και την ίδια στιγμή μισθώνονται ιδιωτικά κτήρια με τσουχτερά ενοίκια για τις ανάγκες στέγασης των δημόσιων υπηρεσιών.
Πρόκειται για έναν πραγματικά προκλητικό παραλογισμό σε βάρος της κοινωνίας, η οποία όχι μόνο πληρώνει το μάρμαρο της μίσθωσης νέων κτηρίων, αλλά την ίδια στιγμή χάνει μέσα από τα χέρια της την ιστορική κληρονομιά της πόλης όπως αυτή σώζεται μέσα από τα εξαιρετικής σπουδαιότητας διατηρητέα κτίσματά της.
Με δηλώσεις της στην «Π» η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας κ. Στέλλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη σημειώνει ότι είναι απαράδεκτο και προκλητικό να πληρώνουμε ενοίκια για τη στέγαση υπηρεσιών και την ίδια στιγμή να μην αποκαθίστανται τα τρία ιστορικά κτήρια της πόλης που εκτός από την αδιαπραγμάτευτη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία τους θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο στο οξύτατο πρόβλημα των αναγκών στέγασης των δημοσίων υπηρεσιών.
Η ίδια αποκαλύπτει: “ο Δήμος Ηρακλείου γίνεται αποδέκτης πάρα πολλών αιτημάτων δημοσίων υπηρεσιών που ασφυκτιούν και αναζητούν χώρους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ζητούν λοιπόν τη βοήθεια του Δήμου για να τους διαθέσει χώρους και δυστυχώς δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε, την ίδια ώρα που τόσο σημαντικά κτήρια στην καρδιά της πόλης μένουν αναξιοποίητα”.
Σε κάθε περίπτωση η κατάρρευση των τριών ιστορικών κτηρίων της πόλης και συγκεκριμένα αυτού που φιλοξενούσε το Ειρηνοδικείο στην οδό Χ. Γιάνναρη, του κτηρίου που φιλοξενούσε το Αστυνομικό Τμήμα στα Λιοντάρια και της Τροχαίας στην Ταγματάρχου Τζουλάκη, αποτελεί βαρύτατη πρόκληση στην ιστορία του τόπου και στις ανάγκες της πόλης
. Τα κτήρια μέρα με τη μέρα βαραίνουν επικίνδυνα, περιμένοντας να… ωριμάσουν οι συνθήκες και η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Ένας ασύλληπτος γραφειοκρατικός κυκεώνας που μεσολαβεί αποτελεί ανάχωμα στην παραχώρηση των ιστορικών αυτών κτηρίων στον Δήμο Ηρακλείου που έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει την παραχώρηση της χρήσης τους.
Και είναι βέβαιο ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι ανατρέψιμη όσο δεν σχηματίζεται ένα ισχυρό διεκδικητικό μέτωπο από φορείς της πόλης που θα απαιτήσουν να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου τα κτήρια αυτά να περιέλθουν στη δικαιοδοσία του Δήμου.