Με black-out απειλούνται νευραλγικές κλινικές του Βενιζελείου Νοσοκομείου, η λειτουργία του οποίου εξακολουθεί να κινείται σε τεντωμένο σχοινί υπό συνθήκες παράνοιας. Χθες υπέβαλαν παραιτήσεις δύο γιατροί, μία παθολόγος στο Τμήμα Αιμοδοσίας και μία αιματολόγος, με την παραίτηση αυτή να βάζει «βόμβα» στη λειτουργία της Αιματολογικής κλινικής. Νοσοκομειακοί κύκλοι προειδοποιούν ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα να παραμείνει ανοιχτή η κλινική, αφού ουσιαστικά μένει με τρεις γιατρούς.
Και αυτό είναι μόνο η αρχή! Μόλις προχθές γράφαμε για τον κίνδυνο ομαδικών παραιτήσεων γιατρών, ενώ έντεκα παθολόγοι απέστειλαν εξώδικα διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης που εξακολουθεί να τηρεί σιγή ιχθύος, παρά τις σοβαρές δημόσιες καταγγελίες, τον γενικότερο ξεσηκωμό του ιατρικού προσωπικού και την κοινωνική κατακραυγή.
Την ίδια ώρα οι μετακινήσεις παθολόγων από το Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ στο πολύπαθο νοσοκομείο Ρεθύμνου συνεχίζονται, με τις εφημερίες στα δύο νοσοκομεία να εκτελούνται σε ρυθμούς φρενίτιδας. Υπό αυτό το καθεστώς ασφυκτικής πίεσης ανακαλούνται άδειες γιατρών στις παθολογικές κλινικές που επιστρέφουν κακήν-κακώς για να καλύψουν το… χάος.
SOS από τους ιατρικούς συλλόγους της Κρήτης
Κοινή σύσκεψη όλων των φορέων υγείας του νησιού προκειμένου να βρεθούν λύσεις πριν καταρρεύσει παντελώς το σύστημα ζητούν με κοινή τους παρέμβαση οι πέντε ιατρικοί σύλλογοι της Κρήτης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν υπογραμμίζεται:
“Καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση για τη δημόσια υγεία στην Κρήτη, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης οι οποίοι θεσμικά είναι υπεύθυνοι για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, προτείνουμε κοινή σύσκεψη με:
– την διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης,
– τους διοικητές των νοσοκομείων της περιφέρειας της Κρήτης,
– τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της περιφέρειας της Κρήτης και
– τους εκλεγμένους εκπροσώπους των ιατρών στα νοσοκομεία της Κρήτης,
με ταυτόχρονη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.
Για πρώτη φορά παρατηρούμε μία έκρυθμη κατάσταση, που αφορά την λειτουργία των Νοσοκομείων της Κρήτης:
– Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν υπάρχουν παθολόγοι, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνονται μετακινήσεις παθολόγων από άλλα νοσοκομεία της Κρήτης δημιουργώντας έτσι πρόβλημα και στα τροφοδοτούντα νοσοκομεία, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πλημμελής αντιμετώπιση των ασθενών λόγω της μη ύπαρξης ιατρικής συνέχειας στην διάγνωση και αντιμετώπιση τους.
– Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, ιατροί απειλούν με εξώδικα διότι θεωρούν ότι με τις μετακινήσεις αποδυναμώνεται το ήδη υποστελεχωμένο Βενιζέλειο νοσοκομείο.
– Στο νοσοκομείο Χανίων ανακοινώθηκαν παραιτήσεις ιατρών χειρουργών, λόγω των εξοντωτικών ωραρίων στις εφημερίες.
– Στα Νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας η απουσία ιατρών σε κομβικές ειδικότητες έχει ως συνέπεια την γενικότερη δυσλειτουργία όχι μόνο συγκεκριμένων τμημάτων αλλά και των Νοσοκομείων στο σύνολό τους.
Μπροστά σε αυτή την γενικευμένη δυσλειτουργία του συστήματος υγείας στην ΚΡΗΤΗ και προτού επέλθει περαιτέρω επιδείνωση με δραματικές συνέπειες, καλούμε όλες τις πλευρές προς συζήτηση για ανεύρεση λύσεων”.
Η ανακοίνωση υπογράφουν οι:
Αλέξανδρος Πατριανάκος, Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου
Παρασκευή Ορφανουδάκη, Ιατρικός Σύλλογος Χανίων
Αναστασία Καπελέρη, Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Κωνσταντίνος Νικολαράκης, Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου
Ιωάννης Κατσαράκης, Ιατρικός Σύλλογος Σητείας.