Σχεδόν ισάξιο του πραγματικού χρυσού αναδεικνύεται για την τοπική αγορά το κρητικό ελαιόλαδο, το οποίο φαίνεται πως έχει εξελιχθεί στον βασικό ρυθμιστικό παράγοντα τόνωσης της συνολικής κατανάλωσης.
Η πολύ καλή τιμή που έχει τη φετινή σεζόν το λάδι, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου, που αναμένεται ότι θα συλλεχθούν, έχουν αλλάξει κατ’ αρχάς άρδην την ψυχολογία των καταναλωτών, αλλά και έχουν συμβάλει σημαντικά στην τόνωση της ρευστότητας.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τα έσοδα των Κρητικών που έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις λαδιού υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ ειδικά οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, προβλέπεται ότι με ορθή διαχείριση και σωστό προγραμματισμό, θα μπορέσουν να καλύψουν προβλήματα και παθογένειες ετών.
Ασφαλώς αυτά τα δεδομένα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τοπική αγορά, η οποία επωφελείται από την αύξηση της ρευστότητας, αλλά αποτελούν παράλληλα κι ένα πολύ θετικό δεδομένο για την αγροτική παραγωγή και τους παραγωγούς, που βιώνουν μία από την καλύτερη περίοδο των τελευταίων ετών.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε πραγματικά νούμερα, ήδη οι ελαιοπαραγωγοί έχουν καταφέρει να συλλέξουν περίπου 70.000 τόνους ελαιολάδου. Το νούμερο από μόνο του είναι εκπληκτικό, αλλά ακόμα πιο εκπληκτικό είναι το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του λαδιού, εντάσσεται στην κατηγορία “extrisimmo” δηλαδή ελαιόλαδο με ποιοτικά χαρακτηριστικά που είναι ανώτερα ακόμα και από του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Από αυτούς τους 70.000 τόνους βέβαια ελαιολάδου, οι 20.000 τόνοι περίπου, έχουν ήδη καταλήξει σε σπίτια για ιδία κατανάλωση. Αν ληφθεί υπόψη όμως το γεγονός πως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πωλείται προς 4.7 ευρώ το κιλό, μπορεί εύκολα να υπολογιστεί, ακόμα κι αν αφαιρεθεί το 10 % της «κάρτας» που κρατούν τα ελαιουργεία, ότι οι Κρητικοί έχουν «εξοικονομήσει» περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με άλλους Έλληνες που αναγκάζονται να αγοράζουν το λάδι τους.
Σημειώνεται βέβαια πως το νούμερο είναι καταχρηστικό και παρουσιάζεται στη λογική της υπερβολής, είναι ωστόσο ενδεικτικό του αδιαμφισβήτητου γεγονότος, ότι οι Κρητικοί εξοικονομούν πάρα πολλά χρήματα καταναλώνοντας το δικό τους ελαιόλαδο, το οποίο είναι και κορυφαίας ποιότητας.
Στην ίδια λογική, αν ληφθεί υπόψη πως οι 50.000 τόνοι ελαιολάδου πρόκειται να πωληθούν, γίνεται κατανοητό πως αναφερόμαστε σε κέρδη της τάξης των 235 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμα κι αν από το πόσο αφαιρεθούν «κάρτες» ελαιουργείων, λειτουργικά έξοδα, πληρωμές, λιπάσματα και ποσότητες που θα παραμείνουν αδιάθετες, το ποσό παραμένει αφενός τεράστιο, αλλά αφετέρου, υποδηλώνει και τον λόγο για τον οποίο έχει αναπτυχθεί αυτή η δυναμική με το λάδι τη φετινή περίοδο.
Συνεχίζουν ως τον Φεβρουάριο
Με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι η συλλογή ελαιολάδου θα συνεχιστεί αναπόφευκτα έως και τον Φεβρουάριο τουλάχιστον. Οι εκπρόσωποι του αγροτικού κλάδου θεωρούν ότι τη φετινή περίοδο, συνολικά θα συλλεχθούν 120.000 τόνοι ελαιολάδου, από τους οποίους οι 40.000 τόνοι θα παραμείνουν σε νοικοκυριά για προσωπική κατανάλωση.
Αν τα νούμερα επαληθευτούν, σημαίνει ότι σε απόλυτους αριθμούς, η Κρήτη θα έχει καταφέρει να … κερδίσει από το λάδι περίπου 376 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ωστόσο θα ήταν κάτω από 200 εκατομμύρια αν δεν είχε υπάρξει αυτή η εκτόξευση στις τιμές του λαδιού. «Η ικανοποίηση μας ασφαλώς είναι πολύ μεγάλη και θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να πάμε πάρα πολύ καλά τη φετινή περίοδο» αναφέρει μιλώντας στην «Π» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μύρων Χιλετζάκης που προσθέτει:
«Βλέπουμε ότι η ελαιοσυλλογή πηγαίνει πολύ καλά. Δεν φαίνεται πια να υπάρχει κίνδυνος να μείνουν αμάζευτα ελαιόδεντρα, ενώ όλοι έχουν κατανοήσει τη σπουδαιότητα της σωστής συλλογής και διάθεσης ελαιολάδου. Πιστεύουμε ότι θα πάμε πολύ καλά και θα βάλουμε τις βάσεις για ακόμα καλύτερες χρονιές».