Στον κόλπο του Δερματά

Καταιγιστικές εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση του κόλπου του Δερματά φέρνει πόρισμα- κόλαφος του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, που ζητά  αφενός την άμεση επανεκκίνηση των εργασιών, και αφετέρου αποδίδει βαρύτατες ευθύνες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τους χειρισμούς της καθώς προκύπτουν -όπως εντοπίζει-, «πειθαρχικές παραβάσεις βλαπτικές για το δημόσιο συμφέρον».

Το  πόρισμα ζητά τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με σκοπό να προσωποποιηθούν οι ευθύνες και να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε όσους χειρίστηκαν την υπόθεση και έβαλαν φρένο στην ομαλή εξέλιξη των εργασιών.

Όλος ο φάκελος του πορίσματος βρίσκεται ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα Ηρακλείου, από τον οποίο το κλιμάκιο των Επιθεωρητών ζητά να γίνει δικαστική έρευνα προκειμένου να ελεγχθούν όσοι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, συνδέονται με το χειρισμό της υπόθεσης και σε επίπεδο ποινικών ευθυνών.

«Να συνεχιστούν άμεσα οι εργασίες για την αντιδιαβρωτική προστασία»

Το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, δίδει εντολή για την άμεση επανεκκίνηση των εργασιών της μεγάλης παρέμβασης αντιδιαβρωτικής προστασίας στον κόλπο του Δερματά, υπογραμμίζοντας δηκτικά μια σειρά από κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που τα έργα μείνουν ημιτελή, ενώ παράλληλα γίνεται και επίκληση του ιστορικού χαρακτήρα της περιοχής και του σπουδαίου μνημείου του ενετικού τείχους.

Το πόρισμα- καταπέλτης  αποτελεί πανηγυρική δικαίωση για τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου, που βρέθηκε εν μέσω της προεκλογικής περιόδου αντιμέτωπη με μια καταιγιστική επίθεση από τους πολιτικούς αντιπάλους της, σε ό,τι αφορά το χειρισμό της πολύκροτης υπόθεσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με καμβά το επίμαχο θέμα της διαχείρισης των έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά, εξελίχθηκε μια σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με τη μείζονα αντιπολίτευση να αποδίδει βαρύτατους χαρακτηρισμούς σε βάρος της δημοτικής Αρχής, η οποία σύμφωνα με τους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων, κινήθηκε απολύτως εντός του νομικού πλαισίου.

Τι δείχνει το πόρισμα

Όλη η τεκμηρίωση του πορίσματος των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, στηρίζεται στην αποδοχή ότι το σύνολο των εργασιών που εκτελούνται στον κόλπο του Δερματά, συνδέονται άρρηκτα με την αντιδιαβρωτική προστασία της περιοχής και φέρουν την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως είναι γνωστό για να υλοποιηθούν τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου, κηρύχθηκε το κέντρο της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα προβλήματα στην υλοποίηση του άρχισαν να δημιουργούνται αφού τελείωσε ο χρόνος της κήρυξης της έκτακτης ανάγκης, όταν άρχισαν να εγείρονται ζητήματα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία και έδωσε εντολή για την παύση των εργασιών δείχνοντας το κενό κάλυψης του έργου σε επίπεδο αδειοδοτήσεων και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Δεν χρειαζόταν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Σε αυτό ακριβώς το ζήτημα έρχεται να απαντήσει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, που τεκμηριώνει ότι, αφού έκλεισε (λόγω παρέλευσης χρόνου)  η ομπρέλα της κήρυξης του κέντρου της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, «δεν εξέλειπαν» οι λόγοι της εξαίρεσης του έργου από τις αδειοδοτήσεις, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι οι εργασίες υλοποίησης του είχαν χαρακτηριστεί ως «επείγουσες».

Ουσιαστικά το κρίσιμο ζήτημα το οποίο απαντά το πόρισμα, σε όλη την έκταση του είναι ότι και μετά την παρέλευση του χρόνου της κήρυξης του κέντρου της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η συνέχιση των εργασιών αντιδιαβρωτικής προστασίας δεν απαιτούσε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων την οποία ζητούσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Μάλιστα όπως είχε γράψει η «Π» ο Δήμος Ηρακλείου, προκειμένου να καταφέρει να ξεμπλοκάρει το έργο και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,  ζήτησε και έλαβε  από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (Π.Π.Δ.) που δίδονται σε συγκεκριμένης εμβέλειας έργα.

Εδώ ακριβώς οι Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων στο πόρισμα τους περιγράφουν ότι αυτή η διαδικασία δε χρειαζόταν. Και δε χρειαζόταν διότι όπως τεκμηριώνουν η υπαγωγή του έργου σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εξαίρεση της όλης παρέμβασης από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Άρα σύμφωνα με τους Επιθεωρητές για ένα τόσο σημαντικό έργο που έχει χαρακτηριστεί επείγον για μια σειρά από λόγους που συνδέονται με την πολιτική προστασία και οι λόγοι αυτοί δεν έχουν αρθεί, δεν μπορούν να εγείρονται ζητήματα μελέτης περιβαλλοντικής  προστασίας.

Ευθύνες

Σε αυτό μάλιστα το σημείο, επιρρίπτει ευθέως βαριές ευθύνες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αφού με το χειρισμό που έκανε και έδωσε εντολή για την διακοπή των εργασιών, δημιουργούνται όροι και συνθήκες ώστε ο ανάδοχος του έργου να εγείρει οικονομικές απαιτήσεις έναντι του Δήμου, αφού η διακοπή των εργασιών έγινε χωρίς δική του ευθύνη. Αυτό σύμφωνα με τους Επιθεωρητές σηματοδοτεί την επιβάρυνση του προϋπολογισμού του έργου και κυρίως βλάβη του δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα το πόρισμα τεκμηριώνει, ότι ο επείγων χαρακτήρας του έργου πιστοποιείται από την υψηλή επικινδυνότητα που καταγράφεται σε ό,τι αφορά την κατάσταση του παραλιακού τμήματος των ενετικών τειχών και ειδικά του δυτικού τμήματος στα οποία εδώ και χρόνια έχουν καταγραφεί σπηλαιώσεις και ρηγματώσεις που συνδέονται ευθέως με τον έντονο κυματισμό που δέχεται η περιοχή.

Αντίστοιχα, οι Επιθεωρητές τεκμηριώνουν ότι ο επείγων χαρακτήρας της ολοκλήρωσης του έργου, θεμελιώνεται από την αυξημένη επικινδυνότητα που καταγράφεται σε ένα ημιτελές έργο που έχει τεράστια ευαλωτότητα στις κακές καιρικές συνθήκες.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον εμφανίζει και το σημείο του πορίσματος στο οποίο γίνεται λόγος για «απρόβλεπτες ενέργειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης» που όπως εξηγεί δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης σε όσους συμμετείχαν στο διαγωνισμό του έργου, εξηγώντας ότι εάν ήξεραν το πρόκειται να συμβεί με τη διακοπή των εργασιών μπορεί να μη συμμετείχαν στο διαγωνισμό ή να κατέθεταν διαφορετική οικονομική προσφορά…

Σε άλλο σημείο, το πόρισμα εξηγεί ότι το έργο δε δεσμεύεται από τον χρονικό περιορισμό των δύο ετών, σε ότι αφορά στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, και ξεκαθαρίζει ότι «εσφαλμένα και καταχρηστικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης δεν χορήγησε παράταση ισχύος της προγενέστερης απόφασής της με την οποία εξαιρούσε το έργο εξαίρεσης του έργου «Αντιδιαβρωτική Προστασία του Κόλπου του Δερματά» από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης» .

Το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο ασχολείται με συστάσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησης της νομοθεσίας, και στο σημείο αυτό κάνει ειδική αναφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δίδοντας οδηγίες με εξαιρετικά αυστηρό και δηκτικό ύφος.

Παράλληλα, ζητά να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες στον κόλπο του Δερματά, ενώ εντοπίζει πειθαρχικές ευθύνες για τα όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που όπως εκτιμά προέβησαν σε παραβατικές ενέργειες με «ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις για την ολοκλήρωση του ελεγχόμενου έργου, και βλαπτικές για το δημόσιο συμφέρον».

Οι Επιθεωρητές ζητούν να γίνει για το σκοπό αυτό Ένορκη Διοικητική Εξέταση, με σκοπό όπως εξηγούν να προσωποποιηθούν οι ευθύνες, προκειμένου όπως ξεκαθαρίζουν να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε όσους εμπλέκονται. Αντίστοιχα, ζητούν από τον Εισαγγελέα Ηρακλείου να ερευνήσει το αν έχουν συντελεστεί και ποινικές ευθύνες.

Να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες στον κόλπο του Δερματά

Το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, ζητά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες στο πλαίσιο της μεγάλης παρέμβασης της αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά, γεγονός που αναμένεται να γίνει αποδεκτό με ικανοποίηση από την τοπική κοινωνία της Αγίας Τριάδας, που έχει προχωρήσει στη συλλογή υπογραφών, διεκδικώντας την επανεκκίνηση των εργασιών.