ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Το “foundation year” μειώνει την αξία των πτυχίων της Ιατρικής
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

«Όχι» στο λεγόμενο “foundation year” που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των φοιτητών Ιατρικής και όχι μόνο λέει ξεκάθαρα το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης τονίζει πως «κατόπιν εξουσιοδότησης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης ( αρ.  συνεδρίασης 472η/18-11-2021), εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση του Πανεπιστημίου  Κρήτης σε οποιοδήποτε μέτρο μειώνει την αξία των πτυχίων που χορηγεί η Ιατρική  Σχολή και θίγει την επάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε αυτήν.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι αντίθετο στη θέσπιση του λεγόμενου  «foundation year» όπως  παρουσιάζεται  σήμερα.  Είμαστε  μάλιστα  σε  πλήρη  σύμπλευση  με  τις  θέσεις  που  εξέφρασε  η  Ιατρική  Σχολή,  δια  του  Κοσμήτορός  της,  και  δημοσιεύθηκαν  εσχάτως.»

Σημειώνεται πως ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Γιώργος Κοχιαδάκης, σε ανοιχτή επιστολή του είχε τονίσει τα εξής «ως ακαδημαϊκός δάσκαλος και κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, θα ήθελα να σας αναφέρω προς ενημέρωσή σας ότι η Σχολή μας και όλες οι Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας, υφίστανται τακτική αξιολόγηση η οποία συντονίζεται από την ΕΘΑΑΕ, ενώ προσφάτως αξιολογήθηκαν τα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών προκειμένου να λάβουν πιστοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης αξιολογήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από Διεθνή Επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών γιατρών και βαθμολογήθηκε με άριστα σε όλους τους ελεγχόμενους τομείς.

Σημειωτέον, ότι ένα στοιχείο που εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από την Επιτροπή είναι η επαφή των φοιτητών μας με τους ασθενείς από τα πρώτα έτη των σπουδών τους και η διετής διάρκεια των κλινικών ασκήσεων τους σε Πανεπιστημιακές Κλινικές με στόχευση την απόκτηση καθορισμένων κλικών δεξιοτήτων.

Επιπρόσθετη απόδειξη της υψηλής επιστημονικής κατάρτισης των αποφοίτων μας είναι ότι διακρίνονται σε Πανεπιστήμια της αλλοδαπής και αρκετοί από αυτούς είναι περιζήτητοι ως γιατροί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Αμερικής χωρίς κάποιο προαπαιτούμενο συμπληρωματικής κλινικής εκπαίδευσης.

Αγαπητές/οι κυρίες/κύριοι,

Εάν θέλετε περαιτέρω αναβάθμιση της μόρφωσης και της κλινικής εμπειρίας των αποφοίτων, πέρα από αυτήν που λαμβάνουν στα 2 έτη κλινικών σπουδών, προ του πτυχίου, θα πρέπει να προτείνετε αύξηση των κονδυλίων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, βελτίωση των υποδομών τους και το κυριότερο αύξηση των μελών ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών, ιδιαιτέρως των περιφερειακών Ιατρικών Σχολών. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι τα μέλη ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών είναι 600 λιγότερα από ότι προ 10ετίας.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω που αποσκοπεί η πρότασή σας, αλλά σίγουρα δεν αποσκοπεί στην αναβάθμιση των σπουδών των αποφοίτων των Ιατρικών Σχολών.»

Σημειώνεται πως χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των προέδρων των Ιατρικών σχολών της χώρας για αυτό το θέμα.