Σύγκλητος και Σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης λένε «όχι» στον τρόπο που η ΕΘΑΑΕ αξιολογεί το ερευνητικό έργο
Σύγκλητος και Σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης λένε «όχι» στον τρόπο που η ΕΘΑΑΕ αξιολογεί το ερευνητικό έργο

Τον προβληματισμό της σχετικά με την επιλογή από την ΕΘΑΑΕ της βάσης δεδομένων Scopus ως μοναδικού και αποκλειστικού κριτηρίου για την αποτίμηση του ερευνητικού έργου που παράγεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα εκφράζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως «εγείρονται σοβαρά επιστημολογικά και μεθοδολογικά ζητήματα σχετικά με την επάρκεια της εν λόγω βάσης δεδομένων να αποτυπώσει το μέγεθος και την πολυπλοκότητα της ερευνητικής παραγωγής, τις ιδιαιτερότητες της έρευνας σε διαφορετικές ομάδες επιστημονικών κλάδων και την ποικιλία των μορφών επιστημονικής έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω βάση δεδομένων δεν εκπροσωπείται σημαντικό μέρος της ερευνητικής παραγωγής πολλών ερευνητικών περιοχών με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πεδίο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και των επιστημών αγωγής κυρίως στην ελληνική γλώσσα, ούτε αποτυπώνεται με επάρκεια η συμβολή και η απήχηση των μονογραφιών, των συλλογικών τόμων, των διδακτορικών διατριβών, των πρακτικών συνεδρίων, κ.ά.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης καλεί την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης να επανεξετάσει την πολιτική αποτίμησης του ερευνητικού έργου των επιστημονικών περιοχών που επηρεάζονται δυσμενώς από τη χρήση της βάσης δεδομένων Scopus με πρόσφορους τρόπους, ώστε να συμπεριλαμβάνεται το σύνολο του ερευνητικού έργου που παράγεται σε κάθε μία από αυτές και δημοσιεύεται σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με κριτές, σε διεθνείς συλλογικούς τόμους με κριτές, ανεξαρτήτως της γλώσσας δημοσίευσης.

Επίσης προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια που θεραπεύουν μεγάλο φάσμα διαφορετικών επιστημών όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης να αξιολογούνται με τρόπο κατάλληλο ανάλογα με το γνωστικό πεδίο. Τέλος, επείγει να διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής μιαςελληνικής βάσης δεδομένων και μηχανής αναζήτησης, με τη συνδρομή και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης».

Η Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ιδρύματος τονίζει πως «θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάκληση της απόφασης της ΕΘΑΑΕ για αποτίμηση του ερευνητικού έργου αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Scopus.

Είναι ανάγκη να αναπτυχθεί σοβαρός, επιστημονικός, τεκμηριωμένος δημόσιος διάλογος για τις βάσεις δεδομένων και για τα κριτήρια αξιολόγησης του έργου των Πανεπιστημίων».

«Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής καλεί την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης να θεραπεύσει την πολιτική αποτίμησης του ερευνητικού έργου των ανθρωπιστικών επιστημών με πρόσφορους τρόπους, ώστε να συμπεριλαμβάνεται το σύνολο του ερευνητικού έργου που παράγεται και δημοσιεύεται σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με κριτές, σε διεθνείς συλλογικούς τόμους με κριτές, ανεξαρτήτως της γλώσσας δημοσίευσης, αποφεύγοντας έτσι την αναγωγή σε επιστημολογικά επισφαλή και μεθοδολογικά περιοριστικά κριτήρια που θέτουν οι υπάρχουσες διεθνείς βάσεις δεδομένων. Επείγει να διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής μιας βάσης «Greek Google  Scholar», στον σχεδιασμό της οποίας τα μέλη της Σχολής μας είναι διατεθειμένα να Συμβάλουν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.